ТЕН для самогонного апарату: який вибрати і як встановити

Контроль температури

Самогонний апарат з Теном та терморегулятором забезпечує роботу без необхідності включення і вимикання нагрівача механічним шляхом. Контролер температури доступний у вільному продажу, підійде модель з показником до 140 градусів. Як варіант, можна використовувати нагрівачі зі стрижневим регулятором (з одинарною або подвійною захистом).

Для перегону браги досить терморегулятора на 95 градусів, оскільки рідина не потрібно доводити до кипіння. Деякі умільці, щоб уникнути підгоряння сусла, монтують комбінований контролер. З одного боку ставлять електричний ТЕН, а з іншого — парогенератор. Перший варіант використовують для обробки цукрових (рідкої) браги, а за допомогою другої модифікації дистилюють густе сусло.

Рекомендації новачкам

Якщо у вас з’явилося бажання оснастити самогонний апарат Теном, врахуйте, що якісні спиртні напої домашнього виробництва вимагають певних навичок і відповідних складових елементів обладнання.

В загальну конструкцію агрегату повинні входити такі елементи:

  1. Холодильний відсік зі змійовиком, який обов’язковий для правильного проведення дистиляції.
  2. Сухопарник для самогонного апарата, відповідальний за відсів сивухи і сторонніх домішок.
  3. Укріплювальних колонка (царга) з наповнювачем. Ця деталь допомагає отримати спирт-сирець підвищеної очищення фортецею 80-85 градусів.
  4. Термометр електронний або біметалічний, що встановлюється в спеціальну капсулу у верхній частині куба.
Цікаве:  Каналізаційний трос: призначення, структура, метод використання, прочищення каналізаційних труб та поради фахівців щодо застосування

Градусник в ємності для перегону необхідний для того, щоб контролювати процес дистиляції парів спирту. При температурі 78,4-85 °C він починає випаровуватися, а сам процес крапання намічається вже при 65 °C. Вся рідина, отримана при нижніх відмітках, відноситься до «головах». Це отруйні речовини, насичені метиловим спиртом, ацетоном та іншими сивушними добавками. Такі включення потрібно викинути або додати в брагу на наступний захід.

Як правило, перші і останні шкідливі краплі становлять близько 10 % від перегонки. Альтернативний варіант підрахунку — 50 мл на кожні 10 літрів бражки. Після досягнення температури вище 85 °C з парами спирту також виділяються сивушні масла, викликають тяжке похмілля, аж до отруєння. З даними частинами («хвостами») чинять так, як і з «головами». Пам’ятайте, дотримання заходів протипожежної безпеки та технічних рекомендацій — це гарантія не тільки виходу якісного продукту, поряд з належними експлуатаційними якостями обладнання, але і вашої безпеки.