Технічні характеристики
Згідно з основними показниками виноград сорту «аттіка» (фото вище) підходить не тільки для домашнього, але і для промислового вирощування. Даний сорт відмінно переносить транспортування і тривале зберігання з мінімальними втратами.
Технічні показники «аттики»:
Термін дозрівання | 118-120 днів |
Середня вага грона | 700-1000 г |
Маса ягід | 4-5 г |
Цукристість | 16-18 % |
Кислотність | <5 % |
Врожайність | 25-30 т на 1 га |
Максимальне навантаження на кущ | 30 вічок |
Особливості вирощування
«Аттіка» краще росте на відкритих сонячних ділянках, захищених від протягів. Даний сорт не вимогливий до складу грунту, але не переносить підвищений рівень солей і застою вологи. Найкращого показника врожайності можна досягти при вирощуванні «аттики» на легкій супіщаному грунті. При посадці необхідно дотримувати дистанцію між кущами 1,5-2 м.
Сорт має схильність до перевантаження плодами, тому рекомендується регулярно проводити коротку та середню обрізку пагонів, а також встановлювати вертикальні шпалери для підтримки рослини. Це допоможе звести до мінімуму ймовірність пошкодження лози в період формування і достигання грон.
Живці «аттики» мають високий відсоток приживлюваності. Але для досягнення максимальних показників врожайності сорт потребує сильного підщепі. Обробка «Гіббереліном» не потрібно.
Виноград «аттіка» потребує достатнього зволоження в період наливання плодів. Тому знизити кількість поливів і запобігти зайвому випаровуванню вологи можна з допомогою мульчування верхнього шару ґрунту біля основи куща. Для цього рекомендується використовувати торф, солому або перегній. Товщина мульчі повинна бути не менше 5 см.
Перед початком цвітіння рекомендується проводити прищіпку молодих пагонів, що дозволить перенаправити сили рослини на формування великих грон. Крім того, протягом всього періоду вегетації слід проводити санітарну обрізку, видаляючи пошкоджені, слабкі і засохлі гілки.
Для повноцінного росту і розвитку рослини необхідно провести 3 етапи підживлень: в період нарощування зеленої маси, перед початком цвітіння і в період формування плодів. На 1 етапі рекомендується використовувати добрива з підвищеним вмістом азоту, на 2 — фосфорно-калійні, на 3 — калійні.
Технічна зрілість винограду настає в кінці червня — середині серпня. Цей показник залежить від погодних умов і регіону країни. Збір врожаю рекомендується проводити через кілька днів після повного фарбування ягід. Це дасть можливість повністю розкритися смаковими якостями винограду «аттіка».