Сохнуть грона винограду: причини та способи боротьби

Мілдью

Всім відоме захворювання винограду мілдью дуже часто є причиною засихання кистей. Особливо великої шкоди цій рослині мілдью приносить під час цвітіння, першими засихають поодинокі ягоди, а перед самим дозріванням виноградні кисті до половини. Це відбувається тому, що грибок мілдью повністю перекривають доступ поживних речовин в гроно. Зверніть увагу: нижче на фото — кисть винограду, пошкоджена цим грибком.

Для того щоб запобігти ураженню рослин, весь виноградник слід обробити препаратами «Курзат», «Ридоміл», «Ордан», «Поліху». Обробку необхідно провести тричі за вегетаційний період — до початку цвітіння, після нього і коли ягоди досягнуть розміру горошин.

Сіра гниль

Одним з найпоширеніших грибкових захворювань вважається сіра гниль. Вона зустрічається практично в будь-якому регіоні, де ростуть виноградники. Зараження рослин відбувається навесні, головна причина того — грибок Botrytis cinerea. Його появі сприяє тепла волога середовище. Спочатку хвороба вражає листя і черешки, на них з’являється пухнастий наліт сірого кольору, який при струшуванні обсипається. Потім він розповсюджується на здорові частини лози. Найбільшої шкоди він приносить плодів винограду, які в цей час починають дозрівати або вже поспіли. При зараженні грибком ягоди стають бурого кольору і швидко гниють. Такі плоди вживати в їжу категорично заборонено.

Цікаве:  Горіх Зібольда: фото, опис, посадка, особливості та умови вирощування та догляду

Методи боротьби з цим захворюванням прості: необхідно провести обрізування грон винограду та інших частин рослини, які вразив грибок, після чого їх необхідно спалити. В даний час можна придбати саджанці, які мають стійкий імунітет до цієї хвороби.