Сталева сковорода: види, форми, марки посуду, класифікація, рейтинг кращих, нюанси готування і особливості догляду

Хазяєчки день від дня стоять біля плити, щоб порадувати свою сім’ю смакотою. Але як зробити смачну їжу, щоб саме приготування доставило задоволення? Для цього необхідно, щоб, по-перше, було з чого готувати, і, по-друге, – на чому!

Що вибрати – чавун або сталь?

Нижче можна побачити різницю між двома матеріалами і визначити для себе найкраще.

Якщо вибираєте чавунну сковороду, знайте – ви готуєте на шматку розплавленого заліза, залита в форму. Якщо ви віддаєте перевагу сталеву сковороду, то її виробляють шляхом розкочування листа, який згодом приймає потрібну форму.

Одна з різновидів – виріб з вуглецевої сталі. Це досить нове винахід XVIII-XIX століття, відкриття якого відбулося нарівні з нержавіючої сталлю і алюмінієм. Дуже податливий матеріал, який легко піддається лиття і кування.

Чавун використовується при виготовленні жаровень, каструль гриль, казанів. Сталь ж більше підходить при виготовленні сотейників, ковшів, універсальних сковорідок та іншого начиння.

Ваш вибір припав на чавун? Тоді ви повинні знати, що сковорода діаметром близько 30 сантиметрів важить більше 4 кг, сталева сковорода буде на пару кг легше.

Ще один момент – це ступінь нагрівання. Якщо у вас в руках чавун, то чекати розігрівання сковороди ви будете довше, але і він збереже тепло надовго. Сталь ж, навпаки, швидко розігріється, але надовго зберегти тепло їй буде складно.

Якщо після всього прочитаного ваше серце більше лежить до сталевий сковороді, тоді ця стаття для вас! Далі ми розглянемо види, форми, марки і різні нюанси готування на таких виробах.

Найбільш популярними сталевими сковородами вважаються вироби з нержавіючої сталі. Нержавіюча сталь – досить сучасний матеріал, який отримав своє покликання в XX столітті. Основне гідність сплаву – хімічно не реагує на інші речовини. Однак потрібно пам’ятати про погану теплоємність і антипригарні властивості. Але виробники «не дрімають» і вдосконалюють свій товар шляхом нарощування багатошарового дна і використання алюмінію.

Види сковорідок

  1. Універсальна сталева сковорода без покриття. В її назві криється весь зміст. Універсал – тобто, з допомогою цієї посуду ви зможете приготувати будь-яку страву, починаючи від смаження млинців, закінчуючи тушкованим м’ясом з овочами. Саме тому при виборі даного виду виробів слід приділити особливу увагу їх якості.
  2. Жаровня. Сковорода сталева з товстим дном і бічними ручками. Якщо ви – любитель плову або запеченої курки з картоплею, цей вибір для вас.
  3. Сковорідка млинцева. Тут все ясно з назви – сковорідка з низькими бортами, за рахунок чого забезпечується легке перевертання млинців, оладок, данників і сирників.
  4. Сотейник. Ця сковорода дуже схожа на каструлю за рахунок високих бортів. Має довгу ручку і кришку. Дуже зручна при приготуванні соусів, гасіння овочів, приготуванні крем-супів.
  5. Сковорідка з ребристим дном для гриля. Цей вид виробу швидше найулюбленіший для чоловіків. Адже саме вони вміють так смачно готувати м’ясо! За рахунок ребристого дна зайвий жир стікає в канавки на сковороді, а скориночка набуває красивий золотистий колір.
  6. Глибока сталева сковорода вок. Виріб, що нагадує казанок зі скошеними кутами. Ідеально підійде для гасіння овочів.

Це основні види сковорідок, маючи які на кухні, ви з легкістю зможете приготувати будь-яку страву для своєї родини.

Сьогодні можна придбати сталеву сковороду з антипригарним покриттям. Термін служби тонких недорогих виробів становить в середньому 3-4 роки. Сталева сковорода з покриттям комірчастим прослужить в середньому 5-6 років. Самими довговічними є вироби з шорстким потовщеним тефлоновим покриттям. Вони прослужать до 10 років.

Переваги та відгуки користувачів

Тепер поговоримо про позитивних і негативних властивостях таких виробів. В основному, сталеві сковороди отримали хороші відгуки.

До позитивних сторін таких виробів власники віднесли наступні якості:

  1. Зовнішній вигляд і блиск нержавіючої сталі – незамінна прикраса будь-якої кухні.
  2. У порівнянні зі сковорідками, виконаними з інших матеріалів, сталева сковорода на порядок легше, що не може не порадувати слабку половину.
  3. Виріб просте у використанні, тобто, доглядати за ним простіше простого. Крім того, таку сковороду можна встановити на будь-яку поверхню. Винятком буде лише мікрохвильова піч.
  4. Влагоустойчива. Нержавіюча сталь не піддається іржі і окислення.
  5. Максимально подбає про збереження смаку і запаху продуктів. Сталеві вироби не токсичні, без шкідливих речовин.

Недоліки

Основний мінус, який відзначили власники таких виробів, – це деформація при сильному нагріванні, а також потемніння поверхні. Крім того, якщо ви не хочете їсти пальника, потрібно постійно помішувати таку, що готується їжу.

Цікаве:  Очищення парою духовки: що це таке, плюси і мінуси процедури

Як правильно вибрати сковороду з сталі?

Сьогодні існує величезний вибір різної посуду. Приходячи в магазин за покупкою, ми зустрічаємося з різними виробниками, різної цінової категорії та різною якістю посуду. Як не розгубитися у цьому вирі інформації і зробити правильний вибір? Ось кілька порад, які допоможуть вам не помилитися.

Порада №1

Не прагніть купувати набори, оскільки, швидше за все вам можуть знадобитися всі види сковорідок, які пропонуються в комплекті. Краще витратьте гроші на те, що вам дійсно необхідно.

Порада №2

Виробник повинен бути знаком, інакше ви не захищені від підробки і поганої якості.

Порада №3

Пам’ятайте про кришці. Ідеальним варіантом буде придбання кришки в комплекті. Інакше доведеться підбирати її окремо, враховуючи, щоб кришка щільно закривала сковороду і ідеально підходила по діаметру. Ну, і в кінцевому рахунку це додаткові витрати, які нікого не радують.

Порада №4

При виборі сковороди обов’язково огляньте її. Дно повинно бути гладким і рівним, без відколів і подряпин, без шорсткостей, борти сковороди без вм’ятин.

Порада №5

Найзручніше буде сковорідка зі зйомною ручкою. Такий виріб ви зможете завжди поставити в духовку і не боятися завдати собі опік. Однак литі ручки більш міцні.

Рада №6

Якщо ви хочете, щоб ваша сковорода нагрівалася рівномірно і довго тримала тепло, необхідно зупинити свій вибір на більш товстому дні і бортах, а також звернути увагу на її вагу. Чим важче, тим краще.

Порада №7

Якщо ви за якість, то не забудьте уточнити про сертифікації продукції. Крім того, хороша сковорода стоїть у районі 1200-1800 руб., тому не потрібно радіти ціннику в 300-500 руб. – швидше за все, сковорідка вам довго не прослужить.

Порада №8

На якому розмірі сковороди зупинитися? Все просто, це залежить від складу сім’ї. Існує думка, що діаметр 22 сантиметри підходить для сім’ї з двох чоловік, 24 сантиметри – для сім’ї з трьох чоловік, а сковорідка з діаметром 28 сантиметрів стане гарною помічницею в сім’ї від 4 до 8 осіб.

Знайомство з виробниками

Сьогодні на ринку присутня досить велика пропозиція посуду від різних виробників. Давайте детальніше зупинимося на кращих з них.

  1. MACO. Китайське виробництво. Компанія використовує сплав з трьох матеріалів: нікель, хром, титан. Має жаростійку скляну кришку, стінки товщиною 0,8 см, ручку з кріпленням. Цей бренд виготовляє професійну посуд. Діаметр сковорідок – 30-36 див. За рахунок використання алюмінію сковорода довго тримає тепло і швидко нагрівається. Середній цінник – 1200 руб.
  2. DE BUYER. Вироблено у Франції. Сталева посуд цього бренду дуже затребувана на ринку, оскільки виробник ставить на перше місце якість і стильний дизайн. Сковорода з ручкою на клепках. Середній діаметр – 20-28 сантиметрів. Сковороди преміум-класу з варіацією ціни від 2000 до 5000 рублів.
  3. PINTINOX. Це європейський виробник. Доступний за ціною з широкою лінією асортименту. Відрізняється товстим дном, але при цьому достатньою легкістю. Стильний і простий дизайн, а також доступна ціна роблять цей бренд одним з привабливих. Ціни на сковорідки бренду PINTINOX варіюються в межах від 2000 до 3000 руб.

Рейтинг кращих сковорідок з нержавіючої сталі

  1. Сковорода FISKARS Essential виготовлена з міцної сталі, що має антипригарне покриття. Все це дозволяє експлуатувати її протягом 10 років. Ще один важливий момент – це наявність ненагревающейся ручки.
  2. Сковорода BergHOFF Ron 3900035 виготовлена з міцної сталі – моноліт. Досить легка посуд для справжніх професіоналів.
  3. Silampos Europa 22 володіє багатошаровим дном товщиною 6 міліметрів, а також ручка, яка не нагрівається навіть на великому вогні.

Догляд за сковородою з нержавійки

Нержавіюча сталь не окислюється, саме тому на ній можна готувати гострі і кислі страви, але будьте обережні з сіллю. Ні в якому разі не сипте її на дно.

Як очистити сталеву сковороду? Щоб позбутися темних плям, необхідно пройтися по ним тканинною основою, змоченою лимонним соком або оцтом.

Не варто починати миття сковороди, яку ви тільки що зняли з вогню.

При митті користуйтеся теплою водою і рідиною для миття посуду. Але пам’ятайте, що нержавійка не любить хлор та аміак.

Після миття сковороди її необхідно витерти насухо і поставити на своє місце.

Висновок

Вибір сковороди – звучить ніби просто, але скільки нюансів необхідно враховувати, щоб приготування їжі дійсно доставило задоволення. Дотримуючись наших рекомендацій, ви, безумовно, зробите правильний вибір!