Мало хто відмовляє собі у філіжанки ароматної кави. Як мінімум один раз в житті цей напій пробував кожен. Вибір варіанту приготування вражає уяву навіть самого витонченого гурмана, адже каву можна приготувати банально в турці або, слідуючи прогресу, перехід до повністю автоматизованого процесу – склянці або чашці напою з кавоварки.
Як показує статистика, особливою популярністю користуються ріжкові кавоварки, друге місце – за крапельними. Що ж це за пристосування, якими перевагами володіють і, нарешті, в чому полягають відмінності краплинної кавоварки від рожкової — розберемося разом.
Класифікація кавоварок
Основні відмінності полягають у внутрішньому устрої та схемою приготування напою. В залежності від цього виділяють наступні варіанти пристосування для приготування кави.
Кавоварка по-турецьки або электротурка
Зовні вона схожа з традиційною моделлю, призначеної для приготування напою на газовій плиті. Цей варіант приладу підключається до мережі як електрочайник, а в комплект додаткового оснащення входить датчик температури та об’єму.
Крапельна кавоварка
Вода, залита в нагрівальний відсік, доводиться до температури кипіння, перетворюється в пару і, випарувавшись у верхню частину приладу, надходить до відсіку з меленими кавовими зернами. Тут відбувається охолодження водяної пари, конденсація і осідання на кавовий продукт. В процесі температура рідини не опускається нижче 90о, що дозволяє зернам повністю розкрити свій смак. Вода, що пройшла крізь шар мелених зерен, просочується ними і повільно, по краплях, наповнюється прозору ємність – кавник. Для правильної роботи такої кавоварки потрібен спеціальний фільтр, який підлягає систематичної заміни.
Гейзерна кавоварка
Ця модифікація складається з трьох відділень, розташованих один над одним. Внизу конструкції розміщений резервуар з водою, вище – відсік для кавової маси, а з самого верху — прозорий чайник для готового напою. Нагрівається від електричної спіралі вода піднімається вгору, проходячи через лійку з кавовим наповнювачем, а потім, під тиском, насичений пар проштовхується у верхній знімний резервуар, з якого готову каву розливають по чашках.
Ріжкова кавоварка
Завдяки принципу дії і типу готується напою отримала назву еспресо, а була винайдена в Південній Європі. Методологія приготування полягає в проходженні нагрітій до 90о і знаходиться під паровим тиском (9-10 бар) води через ріжок з щільно утрамбованої кавовій таблеткою, під час якого рідина насичується смаком і ароматом.
Так все-таки крапельна або ріжкова кавоварка? Розберемося разом.
Крапельна кавоварка («американо»)
Перші такі апарати з’явилися ще 200 років тому і сьогодні, пройшовши нелегкий процес еволюції, виявилися надійним і безвідмовним пристроєм для приготування кави, настільки відомим, що про нього знає кожен. Світова популярність до крапельним кавоварки прийшла завдяки простоті в експлуатації і відносно невисокій вартості.
Нескладний пристрій просто експлуатувати. Крапельна кавоварка працює за спрощеним, порівняно з гейзерної, алгоритмом:
- В резервуар заливають воду.
- Кладуть мелену каву в пропорції 2 ч. л. на 100 мл води.
- Включають прилад і чекають, поки приготується напій.
Особливості краплинної кавоварки
Кавоварка і крапельного, і ріжкового типу підходить для приготування смачного напою — кави. Але, порівняно з другими, краплинні кавоварки дають можливість приготувати більший обсяг напою, ніж ріжкові, розраховані на 1 порцію. Особливості виробу:
- Обсяг скляної колби, в яку заливається холодна вода – 1 літр.
- Конусоподібний фільтр для засипки меленого зернової кави, в який надходить по спеціальній трубці нагрівається вода.
- Кава заварюється в фільтрі, після чого по краплях стікає в кавник.
- Автоматичне перемикання в режим підігрівання кави.
Згадуючи, чим відрізняється краплинна кавоварка від рожкової, варто сказати, що:
- Перші коштують на порядок дешевше і комплектуються пластиковими фільтрами, які підлягають багаторазового використання після кожного миття. Один такий фільтр при дбайливому використанні повністю виправдовує надії і дозволяє обмежитися одним расходником на весь термін експлуатації, чого не скажеш про паперовому фільтрі, який потребує заміни після кожного використання. Крім цих варіантів, можна вибрати і надійний сталевий фільтр, хоча коштує таке задоволення набагато дорожче альтернативних варіантів.
- Наявність функції установки міцності напою дозволяє вибрати оптимальний варіант приготування. При швидкому проходженні пари крізь кавову пасту виходить не міцний, але ароматний напій.
- Скляні кавники більш поширені, ніж інші, і відрізняються зручністю. До недоліків кавника зі скла відносять крихкість. Металеві – міцні і довговічні. Чайник-термос більш довго зберігає тепло приготованої кави.
- Краплинні моделі оснащені додатковою функцією «капля-стоп», що дозволяє витягнути кавник на строк до 2 хвилин і налити каву в чашку без втрати дорогоцінних крапель.
- Деякі моделі оснащені функцією автоматичного відключення, що дозволяє заощадити ресурси і переводить агрегат в режим підігріву.
Всі за і проти крапельних кавоварок
У простій таблиці нижче представлені всі плюси і недоліки такого роду пристроїв. Виходячи з цього можна сказати, що позитивні якості переважають над деякими недоліками.
Переваги |
Недоліки |
Простий інтерфейс |
Один тип кави |
Легкість в експлуатації |
Середня якість напою навіть при високій міцності |
Стабільну якість напою |
Додаткові витрати через систематичної чищення і придбання запасних фільтрів для заміни |
Функціональність |
|
Демократична цінова політика (в діапазоні від 1900 до 2300 рублів) |
|
Асортимент форм, розмірів та обсягів |
Ріжкова кавоварка (кавоварка-еспресо)
Головна відмінність крапельних і ріжкових кавоварок полягає у варіанті приготування напою і його фортеці. Другі підходять для приготування міцного еспресо та напоїв на його основі.
Назва «рожкової» машина отримала з-за так званого фільтра, в який завантажують подрібнену каву. Зовні він нагадує кухлик з невеликим черпачком і довгою ручкою. У такий фільтр поміщається зовсім трохи кави, всього 7-12 грам, але це ніяк не позначається на якості і міцності напою. Комплектація професійних кавових машин включає мінімум два фільтри, які прямо визначають можливість приготування декількох чашок кави за один раз, а для домашнього користування підійде варіант і з одним ріжком.
Ріжкові кавоварки бувають паровими і помповыми, при цьому зовні схожі, але конструкційно абсолютно різні. Перші нагрівають у спеціальному бойлері воду, доводячи її майже до кипіння, після чого пропускають рідину через фільтр з кавою. Другі функціонують за принципом прогону води під високим тиском, що дозволяє потрапляти в фільтр гарячій, але не киплячій воді. Така схема забезпечує оптимальні умови для якісної екстракції і збереження ароматичної композиції кави. Саме це забезпечує настільки стійкий аромат кави (порівняно з краплинної) з рожкової кавоварки.
На базі помпових пристроїв випускають ряд функціональних моделей професійних машин з автоматизованою системою і десятками функцій, режимів.
При цьому всьому прості (домашні) моделі ріжкових кавоварок не надто витончений у догляді. Експлуатувати їх просто, головне — навчитися трамбувати кави в ріжку правильно.
Чим відрізняється кавоварка ріжкового типу від краплинної
Цей варіант кавоварки відрізняється простотою в експлуатації і вартістю. Приготування напою в такій кавоварці займе всього пару хвилин. Принцип роботи полягає в проходженні пари через фільтр з меленими зернами, поміщеними в спеціальний ріжок.
Багато хто вагаються з вибором: крапельна або ріжкова кавоварка. Зверніть увагу, що до числа особливостей пристроїв ріжкового типу відносять:
- Матеріал для виготовлення рожков: пластик або метал. Перші – дешевше, інші – дорожче, але і переважно у виборі особливо професійними баристами, адже відрізняються довгим терміном експлуатації і виявляються практичніше.
- Потужність пристрою 1000-1700 Вт при оптимальному тиску для ріжка 9 бар, для помпи – 15 бар.
- Здатність прогрівання води до температури в 95о. Важливо, щоб цей рівень не перевищує, інакше занадто висока температура призведе до псування обладнання.
Деякі з функціональних особливостей
До ряду цих характеристик відносять:
- Встановлене додаток у вигляді капучинатора, що дозволяє деяким моделям кавоварок готувати напій з молочною піною.
- Чалдовый кави. Ви завжди можете придбати мелену каву у вже розфасованих пакетиках на ринку. Використовуючи чалду, не доведеться кожен раз відміряти кількість перемелених зерен для засипки в апарат. Використання чалди зручно, адже звільняє від постійного миття і чищення, але не відрізняється економністю.
- Ще одна відмінність ріжкових крапельних кавоварок від апаратів полягає в доповненні захисним клапаном, який призначений для скидання надлишкового тиску пари.
- Наявність індикаторів, які зовсім не обов’язкові, але дозволяють попередити поширені поломки із-за недостатнього рівня води або перевищення температури.
- Другу помпу, що дозволяє, на відміну від інших моделей, готувати відразу дві чашки кави за один підхід.
Різні сторони ріжкових кавоварок
Ознайомтеся з основними достоїнствами і деякими негативними якостями ріжкових кавоварок, щоб зробити правильний вибір між крапельної і рожкової кавоваркою.
Переваги |
Недоліки |
Висока якість приготованої кави |
Висока вартість, особливо на помпові моделі |
Швидкість у приготуванні (на 1 чашку йде 30-120 секунд) |
Громіздкі |
Різноманітність рецептів |
Вимагає навичок |
Великий асортимент форм, розмірів, різновидів |
Потребує ретельного і регулярного догляду |
Широкий додатковий функціонал |
Тепер ви можете визначити самостійно на основі вищевикладеної інформації, яка кавоварка краще: ріжкова або краплинна. Експерти рекомендують краплинну для дому, ріжкову – для професійної діяльності, але остаточний вибір тільки за вами, особливо якщо ви — справжній цінитель кави.