Хімічний склад
З давніх часів відомо про корисні властивості морошки. Застосування її в народній медицині пов’язано з тим, що ягода містить величезну кількість корисних речовин. У складі морошки присутні вітаміни: Е, РР, В, С, А. Культура має багатий набір органічних кислот: саліцилову, яблучну, лимонну. Що стосується мінеральних речовин, то морошка багата алюмінієм, фосфором, магнієм, кремнієм, кальцієм, залізом, алюмінієм. Крім того, ягоди багаті дубильними і пектиновими речовинами, харчовими волокнами, сіллю, цукром і водою.
Корисні властивості
Які ж корисні і небезпечні властивості морошки? Завдяки великій кількості цінних речовин у складі ягоди вона володіє наступними властивостями:
- Пригнічує ріст патогенної флори в шлунково-кишковому тракті.
- Має виражену протимікробну дію.
- Покращує роботу дихальної системи.
- Вбиває лямблії.
- Зміцнює імунітет, допомагаючи організму відновитися після хвороби.
- Стимулює функції м’язів і роботу головного мозку. Допомагає повернути сили після фізичних навантажень.
- Сильний антиоксидант, який здатний запобігти атеросклероз.
- Робить судини еластичнішими, регулює згортуваність крові.
- Має сильну сечогінну дію, знімає набряки, виводить шлаки, зміцнює організм.
- У народній медицині морошку використовують як ефективний засіб від цинги при відсутності вітаміну С. Ягода була справжнім порятунком для полярників, які перебували тривалий час в експедиціях.
Чи є протипоказання застосування морошки? Фахівці поки не виявили особливих протипоказань для застосування препаратів з ягоди. Однак не варто вживати ягоди в періоди загострення виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастритах.
Також не можна вживати морошку при індивідуальній непереносимості.