5 рецептів квашеної капусти на зиму в банках

Капуста є одним з найбільш корисних продуктів. Вона багата вітамінами і мікроелементами. Наші предки знали про це, тому використовували овочі для приготування найрізноманітніших страв.

Практично круглий рік на столі була квашена капуста. Слід зазначити, що в такому вигляді продукт не втрачає своїх корисних властивостей, а навпаки, їх стає тільки більше.

За кілька століть зібралося багато рецептів приготування квашеної капусти. Зараз, найчастіше, її заготовляють на зиму в банках. Це дозволяє заповнити в організмі дефіцит необхідних речовин.

Її можна подавати не лише в якості окремої закуски, але і використовувати для приготування щів, солянки, салатів, додавати в начинку випічки.

Я пропоную вам ознайомитися з простими покроковими способами з фото. Вам не знадобиться багато часу, так як процес простий і швидкий.

Рецепт квашеної капусти на зиму в банках з розсолом

Зараз не завжди вдається купити або виростити соковиту капусту, яка дає сік. Але нічого страшного в цьому немає. Її можна заквасити в розсолі. При цьому вона виходить хрусткою і смачною.

Інгредієнти на 3-літрову банку

  • 2,5 кг білокачанної капусти;
  • 1 морква;
  • 1 ст. л цукру;
  • 2 ст. л солі;
  • 15 горошин чорного перцю;
  • 800 мл води.

Приготування

Для початку нашинкуем капусту. Для цього ви можете скористатися спеціальною теркою або гострим ножем. Для зручності качан розрізаємо на кілька частин, щоб було легше подрібнювати.

Велику морквину промиваємо і очищаємо. Подрібнюємо на крупній тертці і відправляємо в миску з капустою. Овочі перемішуємо руками. Квасити Капусту рекомендується в період зростаючого місяця.

Тепер овочі потрібно закладати в банку, яка повинна бути чистою всередині і зовні. Злегка утрамбовуємо і періодично додаємо горошини перцю.

Наступним кроком приготуємо розсіл. Для цього в банку з кип’яченою і охолодженою водою, додаємо цукор з сіллю. Ретельно перемішуємо, щоб кристали повністю розчинилися. Капусту заливаємо в банку з капустою.

Банку, накриваємо кришкою і ставимо в глибоку миску, так як під час шумування розсіл буде виливатися. На наступний день протикаємо капусту в декількох місцях, щоб випустити гази. Таку процедуру повторюємо кілька разів в день, інакше закуска може вийти гіркою.

Капуста опуститися в банку, тому її потрібно заповнити розсолом з тарілки.

Через три дні пробуємо закуску. Якщо вона готова, то ставимо в прохолодне місце. Зберігати можна тривалий час.

Покроковий рецепт хрусткою квашеної капусти

Як же приємно їсти капусту, яка хрумтить. Ви можете зробити таку закуску в домашніх умовах без особливих зусиль. Вона виходить соковитою, корисної і неймовірно смачною. Беріть на замітку цей спосіб.

Але таку закуску не рекомендується робити на зиму, так як вона зберігається не більше одного місяця в холодильнику. Але завдяки простому рецептом, ви можете приготувати квашену капусту в будь-який час року, витративши мінімум часу.

Інгредієнти:

  • 3 кг капусти;
  • 3 морквини;
  • 1 ст. л цукрового піску;
  • 2 ст. л солі;
  • 1 л води.

Приготування

Спочатку зробимо розсіл. Для цього в невелику каструлю вливаємо воду, додаємо цукор з сіллю і перемішуємо. Ставимо на вогонь, і знімаємо з плити через одну хвилину після закипання. Відставляємо в сторону до повного охолодження.

Тим часом нашинкуем капусту. Викладаємо її на стіл, трохи помнем руками. Зверху натираємо моркву на корейській або звичайній тертці. Потім перемішуємо вручну.

Відправляємо у велику каструлю, при цьому добре утрамбовуємо. І заливаємо розсолом розсолом.

Цікаве:  Квашена капуста з буряком — рецепти швидкого приготування закуски

Накриваємо овочі плоскою тарілкою, а зверху ставимо який-небудь вантаж. Для цього підійде банку з водою. Залишаємо в теплому місці на три дні.

Двічі в добу перемішуємо і утрамбовуємо капусту. Потім можете перекласти її в трилітрову банку і зберігайте в холодильнику. Для приготування смачної закуски розкладіть капусту по тарілках, додайте свіжий ріпчаста цибуля і заправте рослинним маслом. Виходить дуже смачно.

Класичний рецепт квашеної капусти на зиму без розсолу

У нашій країні, капусту найчастіше квасять для заготівлі на зиму. Цей рецепт підходить для господинь, які ніколи не готували овочі таким чином. Цей спосіб використовувався з давніх часів в дубових бочках, тому є класичним варіантом.

У склянку додаємо 1 столову ложку солі з гіркою і 1 ч. л цукрового піску і перемішуємо.

Капусту шаткуємо й додаємо трохи натертої моркви. Як слід помнем овочі, щоб вони дали сік. Потрібно буде докласти деякі зусилля. Цей процес нагадує заміс тіста.

Тепер відправляємо невелику кількість капусти в банку і додаємо цукор з сіллю. І періодично додаємо цю суху суміш по мірі заповнення банки.

Періодично ємність потрібно струшувати, щоб більше капусти вмістилося. Потім утрамбовуємо, щоб овочі щільно лежали в банку до самого верху.

Нам знадобиться дві пластмасові кришки. Та, яка менше діаметром вкладаємо всередину банки, а другий закриваємо банку. Ставимо ємність в миску, і прибираємо в тепле місце.

На наступний день потрібно протикати капусту, щоб позбутися гіркоти. Потім на внутрішню кришку ставимо пляшку з водою. Дуже важливо, щоб під час процесу бродіння капуста завжди була покрита розсолом.

Приблизно через три дні закуска буде готова, до цього часу гази не будуть виходити, а на поверхні не буде пінки. Після цього закриваємо банку і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.

Рецепт квашеної капусти з оцтом

Якщо у вас мало часу, але дуже хочеться заквасити капусту на зиму в банку, то скористайтесь швидким варіантом. Для приготування заготовки ми будемо використовувати маринад. При цьому закуска виходить не менш смачною.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг капусти;
  • 1 велика морква;
  • 2 ст. л солі;
  • 8 ст. л цукру;
  • 100 мл соняшникової олії;
  • 120 мл 9% оцту;
  • 1 л води.

Приготування:

  1. Шаткуємо капусту. Дуже зручно використовувати спеціальну терку;
  2. Моркву очищаємо, промиваємо і подрібнюємо на крупній тертці;
  3. Овочі перемішуємо руками на столі, злегка приминаючи;
  4. Потім закладаємо в чисту банку і обов’язково утрамбовуємо;
  5. Тепер потрібно приготувати маринад. Для цього кип’ятимо воду виливаємо в миску один літр. Додаємо цукор з сіллю, рослинне масло і столовий оцет. Всі добре розмішуємо;
  6. Капусту заливаємо приготовленим розсолом.

Залишаємо в теплому місці на 2-3 дні. По такому рецепту капуста ніколи не буде м’якою і виходить смачною, хрусткою. Приємного апетиту!

Рецепт квашеної капусти в банках під залізну кришку

Пропоную ще один простий і швидкий спосіб заготівлі капусти на зиму. Завдяки такому рецепту, закуска буде зберігатися тривалий час, тому її рекомендується закатати кришками за допомогою спеціальної машинки.

Більш детально про квашенні овочів, а також про правильному зберіганні, дивіться у наступному відео:

Тепер вам залишається правильно обрати капусту і зайнятися заготовками на зиму. Буде потрібно мінімум часу і зусиль. І взимку у вас завжди на столі буде корисна і смачна закуска, що подається практично зі всіма стравами.