Сорт винограду аттіка: опис з фото

Технічні характеристики

Згідно з основними показниками виноград сорту «аттіка» (фото вище) підходить не тільки для домашнього, але і для промислового вирощування. Даний сорт відмінно переносить транспортування і тривале зберігання з мінімальними втратами.

Технічні показники «аттики»:

Термін дозрівання 118-120 днів
Середня вага грона 700-1000 г
Маса ягід 4-5 г
Цукристість 16-18 %
Кислотність <5 %
Врожайність 25-30 т на 1 га
Максимальне навантаження на кущ 30 вічок

Особливості вирощування

«Аттіка» краще росте на відкритих сонячних ділянках, захищених від протягів. Даний сорт не вимогливий до складу грунту, але не переносить підвищений рівень солей і застою вологи. Найкращого показника врожайності можна досягти при вирощуванні «аттики» на легкій супіщаному грунті. При посадці необхідно дотримувати дистанцію між кущами 1,5-2 м.

Сорт має схильність до перевантаження плодами, тому рекомендується регулярно проводити коротку та середню обрізку пагонів, а також встановлювати вертикальні шпалери для підтримки рослини. Це допоможе звести до мінімуму ймовірність пошкодження лози в період формування і достигання грон.

Живці «аттики» мають високий відсоток приживлюваності. Але для досягнення максимальних показників врожайності сорт потребує сильного підщепі. Обробка «Гіббереліном» не потрібно.

Цікаве:  Як виростити гранат будинку і як за ним доглядати?

Виноград «аттіка» потребує достатнього зволоження в період наливання плодів. Тому знизити кількість поливів і запобігти зайвому випаровуванню вологи можна з допомогою мульчування верхнього шару ґрунту біля основи куща. Для цього рекомендується використовувати торф, солому або перегній. Товщина мульчі повинна бути не менше 5 см.

Перед початком цвітіння рекомендується проводити прищіпку молодих пагонів, що дозволить перенаправити сили рослини на формування великих грон. Крім того, протягом всього періоду вегетації слід проводити санітарну обрізку, видаляючи пошкоджені, слабкі і засохлі гілки.

Для повноцінного росту і розвитку рослини необхідно провести 3 етапи підживлень: в період нарощування зеленої маси, перед початком цвітіння і в період формування плодів. На 1 етапі рекомендується використовувати добрива з підвищеним вмістом азоту, на 2 — фосфорно-калійні, на 3 — калійні.

Технічна зрілість винограду настає в кінці червня — середині серпня. Цей показник залежить від погодних умов і регіону країни. Збір врожаю рекомендується проводити через кілька днів після повного фарбування ягід. Це дасть можливість повністю розкритися смаковими якостями винограду «аттіка».