Збір врожаю
Регулярне плодоношення дерева починається приблизно на 5-й рік його зростання. У перші роки навіть у великоплідних сортів ягоди досить дрібні. Проте з кожним роком їх розмір збільшується.
У звичайного тутовника ягоди дуже просто відокремлюються від плодоніжок, обсипаючи з гілок і вистилаючи землю під деревом. Прибирання врожаю не представляє ніяких складнощів. Під гілками потрібно просто розіслати тканину і струсити з гілок на неї плоди. Для подальшої переробки їх знімають трохи недозрілими.
Хвороби шовковиці
При вирощуванні білої шовковиці в Сибіру потрібно пам’ятати, що вона може страждати від хвороб і шкідників. В основному доводиться стикатися з такими хворобами:
- цилиндроспориоз;
- борошниста роса;
- бура плямистість листя;
- кучерява дрібнолистковість;
- бактеріоз.
Борошниста роса провокується грибком і проявляється у вигляді білого нальоту на пагонах і листках рослини. Прогресує хвороба в суху погоду, і особливо вона розвивається в запущеній кроні. При появі перших ознак хвороби потрібно обробити бордоською рідиною, «Фундазолом» або розчином колоїдної сірки.
При цилиндроспориозе на листках утворюються лілово-червоні плями з каймою. Поступово вони починають жовтіти і опадати. При появі перших ознак хвороби потрібно проводити обприскування 1 % розчином «Силита».
Бактеріоз уражає переважно молоде листя і пагони шовковиці, в результаті чого з’являються плями неправильної форми, які поступово стають чорними. Листя шовковиці скручуються і опадають, а пагони сильно деформуються. Проти бактеріозу застосовуються такі препарати, як «Гамаїр» або «Фитофлавин».