На зиму можна не просто консервувати цілі овочі, але і робити з них різні закуски. У попередній статті ми розглянули процес консервування салату з огірків, а сьогодні дізнаємося, як зробити заготовку з баклажанів, яка називається «Тещин язик». Такий салат отримав назву із-за того, що овочі нарізати тонкими скибочками, які нагадують мову.
Баклажани – це корисний овоч, батьківщиною якого є Близький Схід. У цьому продукті містяться органічні кислоти, велика кількість харчової клітковини, важливі мікроелементи і вітаміни. Тому закуска забезпечить організм необхідними поживними речовинами в зимовий час і зміцнить імунну систему.
На сьогоднішній день існує багато методів приготування такого салату. Досвідчені господині користуються способом, який передається від старшого покоління.
Але якщо ви вирішили вперше законсервувати овочі, таким чином, або хочете урізноманітнити варіанти, то можете скористатися наступними покроковими рецептами з фото.
Найсмачніша заготівля на зиму «Тещин язик» з баклажан на 2 кг з томатною пастою
Якщо ви любите пікантні страви, то цей рецепт вам обов’язково сподобається. Це один з класичних варіантів приготування найсмачнішої закуски з овочів. Навіть недосвідчена господиня може зробити заготовку без особливих зусиль.
Інгредієнти:
- 2 кг молодих баклажанів;
- 1 л томатного соку;
- ½ Кг солодкого перцю;
- 100 г часнику;
- 100 мл 9% столового оцту;
- 200 мл рослинного масла;
- 1 ст. л харчової солі;
- 100 г цукрового піску;
- Гіркий перець за вподобанням.
Поетапне приготування
Для салату рекомендується брати баклажани середнього розміру. Для початку їх потрібно розрізати навпіл вздовж, а потім поперек. В результаті у вас вийде чотири шматочки у формі мови. Якщо у вас великі плоди, то поділіть їх на більшу кількість частин.
Тепер нам потрібно обсмажити нарізані овочі. Для цього на сковороду виливаємо соняшникову олію. Щоб прискорити процес приготування можете використовувати відразу дві сковорідки.
Обсмажуємо шматочки з обох сторін, тільки стежте, щоб вони не обгоріли, досить дочекатися, коли вони підрум’яняться, як показано на фото нижче.
Після обсмажування, баклажани рекомендується відкинути на сито або на паперові рушники, щоб позбавитися від зайвої олії.
Болгарський перець промиваємо під проточною водою, видаляємо плодоніжки і насіння. Також очищаємо часник і ділимо його на зубчики. Тепер пропускаємо ці продукти через м’ясорубку. Можете прокрутити ще невеликий шматочок гіркого перцю.
Томатну пасту розвести з водою, кип’ятимо і заливаємо обсмажені баклажани, додаємо сіль, цукор, соняшникова олія і оцет. Все добре перемішуємо.
Приправою заливаємо сині овочі, ставимо на плиту. Після закипання зменшуємо вогонь і варимо близько 15 хвилин.
Після цього залишиться тільки розподілити закуску по стерилізованим банкам, закатати металеві кришки і прибрати в тепле місце в перевернутому стані.
Консервація салату з баклажанів без стерилізації
Пікантну закуску на зиму можна приготувати без стерилізації, при цьому салат з баклажанів може зберігатися протягом всього зимового періоду. Закуска добре поєднується з рибними та м’ясними стравами.
Інгредієнти:
- 1 кг баклажанів;
- 1 кг томатів;
- 350 г болгарського перцю;
- 50 г часнику;
- 2,5 ст. л солі;
- 75 г цукру;
- 50 мл 9% столового оцту;
- 100 мл соняшникової олії;
- ½ Ч. л гострого перцю.
Процес приготування з фото
У цьому рецепті краще використовувати плоди невеликого розміру. Баклажани обов’язково промиваємо, і при необхідності, очищаємо від шкірки. Потім нарізаємо шайбами, товщиною не більше 1,5 см.
Щоб позбутися гіркоти, баклажани слід посолити, добре перемішуємо і залишаємо на півгодини. Потім промиваємо холодною водою.
Для заготівлі можна використовувати навіть м’яті і перестиглі томати. Для початку видаляємо плодоніжки, а потім нарізаємо на шматочки невеликого розміру.
Болгарський перець промиваємо під проточною водою, видаляємо у нього плодоніжки і виймаємо насіння. Нарізаємо на шматочки довільної форми. Щоб салат вийшов яскравим, використовуйте солодкий перець різних кольорів.
Пропускаємо Через м’ясорубку шматочки помідорів, а потім перець і кілька головок часнику. Овочі також можна подрібнити за допомогою міксера або блендера.
Перекручену овочеву суміш перелити в ємність з товстими стінками. Додаємо в масу цукор, харчову сіль і гострий перець або суміш перців, якщо не хочете, щоб салат вийшов дуже гострим.
Також вливаємо олію, все перемішуємо. Ємність ставимо на плиту і доводимо до кипіння і варимо близько півгодини, регулярно помішуючи суміш.
В томатну масу закладаємо кружечки баклажанів. Після закипання салату варимо його протягом півгодини. За пару хвилин до готовності вливаємо столовий оцет.
Гарячу закуску розкладаємо по банках, які попередньо потрібно простерилізувати. Закатуємо заготівлю кришками і ставимо в темне місце у перевернутому стані.
Після повного охолодження, закуску слід зберігати в прохолодному місці або в холодильнику.
Як приготувати салат тещин язик без помідор
Якщо вам подобається аджика, то і закуска по цьому рецепту теж сподобається. Салат виходить гострим і зберігається протягом зими в холодильнику. Для приготування не знадобиться багато продуктів, а сам процес консервації досить простий.
Інгредієнти:
- 1,5 кг баклажанів;
- 250 г болгарського перцю;
- 1 стручок гострого перцю;
- 75 г часнику;
- 50 г білого цукру;
- 25 мл соняшникової олії;
- 50 мл 9% оцту.
Приготування
Баклажани нарізаємо досить великими кружечками, товщиною близько 1 см. Потім одним шаром викладаємо їх на дно миски і посипаємо сіллю. Потім знову розкладаємо кружечки овочів і додаємо трохи харчової солі.
Зверху накриваємо тарілкою і ставимо який-небудь вантаж на півгодини. Таким чином, шматочки добре просолятся, і з них вийде вся гіркота.
Солодкий перець нарізаємо на великі шматки, так як все одно будемо їх подрібнювати. Також підготуємо гострий перець і часник очистимо. Всі ці продукти пропускаємо через м’ясорубку. Якщо хочете, то можете скористатися блендером.
У приготовлену масу додаємо оцет, олію і цукор. Так як у нас баклажани вже посолены, то в суміш не будемо додавати сіль.
Тепер потрібно обсмажити баклажани. Якщо це робити в сковороді, то вони вберуть багато масла, тому краще це робити у фритюрниці. Для початку шматочки овочів добре віджимаємо, і зливаємо весь сік. В мультиварці включаємо режим «Мультиповар» і встановлюємо 160 градусів. В чаші розігріваємо рослинне масло.
Закладаємо фритюрницю з баклажанами в чашу, і готуємо їх до золотистого кольору близько 10 хвилин. Також ви можете закласти шматочки безпосередньо в олію, але вийміть їх шумівкою, щоб стік весь жир.
Гарячі баклажани відразу розподіляємо по стерилізованим банкам. Викладаємо все шарами. Спочатку на дно викладаємо шматочки синіх овочів, а потім невелику кількість суміші з перцю. Трохи утрамбовуємо товкачиком. Таким чином, заповнюємо всю банку.
Після цього, закручуємо металевими кришками. Коли закуска охолоне, то прибираємо його в холодильник. Ви можете відразу спробувати салат, але через пару тижнів, він набуває зовсім інший смак, тому трохи потерпіть.
Заготівля закуски «Тещин язик» з баклажанів та помідорів
Розглянемо ще один рецепт консервування салату на зиму. Салат виходить дуже смачним. Ступінь гостроти можете регулювати самостійно, додаючи потрібну кількість перцю.
Інгредієнти:
- 2 кг баклажанів;
- 1 кг томатів;
- 1-2 стручки пекучого перцю;
- 4 солодких перцю;
- 1 головка часнику;
- 50 мл соняшникової олії;
- 3 ст. л столового оцту (9%);
- 1 ст. л цукру;
- Сіль за смаком.
Процес консервації
Для приготування зимової закуски краще використовувати невеликі плоди, так як будемо нарізати баклажани уздовж на пластини товщиною в 1 см. Але якщо хочете, то можете нарізати їх кружальцями.
Шматочки відправляємо в підсолену воду, накриваємо тарілкою і ставимо невеликий вантаж. Ця процедура дозволяє позбутися гіркоти в овочах.
Поки баклажани відстоюються, займемося підготовкою інших продуктів. З томатів краще зняти шкірку. Для цього потрібно зробити хрестоподібний надріз на поверхні і на кілька хвилин опустити їх в окріп, а потім у холодну воду. Після такої процедури, шкірка легко знімається з помідор.
Також очищаємо часник від лушпиння і поділяємо його на зубчики.
Гострий і болгарський перець очищаємо від насіння. Тепер, всі продукти нарізаємо на невеликі шматочки і подрібнюємо у блендері або м’ясорубці.
Замочені баклажани промиваємо холодною водою, віджимаємо руками, щоб стекла зайва рідина. Тепер змащуємо деко олією, викладаємо на нього мови овочів і відправляємо в духовку на 30 хвилин. Не забуваємо перевертати шматочки, щоб вони запеклися з обох сторін.
Тим часом овочеву суміш ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Варимо близько 15 хвилин, і в кінці додаємо столовий оцет.
Запечені баклажани перекладаємо в каструлю і накриваємо кришкою, щоб вони стали ще м’якшими.
В стерилізовані банки додаємо пару столових ложок овочевої суміші, потім пару шматочків баклажан. Такими шарами повністю заповнюємо скляні банки до країв і накриваємо кришкою.
Тепер приступимо до стерилізації. Для цього на дно ємності викладаємо рушник, відправляємо в неї заготовку. Заповнюємо каструлю водою до плічок банок. Після закипання стерилізуємо близько 30 хвилин.
На останньому етапі закочує банки, і в перевернутому стані закутуємо в теплу ковдру. Коли салат повністю охолоне, прибираємо його в прохолодне місце.
Покроковий фото рецепт закуски «Тещин язик» з баклажанами і перцем
Розглянемо ще один простий, але дуже смачний рецепт приготування салату на зиму. Заготівля відмінно поєднується з будь-яким гарніром і м’ясними стравами.
Інгредієнти:
- 4 кг баклажанів;
- 10 шт солодкого перцю;
- 10 шт томатів;
- 3 стручка гострого перцю;
- 2 головки часнику;
- 1 стакан соняшникової олії;
- 150 мл 9% оцту;
- 2 ст. л солі;
- 1 склянку цукру.
Приготування
Баклажани промиваємо під проточною водою і відрізаємо плодоніжку. Нарізаємо на шайби невеликої товщини.
Кружечки овочів викладаємо в миску і засипаємо їх сіллю, щоб позбутися гіркоти. Йодована сіль для цих цілей не підходить. Через півгодини ще раз промиваємо шматочки в холодній воді.
У гострого та солодкого перцю видаляємо насіння і нарізаємо на шматки середнього розміру. Помідори бланшируем, щоб зняти шкірку. Очищаємо часник і всі продукти пюрируем в блендері або м’ясорубці.
Овочеву масу перекладаємо в товстостінну ємність і ставимо на плиту, додаємо цукровий пісок, трохи солі, столовий оцет і рослинне масло. Після закипання закладаємо баклажани і готуємо на повільному вогні протягом 30 хвилин.
Закуску розкладаємо по стерилізованим банкам і закручуємо кришками. Заготівлю закутуємо рушником або ковдрою, і в перевернутому стані залишаємо остигати.
Відео рецепт консервації салату
Ми з вами розглянули практично всі варіанти приготування заготовки «Тещин язик». Ви можете змінювати кількість інгредієнтів і склад спецій. Для наочності, подивіться ще один рецепт консервування закуски на зиму.
Якщо ви ще ніколи не готували салат з баклажанів, то скориставшись одним із запропонованих рецептів, ви кожний рік будете заготовляти його на зиму. Вашим близьким людям і знайомим обов’язково сподобається ця гостра закуска.