Як доглядати за зрілим кущем чаю
Розміщувати рослину слід у світлому, але не сонячному місці. З точки зору температурного режиму чай спокійно витримує +15 градусів. А влітку йому і зовсім буде цілком комфортно рости на відкритому повітрі.
Однією з небагатьох його «слабкостей» є вологість. Чай потрібно регулярно і рясно поливати, а в період цвітіння обприскувати. Для підгодівлі підійдуть найпоширеніші добрива, які господині відправляють в горщики з квітами.
Коли здасться, що рости кущу вже нікуди, можна починати регулярно підстригати його, надаючи кроні листя красиву форму.
Збір врожаю і приготування напою
Перші листочки, придатні для заварювання, можна зривати з куща через два роки після посадки. Чашечку домашнього чаю можна приготувати з трьох верхніх листочків і нирки. Для цього достатньо розтерти їх у крихту долонями.
До різних видів чаю застосовуються різні процедури. Зібрані листя зеленого чаю обдають гарячою парою, а потім висушуються. Ніякої ферментації. Завдяки нескладної процедури в запасі є домашній зелений чай.
Чорний чай ферментують. Ця процедура передбачає просушування листя протягом 12 годин, потім скручування і розміщення в теплому місці. Потрібно також накрити вологою тканиною. Пройде деякий час, і чайні листочки потемніють. Це означає, що пора їх остаточно висушити, після чого вони будуть готові до вживання.
Можна зробити в домашніх умовах і червоний чай. Процес ферментації такий же, але менший за часом. Листочки вважаються готовими до того, як потемніють до класичного темного стану.