Буряк є одним з найбільш корисних і доступних продуктів. Вона забезпечує організм необхідними поживними речовинами, запобігає розвитку різних захворювань, а також покращує засвоєння заліза, що важливо при анемії.
Але деяким людям не подобається смак цього овочу. Але якщо замаринувати його на зиму, то виходить дуже смачна. Така заготівля дозволяє заощадити час на приготування в зимовий період, адже можна швидко зробити салат або зварити борщ.
Пропоную вам кілька чудових рецептів смачної заготовки. Нічого складного в приготуванні немає, тому не переживайте, якщо у вас немає певного досвіду. Знадобиться трохи часу і найпростіші інгредієнти. Тому дерзайте.
Маринована буряк на зиму: дуже смачний рецепт в банку для їжі
З тертого буряка можна зробити універсальну заготовку, яка завжди стане в нагоді в зимовий період. Адже цей овоч вариться досить довго, але ви зможете заощадити свій час, коли будете готувати салати та інші страви.
Інгредієнти:
- 2,5-3 кг буряків;
- 2 ч. л харчової солі;
- 150 мл соняшникової олії;
- 2 ч. л лимонної кислоти;
- 6 ст. л цукрового піску.
Приготування з фото
В першу чергу відварюємо буряк звичним способом. Час варіння залежить від розміру коренеплодів. Щоб вона дійшла, то в кінці її потрібно поставити під струмінь холодної води.
Остиглу буряк нарізаємо на великі шматки, а потім подрібнюємо на тертці або в чаші блендера, як вам буде зручніше, так і робіть.
Перекладаємо в чисту каструлю і додаємо всі необхідні інгредієнти. Все перемішуємо і ставимо ємність на плиту. Накриваємо кришкою і після закипання готуємо протягом 15 хвилин. Інгредієнти періодично помішуємо, щоб не підгоріла.
Гарячу закуску утрамбовуємо в стерилізовані банки, а потім герметично закрити металевими кришками. Заготівлю перевертаємо, закутуємо і залишаємо остигати.
При дотриманні всіх правил, закуска зберігається навіть при кімнатній температурі.
Рецепт маринованого буряка з часником і помідорами
Завдяки наступним способом можна приготувати повноцінну страву. Цей салат подається окремо, гарніру або використовується в якості продукту для борщу. Тому беріть на замітку цей чудовий рецепт.
Інгредієнти:
- 4 кг буряків;
- 200 г часнику;
- 1,5 кг помідорів;
- ½ Кг цибулі;
- ½ Кг моркви;
- ½ Кг болгарського перцю;
- 200 мл 9% оцту;
- 500 мл соняшникової олії;
- 50 г солі;
- 170 г цукру;
- 1 гострий перчик.
Приготування
Варений буряк подрібнюємо на крупній тертці або в блендері. Потім очищаємо моркву і також натираємо. Помідори пропускаємо через м’ясорубку або використовуємо будь-який інший спосіб
Наступним кроком нарізаємо соломкою солодкий перець. Ріпчасту цибулю подрібнюємо на невеликі шматочки. Гострий перчик очищаємо від насіння і ріжемо кубиками. Якщо хочете надати страві пікантний смак, то насіння можна залишити. Часник подрібнюємо у блендері або через спеціальний прес.
У глибокий казан виливаємо рослинне масло і відправляємо цибулю. Обсмажуємо до прозорості, потім додаємо моркву з солодким перцем і тушкуємо протягом 5 хвилин.
Після чого в ємність перекладаємо натерту буряк, гострий перець, сіль з цукром, а також 100 мл столового оцту. Все добре перемішуємо і накриваємо кришкою. Після закипання готуємо протягом 40-45 хвилин.
Після закінчення зазначеного часу, у страву додаємо часник і 100 мл оцту, готуємо ще 10 хвилин. Розподіляємо салат по стерилізованим банкам і залишаємо остигати, приблизно на одну добу.
Таку закуску можна просто намазувати на хліб. Виходить дуже смачно. Приємного апетиту!
Маринована буряк на зиму для борщу
Якщо ви хочете швидко приготувати борщ в холодний період часу, то заздалегідь заготовте буряк. З маринованих овочів, страва виходить не менш смачним. Сам процес приготування є дуже простим.
Інгредієнти:
- 1 кг буряка;
- 1 ч. л солі;
- 4 ст. л цукру;
- 1 лимон;
- 4 ст. л рослинного масла.
При використанні більшого обсягу буряків, пропорційно збільшуйте кількість інших продуктів.
Покрокове приготування:
- Ставимо варитися буряк. А тим часом стерилізуємо скляні банки-яким зручним способом. Попередньо їх слід помити з содою;
- Відварну буряк нарізаємо на шматки і подрібнюємо на крупній тертці;
- В чисту каструлю вливаємо олію і відправляємо натерті коренеплоди;
- У ємність додаємо цукровий пісок і сіль;
- Лимон прокатує по рівній поверхні, щоб отримати сік по максимуму. Потім розрізаємо плід навпіл і видавлюємо сік в каструлю з іншими інгредієнтами;
- Ємність ставимо на плиту і тушкуємо протягом 15 хвилин після закипання. Не забуваємо помішувати буряк;
- Готову закуску розподіляємо по стерильним банкам і злегка утрамбовуємо. Після чого закатуємо кришки.
Заготівля може зіпсуватися в тому випадку, якщо коренеплоди не проварилися зо, використовувалися нестерильні банки і кришки або заготівля була негерметично закрита. Якщо уникнути цих помилок, то закуска буде зберігатися тривалий час.
Дуже смачна маринована буряк — рецепт без стерилізації
У мешканців багатоквартирного будинку немає льоху. Але якщо приготувати буряк по наступному рецепту, то її можна зберігати при кімнатній температурі. При цьому стерилізація закуски не потрібно.
Інгредієнти:
- 1 кг буряка;
- 1 ст. л цукру;
- 1 ст. л солі;
- 70 мл 9% оцту;
- Лавровий лист;
- 10 горошків чорного перцю.
Приготування:
Буряк відварюємо звичним способом, після чого очищаємо і нарізаємо на шматочки довільної форми. Відправляємо в окрему чисту миску.
Наступним кроком займемося приготуванням маринаду. Для цього в каструлю вливаємо 1 л води, додаємо сіль з цукровим піском, кілька листочків лаврушки, горошки перцю і ретельно перемішуємо. Після закипання варимо 10 хвилин і витягаємо лаврові листи.
Потім відправляємо в каструлю нарізану буряк, а також столовий оцет. Додаємо вогонь і прогріваємо овочі протягом декількох хвилин після закипання.
Розподіляємо буряк по стерильним банкам разом з маринадом і герметично закручуємо. Після охолодження прибираємо заготовку в темне місце. Приємного апетиту!
Приготування маринованої буряків на зиму в банку з розсолом
Пропоную спробувати скористатися ще одним чудовим рецептом. Завдяки цьому способу приготування закуска виходить неймовірно смачною і корисною.
Інгредієнти:
- 2 кг буряків;
- 500 мл води;
- 2 ч. л насіння кропу;
- 100 г солі;
- 1 склянка цукру;
- 0,5 ч. л кориці;
- 4 лаврових листа;
- 4 зубчики часнику;
- 1 ч. л горошини перцю;
- 500 мл яблучного оцту.
Приготування
Для початку потрібно зварити буряк, і потім почистити. Після чого нарізаємо її на шматочки або подрібнюємо на крупній тертці. У будь-якому випадку овочі виходять дуже смачними.
На наступному етапі займемося приготуванням розсолу. Для цього каструлю наповнюємо водою, додаємо звичайну сіль, цукровий пісок, насіння кропу, 4 лаврових листа, трохи кориці, горошки перцю, а також подрібнений часник.
Все ретельно перемішуємо і ставимо на плиту. Після закипання варимо близько п’яти хвилин, не більше. За пару хвилин до готовності вливаємо яблучний оцет.
Банки наповнюємо буряком до плічок. Потім до самого верху заливаємо гарячим маринадом. Закриваємо кришкою і залишаємо до повного охолодження.
Після того, як банки охолонуть, то прибираємо їх в холодильник або інше прохолодне місце. Закуску можна буде подавати через пару тижнів. Приємного апетиту!
Рецепт маринування буряків шматками
З тертих овочів вже не приготуєш вінегрет і багато інші закуски. Для цього буряк можна замаринувати шматками, а потім використовувати за призначенням у зимовий час.
Інгредієнти:
- Буряк;
- 1 стакан води;
- 2 ч. л харчової солі;
- 5 зубчиків часнику;
- Горошки перцю;
- Насіння кропу;
- Лавровий лист;
- Яблучний оцет.
Приготування
- Буряк відправляємо в каструлю, заливаємо водою і відварюємо до напівготовності;
- Тим часом потрібно приготувати розчин. Для цього в ємність вливаємо один стакан води, додаємо сіль і ретельно перемішуємо;
- Відварну буряк остуджуємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо на шматки невеликого розміру;
- У стерильні банки шарами викладаємо буряк і спеції з подрібненим часником;
- Заливаємо солоною водою до самого верху;
- У кожну банку додаємо по 1 десертній ложці яблучного оцту;
- Герметично закручуємо кришками.
Заготівлю залишаємо при кімнатній температурі на пару днів. Після чого прибираємо в холодильник на зберігання. Приємного апетиту!
Рецепт дуже смачної маринованої буряків для холодного борщу
З буряка можна приготувати чудовий холодний суп, який ще називається холодник або борщ. Для його приготування краще всього використовувати маринований буряк.
Інгредієнти:
- Буряк;
- 1 л води;
- 3 ст. л солі без гірки;
- 1,5 ст. л цукрового піску;
- 1 ст. л 70% оцтової есенції.
Покрокове приготування
Відварну буряк подрібнюємо на крупній тертці або нарізаємо соломкою, кубиками. Як вам зручніше і звичніше, так і робіть. Подрібнений коренеплід відправляємо в каструлю.
У літрову банку додаємо цукор з сіллю і гарненько розмішуємо. Отриманим розчином заливаємо буряк, щоб вона була практично повністю покрита рідиною.
Каструлю ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Додаємо оцтову есенцію, перемішуємо і варимо протягом 1-2 хвилин.
Гарячу закуску розподіляємо по стерильним банкам до самого верху і закручуємо кришками.
Залишаємо до повного охолодження, а потім прибираємо в прохолодне місце для зберігання. Закуску можна спробувати вже через тиждень. Завдяки цьому рецепту, ви в будь-який час року можете приготувати холодний борщ.
Відео рецепт маринованої буряків
Пропоную вам ознайомитися ще з одним способом заготовляння буряків на зиму. Обов’язково спробуйте зробити хоча б кілька банок на зиму. Докладну інструкцію можете подивитися в короткому відео:
Приготування досить просте, тому кожна господиня зможе зробити чудову закуску.
Всі перераховані рецепти є дієвими, і завдяки їм виходить смачна буряк, яку можна використовувати для приготування страв в зимовий час.