Опалювально-варильна піч з водяним контуром: огляд моделей, переваги і недоліки

З давніх часів одним з найважливіших предметів в будинку була піч. Протягом багатьох сторіч, коли в приміщеннях не було газу і електрики, піч давала тепло всім домочадцям. Ставили її зазвичай посередині кімнати для рівномірного обігріву приміщення. Але піч грала не лише свою пряму, повсякденне роль. Вона – уособлення самої життя в будинку, несла в будинок затишок, тепло, допомагала приготувати їжу і розігріти воду, що відігравало величезну роль для здоров’я і повноцінного існування людей того часу. У зв’язку з цим піч користувалася заслуженою любов’ю всіх членів сім’ї.

Хоч в даний час подібні конструкції не мають такого великого значення і не використовуються повсюдно, як раніше, але все ж є невід’ємною частиною побуту жителів сільської місцевості, де з якихось причин немає системи центрального опалення.

Існує безліч видів печей, які відрізняються один від одного своїми якостями.

Види опалювальних систем

  1. Опалювальні печі (голландка, прямокутна, трикутна, отштукатуренная). Найпопулярніший вид обігрівальних пристроїв, тому що володіє лише однією функцією обігрів приміщення. Крім того, вони масивні і займають досить велику площу.
  2. Кухонні печі (з духовкою і котлом, з щитами, на шанцах). Невеликі конструкції, що володіють відмінними якостями: дають тривалий обігрів (при наявності спеціальних теплових щитків), на них можна готувати їжу і гріти воду. При цьому, порівняно з іншими варіантами, вартість невисока.
  3. Банні або так звані печі-кам’янки. Така конструкція – прекрасний варіант для лазні, так як зберігає тепло протягом довгого часу, володіє відмінним сухим паром і високою пожежною безпекою.
  4. Опалювально-варильні. Ця різновид печей є найбільш популярною. Саме цьому виду опалювальної системи і буде присвячена наша стаття. А тепер давайте детальніше розберемо, що ж у ній особливого.

Отже, опалювально-варильна піч з водяним корпусом – це пристрій для підвищення температури приміщення, яке також має функцію підігріву води і приготування їжі.

Елементи печі

Основні елементи опалювально-варильних конструкцій:

  • плита;
  • регістр;
  • димар (виводить дим з будинку, створює тягу);
  • піддувало (канал, який також бере участь в організації тяги);
  • топка (у ній відбувається спалювання палива, допомагає передавати тепло, включає в себе колосник, на який кладуть пальне);
  • зольник (збирає попіл від палива, служить для очищення конструкції);
  • протипожежні елементи.

Це базові складові. Крім них необхідно використовувати й інші матеріали, які специфічні для цього виду печі.

Водяний опалювальний контур

Все більшу популярність набуває опалювально-варильна піч з водяним контуром для опалення будинку. Принцип її роботи досить простий: замість повітря використовують воду, яка набагато краще, довше утримує тепло. Вона нагрівається і розбігається по трубах, приносячи в будинок тепло.

З недоліків варто назвати одне з якостей води. Коли вона перетворюється на лід, то збільшується в розмірах, що неминуче спричинить за собою пошкодження труб. Можна назвати цей недолік не дуже істотним, адже завжди можна злити воду, якщо ви не збираєтеся користуватися піччю взимку або восени. При цьому, природно, користуватися конструкцією вже не можна. Якщо такий варіант не актуальне, можна застосувати спеціальні речовини.

Незамерзаючі рідини для труб

Існують такі незамерзайки для труб:

  • Антифриз. Пропіленгліколь або етиленгліколь, токсична рідина, яка має здатність не замерзати при дуже низьких температурах, аж до 60 градусів.
  • Теплоносій з гліцерином. На відміну від антифризу не токсичний, але коштує набагато дорожче. Не замерзає до мінус 30 градусів.
  • Бішофіт. Це природний мінерал, а конкретно магнієва сіль. Є кращою, але в той же час і найдорожчою незамерзаючою рідиною. Вона зберігає свої властивості до мінус 20 градусів.

Кожна піч з водяним контуром має радіатор (по-іншому називається змійовик) – це найважливіша пристрій для теплового обміну. Застосувавши його, ви можете нагріти будь-яку кількість води.

Регістр – найважливіша частина печі

Теплообмінник найчастіше влаштовують в топку. Але це не самий безпечний варіант, тому краще використовувати верхівку димоходу. При установці печі з водяним контуром для опалення будинку краще скористатися послугами професіонала, так як навряд чи у вас вийде самостійно розрахувати розмір і потужність радіатора. Не варто економити на цьому, адже фахівці володіють всіма необхідними даними і зможуть за розміром будинку і печі підібрати оптимальний варіант.

Змійовик, ще його називають регістром, відіграє основну роль в експлуатації печі з водяним контуром, тому необхідно ретельно вибрати метал, з якого він буде виготовлений.

Види теплообмінників:

  1. Чавунний змійовик не користується великим попитом, адже цей метал не відрізняється високою міцністю, а отже, розраховувати на його довговічність (при стабільних перепадах температури) явно не варто.
  2. Сталевий теплообмінник є фаворитом у даному питанні. Він досить міцний і добре піддається обробці. Для тих, хто вирішив не шкодувати грошей на будинку пічне опалення, рекомендуємо нержавіючу сталь, яка набагато краще і довговічніше інших матеріалів.
  3. Мідний радіатор відмінно проводить тепло. Але при цьому цікаво відзначити, що даний вид теплообмінника не можна використовувати при встановленні цегляної печі, тому що температура правління цього металу дорівнює 1 085 °С, відповідно високий ризик загоряння.

Відгуки про печі з водяним контуром в більшості своїй позитивні, адже вода є скрізь, при цьому вона не завдає шкоди здоров’ю людини. Не потрібно вентиляторів і труб великого діаметру, а значить, можна заощадити простір фінансові кошти.

Широке застосування печі

Як говорилося вище, одне з переваг вибору опалювально-варильної конструкції – великий функціонал. Тому використовувати піч для приготування їжі на дровах – прекрасна ідея. Наявність великого простору перетворить готування до задоволення, а жар печі додасть страві неповторний смак. До того ж багатьом людям подобається спостерігати за рухом вогника.

Піч дасть таку можливість, на відміну від котлів, в яких полум’я закрито. Моделі, які виробляються в даний час, дуже красиві, часто виконуються з використанням скла. Такий пристрій не тільки не зіпсує, але й прикрасить будь-яку вітальню. Опалювально-варильна піч з водяним контуром виготовляється з різних матеріалів.

Види опалювально-варильних печей

  1. Чавунна.

Аква печі з водяним контуром з цього сплаву дуже довговічні, дозволяють швидко підвищити температуру в приміщенні. Але якщо потрібно дати тепло цілому будинку, чавун не підійде, так як без теплообмінника здатний обігріти невеликий простір. Зате в одній кімнаті не залишить холодних куточків, жар рівномірно розійдеться. Чавунна піч з водяним контуром легко піддається корозії.

Цікаве:  Вбудовані світлодіодні панелі: переваги, особливості та види

З плюсів вже названий високий термін експлуатації, матеріал добре витримує постійний перепад температури. А ще, на відміну від цегляних печей, чавунна конструкція проста в установці і експлуатації.

2. Дров’яна.

Виготовляють цей вид опалювальної системи із сталі. Безумовно, варильна піч на дровах має величезні переваги:

  • Не потребує ніяких додаткових ресурсів – знадобляться тільки дрова, які можна отримати без витрачання грошових коштів. А значить, ви не залежите від навколишніх чинників. В той же час ця обставина є і недоліком, адже для зберігання цього виду палива потрібно багато місця.
  • Функціонал: дров’яна піч з водяним контуром також чудово підійде для приготування їжі, а також для прання і гігієнічних процедур.
  • Зовнішній вигляд: такі печі виглядають досить витончено, створюють затишок і зможуть прикрасити будь-яку кімнату.
  • Не приносить шкоди здоров’ю.

Як бачите, багато позитивних якостей, але є й такий суттєвий недолік, як ризик загоряння. Тому не розташовуйте меблі та елементи декору поблизу дров’яної печі.

Для тих, хто не хоче відмовлятися від печі для приготування їжі на дровах, можна придбати піч на вугіллі. Допоможе в цьому пристрій тривалого (повільного) горіння, яке поєднує в собі можливість використання і того, і іншого виду палива.

3. Булер’ян (буллер).

Канадська модель опалювально-варильної печі. Це універсальний вид пристрою, який підійде для будь-яких приміщень. Працює практично на всіх видах твердого палива (не рекомендується застосовувати карбон, температура горіння якого дуже висока, а використовувати сильний жар для булерьян не рекомендується, так як поверхня може почати тріскатися і руйнуватися, а ще в такому випадку підвищується ризик виникнення корозії).

Буллер володіє невисокою теплоємністю, працює за принципом калорифера (труби з парою, гарячою водою або повітрям).

4. Цегляна конструкція.

Є самим традиційним і практичним варіантом. Вище ми вже обговорювали, що пристрої з цегли дуже надійні і довго зберігають тепло. Цегляна піч досить екологічна і дешева в закладці. А ще працює практично на будь-якому виді палива (торф’яні брикети, вугілля, дрова), що теж важливо. На відміну від чавунної печі, добре підійде для обігріву великого простору.

А тепер давайте детальніше поговоримо про кладці цегли. Ця діяльність важка, тому перед початком краще написати схему. В даний час зробити це можна на комп’ютері в спеціальній програмі.

Порядовка опалювально-варильної печі

Порядовка – складання схеми кладки цегли по рядах. Це необхідна дія, адже будівництво печей і камінів – трудомісткий процес. Можна створювати порядовку існуючої цегляної печі, яка стане в нагоді при закладці наступних конструкцій. Наприклад, при роботі професійним пічником.

  1. Перед початком порядовки повинна бути викладена бетонна основа і гідроізоляція (фундамент).
  2. 1-2 ряд – кладка цегли.
  3. 3-5 ряд – стінки піддувала (піддувальна камера).
  4. 6-7 ряд – установка колосникових грат.
  5. Далі монтується паливний регістр (змійовик).
  6. 14 ряд – викладають варильну поверхню.
  7. Димохідна труба.

Це короткий опис порядовки опалювально-варильної печі печі. При будівництві фундаменту не забувайте, що він повинен бути на 5-10 сантиметрів більше, ніж піч. А між бетоном, підлогою і стінами потрібно залишити зазор в декілька сантиметрів.

Є й друге значення цього терміна. У такому разі порядовка – це спеціальне пристосування для рівної кладки цегли. За допомогою неї можна простежити за акуратною кладкою як по вертикалі, так і по горизонталі (в цьому допоможе особливий кручений шнур-причалка, діаметр його становить 3-5 метрів). Виготовляють порядовку у вигляді металевого або дерев’яного профілю з поділками. Такий пристрій прикладається до зовнішньої сторони цегляної стіни, щоб пічник було зручно контролювати процес.

Оскільки буває різна товщина цегли, відстань між поділками теж варіюється. При підрахунку цього відстані слід враховувати кілька елементів:

  • шов (його товщина зазвичай становить 12 мм);
  • цегла (одинарний або потовщений, 65 88 міліметрів відповідно).

Таким чином, відстань може складати від 75 до 100 мм. Не варто забувати, що розміри можуть змінюватися в залежності від використовуваного будівельного матеріалу. Варто відзначити, що застосовуються такі порядовки не тільки в будівництві печей, але і в цілому приміщень, окремих елементів будинку з використанням цегли.

Матеріали для викладки печі

Для самостійного будівництва печі знадобляться:

  • повнотілі червоні цеглини;
  • шамотні вогнетривкі цеглини;
  • піддувальна дверцята;
  • дверцята для чистки зольника;
  • колосникові грати;
  • засувки для варильної камери і печі;
  • регістр;
  • чавунна плита;
  • куточки зі сталі.

Правильний вибір печі – запорука комфортного проживання

Як бачите, моделей на ринку представлено дуже багато, розбігаються очі. Визначте критерії, які важливі саме для вас. Зовнішній вигляд, функціональність, екологічність і простота експлуатації – ось якості, на які варто звернути увагу при виборі опалювального пристрою. Ціни на них теж дуже різняться, тому при покупці слід підібрати конструкцію з ідеальним співвідношенням вартості і якості.

До речі, крім печей існують котли та каміни з водяним контуром. Кожна конструкція включає в себе твердопаливний котел. Яку опалювальну систему вибрати – вирішувати тільки вам.

Опалювально-варильна піч з водяним контуром – це складний пристрій, що вимагає неодмінного участі професійного пічника при установці. При цьому особливу увагу треба приділити правильному співвідношенню потужності теплообмінника і розміром печі, враховуючи також габарити приміщення.

Крім того, краще вибирати заводську модель, ніж зроблену своїми руками. Це дасть гарантію надійності і безпеки конструкції. Адже не можна економити, коли справа стосується здоров’я та життя людей. Є російські («Каракан», «Баварія») і закордонні виробники (Hark, Kastor).

Будинок з пічним опаленням завжди створює особливий затишок, при цьому, на відміну від квартири, можна самостійно регулювати температуру в приміщенні, адже холодно може стати і літнім днем.

Опалювально-варильна піч з водяним контуром – відмінний варіант для тих, хто хоче отримати пристрій, який займає мало місце, добре вписується в інтер’єр і має високу теплоємність.

Сподіваємося, що ця стаття допомогла вам розібратися з різновидами опалювальних систем, зрозуміти, в чому переваги і недоліки кожної моделі. І тепер можна сміливо приступати до будівництва власної надійної, безпечної і багатофункціональною печі для дому.