З чого складається традиційна російська піч з лежаком?
Російська піч досить масивна, вага її досягає декількох сотень кілограм, тому вона потребують фундаменті. У старовину його роль виконували старі камені й колоди, які викладалися в основу. Сьогодні – це залізобетонні або цегляні кладки.
Краще будівництво планувати ще на етапі створення проекту будинку. Якщо ж будову вже є, фундамент все одно потрібно зробити міцним!
Основні елементи:
- Нижня частина – це підстава (подпечек). У ньому є ніша для зберігання палива або кухонного приладдя. За допомогою цього підстави підводиться на потрібну висоту топкова камера.
- Зверху подпечек накриває звід-корито. На нього насипається шар піску або глини. Така технологія застосовується, щоб утримувати тепло.
- Днище топки (під) робиться з невеликим ухилом у напрямку до задньої стінки. Це робиться, щоб паливо рівномірно згорало в камері.
- Топка печі складається з двох частин: варильна камера і топливник. Варильна камера чиста без колод і золи, оскільки паливо закладається в дальню камеру – паливник.
- Над топливником є звід – це перекриття, яке розділяє топку і нижню частину лежака.
- Лежак може будуватися по всій довжині топливника. Коли там горить вогонь, на лежак поширюється тепло.
- Димар встановлюється над першою камерою, де готується їжа. За його ходу встановлюється засувка і оглядове вікно. За допомогою заслінки регулюється інтенсивність згоряння палива в печі.
Російська піч досить масивна
Залежно від конструкційних особливостей можуть мати сходинки, що ведуть до лежака. Також часто по ходу димаря роблять невеликі полички для того, щоб там встановити декор.