Опалювально-варильна піч з водяним контуром: огляд моделей, переваги і недоліки

Широке застосування печі

Як говорилося вище, одне з переваг вибору опалювально-варильної конструкції – великий функціонал. Тому використовувати піч для приготування їжі на дровах – прекрасна ідея. Наявність великого простору перетворить готування до задоволення, а жар печі додасть страві неповторний смак. До того ж багатьом людям подобається спостерігати за рухом вогника.

Піч дасть таку можливість, на відміну від котлів, в яких полум’я закрито. Моделі, які виробляються в даний час, дуже красиві, часто виконуються з використанням скла. Такий пристрій не тільки не зіпсує, але й прикрасить будь-яку вітальню. Опалювально-варильна піч з водяним контуром виготовляється з різних матеріалів.

Види опалювально-варильних печей

  1. Чавунна.

Аква печі з водяним контуром з цього сплаву дуже довговічні, дозволяють швидко підвищити температуру в приміщенні. Але якщо потрібно дати тепло цілому будинку, чавун не підійде, так як без теплообмінника здатний обігріти невеликий простір. Зате в одній кімнаті не залишить холодних куточків, жар рівномірно розійдеться. Чавунна піч з водяним контуром легко піддається корозії.

З плюсів вже названий високий термін експлуатації, матеріал добре витримує постійний перепад температури. А ще, на відміну від цегляних печей, чавунна конструкція проста в установці і експлуатації.

2. Дров’яна.

Виготовляють цей вид опалювальної системи із сталі. Безумовно, варильна піч на дровах має величезні переваги:

  • Не потребує ніяких додаткових ресурсів – знадобляться тільки дрова, які можна отримати без витрачання грошових коштів. А значить, ви не залежите від навколишніх чинників. В той же час ця обставина є і недоліком, адже для зберігання цього виду палива потрібно багато місця.
  • Функціонал: дров’яна піч з водяним контуром також чудово підійде для приготування їжі, а також для прання і гігієнічних процедур.
  • Зовнішній вигляд: такі печі виглядають досить витончено, створюють затишок і зможуть прикрасити будь-яку кімнату.
  • Не приносить шкоди здоров’ю.
Цікаве:  Відпарювач Келлі: відгуки, переваги, недоліки

Як бачите, багато позитивних якостей, але є й такий суттєвий недолік, як ризик загоряння. Тому не розташовуйте меблі та елементи декору поблизу дров’яної печі.

Для тих, хто не хоче відмовлятися від печі для приготування їжі на дровах, можна придбати піч на вугіллі. Допоможе в цьому пристрій тривалого (повільного) горіння, яке поєднує в собі можливість використання і того, і іншого виду палива.

3. Булер’ян (буллер).

Канадська модель опалювально-варильної печі. Це універсальний вид пристрою, який підійде для будь-яких приміщень. Працює практично на всіх видах твердого палива (не рекомендується застосовувати карбон, температура горіння якого дуже висока, а використовувати сильний жар для булерьян не рекомендується, так як поверхня може почати тріскатися і руйнуватися, а ще в такому випадку підвищується ризик виникнення корозії).

Буллер володіє невисокою теплоємністю, працює за принципом калорифера (труби з парою, гарячою водою або повітрям).

4. Цегляна конструкція.

Є самим традиційним і практичним варіантом. Вище ми вже обговорювали, що пристрої з цегли дуже надійні і довго зберігають тепло. Цегляна піч досить екологічна і дешева в закладці. А ще працює практично на будь-якому виді палива (торф’яні брикети, вугілля, дрова), що теж важливо. На відміну від чавунної печі, добре підійде для обігріву великого простору.

А тепер давайте детальніше поговоримо про кладці цегли. Ця діяльність важка, тому перед початком краще написати схему. В даний час зробити це можна на комп’ютері в спеціальній програмі.