Сохнуть грона винограду: причини та способи боротьби

Всі ми любимо ласувати солодкими, незвичайно смачними і ароматними ягодами винограду. Із задоволенням п’ємо виготовлені з нього соки, а вишукані вина не залишають байдужими любителів цього напою. Крім виноградарів, займаються вирощуванням культури і садівники на своїх присадибних ділянках. В цілому процес вирощування винограду не надто складний, але тут зустрічаються деякі нюанси. Наприклад, нерідко на лозі засихають ягоди і навіть цілі грона, що викликає тривогу і у садівників-любителів, і у досвідчених виноградарів. У деяких випадках відбувається так, що велика частина грон винограду висихає повністю. Сьогодні ми спробуємо розібратися, з якої причини це відбувається і як це можна запобігти.

Чому сохне виноград?

Поразка виноградників різними шкідниками і хворобами завдає лозі серйозний збиток. Насправді причин висихання грон винограду безліч. Найчастіше це пов’язано із захворюваннями, які викликані патогенними грибами. Розглянемо найбільш відомі пошкодження цієї культури.

Мілдью

Всім відоме захворювання винограду мілдью дуже часто є причиною засихання кистей. Особливо великої шкоди цій рослині мілдью приносить під час цвітіння, першими засихають поодинокі ягоди, а перед самим дозріванням виноградні кисті до половини. Це відбувається тому, що грибок мілдью повністю перекривають доступ поживних речовин в гроно. Зверніть увагу: нижче на фото — кисть винограду, пошкоджена цим грибком.

Для того щоб запобігти ураженню рослин, весь виноградник слід обробити препаратами «Курзат», «Ридоміл», «Ордан», «Поліху». Обробку необхідно провести тричі за вегетаційний період — до початку цвітіння, після нього і коли ягоди досягнуть розміру горошин.

Сіра гниль

Одним з найпоширеніших грибкових захворювань вважається сіра гниль. Вона зустрічається практично в будь-якому регіоні, де ростуть виноградники. Зараження рослин відбувається навесні, головна причина того — грибок Botrytis cinerea. Його появі сприяє тепла волога середовище. Спочатку хвороба вражає листя і черешки, на них з’являється пухнастий наліт сірого кольору, який при струшуванні обсипається. Потім він розповсюджується на здорові частини лози. Найбільшої шкоди він приносить плодів винограду, які в цей час починають дозрівати або вже поспіли. При зараженні грибком ягоди стають бурого кольору і швидко гниють. Такі плоди вживати в їжу категорично заборонено.

Методи боротьби з цим захворюванням прості: необхідно провести обрізування грон винограду та інших частин рослини, які вразив грибок, після чого їх необхідно спалити. В даний час можна придбати саджанці, які мають стійкий імунітет до цієї хвороби.

Сухорукавность винограду

Дане захворювання лози викликана грибом Eutypa lata, найчастіше воно поширене в тих виноградарських регіонах, де клімат взимку не занадто м’який. В ті сезони, які характеризуються високим рівнем опадів, він завдає найбільшої шкоди.

Цей патогенний гриб проникає в тканини не тільки винограду, але і багатьох інших плодових і садових культур, все це ускладнює боротьбу з проявами хвороби і її подальшим розповсюдженням. Eutypa lata заражає не тільки пагони, але й китиці винограду. Найчастіше захворювання вражає вже дорослі кущі винограду, які старше 8 років. Симптоми сухорукавности стають найбільш очевидними вже на початку літа, коли рослина дає приріст довжиною 20-25 см.

Цікаве:  Бальзамін: розмноження живцями в домашніх умовах

Ознаками захворювання є те, що листя і пагони починають відставати в рості, їх розміри і забарвлення суттєво відрізняється від здорових. Спочатку на лозі висихають листя, а потім уражені пагони і кисті або засихають або повністю зупиняються в рості і такими залишаються до кінця сезону.

Оїдіум (помилковий сонячний опік)

Це захворювання часто плутають з сонячними опіками. Воно викликає засихання ягід і грон винограду. Які ознаки з’являються на лозі при оидиуме? На виноградинках з’являється ледь помітний наліт біло-сірого відтінку, який схожий на засмагу від сонця, незабаром ягоди лопаються і засихають. При ураженні виноградника оїдіумом його відразу ж обробляють колоїдної сіркою, роблять це до початку збору врожаю.

Буйволова цикадка

Частою причиною висихання виноградних грон є це комаха. Воно живе і розмножується безпосередньо під чагарником. Дає потомство один раз за літній сезон. Личинки після перетворення на дорослих особин піднімаються з трави на виноградну лозу і завдають непоправної шкоди. Цикадка пошкоджує пагони і гребінці рослини, після чого кисть виноградника пропадає. Для профілактики і боротьби з цією комахою лозу обробляють дворазово «Бензофосфатом», знищують всю траву під кущами. Рекомендується посадити на це місце цибулю або часник, вважається, що вони відлякають шкідника.

Інші причини

Крім шкідників і грибкових захворювань, є ряд причин механічного характеру. У більшості гібридних сортів дуже великі і важкі грона. У тому випадку, якщо відбувається перегин кистей, до них перестає надходити харчування, вони сохнуть і гинуть. Щоб уникнути цього, виноградну лозу слід розташовувати на опорах і арках і намагатися правильно завантажувати виноградник.

До причин висихання грон винограду можна віднести наступне:

  • недостатній полив;
  • неправильний склад ґрунту;
  • недолік тепла;
  • слабка освітленість.

Профілактичні заходи

Повністю уникнути хвороб винограду навряд чи вдасться, але все ж ризики можна звести до мінімуму. Намагайтеся купувати саджанці тільки в спеціалізованих магазинах. Це дозволить запобігти хворобі терміном на 2-3 роки.

Виноград потребує правильному і регулярному догляді, який включає в себе розпушування грунту і своєчасний полив. Обов’язковою умовою при вирощуванні винограду є внесення добрив, можна з успіхом використовувати органіку. Не слід забувати оглядати лозу на предмет комах. Якщо виявлені шкідники, дуже важливо швидко провести обробку спеціальними препаратами.

Чим підживити виноград

Під час дозрівання кистей потрібна зовсім інша підживлення, ніж в період зростання. Внесення позакореневого підживлення лози в липні сприяє більш швидкому росту і дозрівання. Більш детальну інформацію про підгодівлі і захисту рослин ви зможете дізнатися з наведеного нижче відео.

Дуже важливо, щоб грунт, де вирощується виноград в період його дозрівання, була насичена поживними елементами. Якщо не проводити своєчасні підживлення, врожаї з кожним наступним роком буде тільки знижуватися.