Загальновідомий факт – колір плодово-ягідних культур визначає наявність у них вітамінів. Лідируючі позиції за змістом мікроелементів займають жовті овочі. Деякі бояться їх вживати в їжу, оскільки плоди яскравих кольорів містять алергени. Звичайно, людям, які страждають від цієї недуги, варто обмежити кількість жовтих і червоних фруктів, ягід і овочів. Здоровим же слід збагатити своє меню натуральними вітамінами.
Загальна характеристика жовтих овочів
За статистикою, 21 % людей у всьому світі вживає недостатня кількість жовтих і оранжевих фруктів і овочів. А адже це може призвести до появи різних захворювань.
Жовті овочі багаті різними мікроелементами:
- альфа — і бета-каротинами;
- геспередином;
- лікопіном;
- калієм;
- флавонолами;
- фталидами;
- терпеноидами.
Флавоноїди, якими багаті жовті овочі, допомагають численним ферментам підвищувати активність. Крім того, організму забезпечено захист від радіації і сонячних випромінювань. Багато медикаменти, Бади та вітамінні препарати містять флавоноїди. Активно їх використовують у косметичній промисловості.
Флавоноли здатні допомогти в боротьбі з віковим погіршенням пам’яті і когнітивних здібностей.
Допомога жовтих овочів організму неоціненна:
- Імунітет підвищується, хвороби відступають.
- Артеріальний тиск і шкідливий холестерин знижується.
- Серцева діяльність приходить в норму.
- Робота мозку нормалізується.
- Пам’ять в рази покращується.
- Суглоби залишаються здоровими.
- Відбувається боротьба з вільними радикалами.
- Стан шкіри поліпшується.
- Зір нормалізується.
- Простатит припиняє свій розвиток і відступає.
Не потрібно забувати про різних вітамінах. Чи варто говорити, що у кожного фрукта або овоча свій набір мікроелементів. Але жовті культури особливо багаті вітаміном С.
Список овочів
Користь культур яскравого сонячного кольору науково доведена. Які продукти входять в список найбільш корисних жовтих овочів?
- гарбуз;
- диня;
- жовті помідори;
- морква;
- кукурудза;
- жовтий болгарський перець;
За сумісництвом можна додати яскраві корисні фрукти або приправи:
- ананас;
- манго;
- цитрусові;
- персики;
- куркуму;
- імбир.
Кожен жовтий овоч вартий уваги, тому з ним треба познайомитися ближче.
Гарбуз: цариця городу
Цей овоч не дуже популярний серед обивателів. А даремно. Жовта гарбуз є чемпіоном серед овочів за вмістом заліза. Крім цього, в ній є вітаміни B, C, D, E, P, T. Останній, до речі, рідко зустрічається в природі. А він здатний нормалізувати обмін речовин.
Регулярне вживання гарбуза дозволяє позбутися від захворювань нирок і підвищеного артеріального тиску. Овоч чудово виводить з організму холестерин, шлаки і токсини.
У гарбузовому насінні містяться такі елементи, як:
- кальцій і калій;
- магній і марганець;
- цинк і мідь;
- залізо і фосфор;
- фолієва і ліноленова кислоти;
- селен;
- амінокислоти.
Жовтий болгарський перець
У цьому овочі міститься рекордна кількість вітаміну С. Тут його навіть більше, ніж у цитрусових і смородині. Крім того, жовтий перець багатий вітамінами P і A, мікроелементами:
- йодом;
- фосфором;
- магнієм і калієм;
- кальцієм;
- залізом.
Завдяки вмісту цих нутрієнтів стан кровоносних судин поліпшується, зір відновлюється, волосся стає здоровим, робота кишечника нормалізується, а артеріальний тиск знижується.
Люди, які страждають депресією або безсонням, повинні обов’язково включити в свій раціон жовтий болгарський перець.
Диня
У кулінарії її називають десертним овочем, оскільки вона радує солодким смаком і чудовим ароматом. Диня по праву визнається джерелом вітамінів (P, A, PP, E, B1, B2) і мікроелементів (каротину, фолієвої кислоти, заліза, калію, натрію, магнію, кремнію тощо). Серед баштанних культур десертний овоч вважається чемпіоном за вмістом вітаміну С.
Для багатьох принципове питання: «Що таке диня – це ягода або овоч?» Навіть утримання великої кількості вітамінів відходить на другий план. За науковими даними, культура вважається ложноягодой. Тим не менш включення в раціон дині дозволить поліпшити настрій, нормалізувати роботу гормональної та нервової системи.
Лікарі рекомендують вживати культуру людей при фізичній і розумовій діяльності. Диня – один з небагатьох продуктів, здатний вивести з організму шкідливий холестерин. Тим, у кого є порушення в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту, також слід придивитися до баштанної культури. Вона допомагає при запорах і геморої, зниження ваги та комплексному очищенні організму.
Морква: помічниця у подоланні тяги до солодкого
Нехай вона ближче до помаранчевого кольору, але її користь очевидна. Морква успішно справляється із захворюваннями:
- легенів;
- серцево-судинної системи;
- печінки;
- нирок.
Щоб позбутися від анемії, хронічної втоми, гіпертонії і стенокардії, достатньо вживати 0,5 л морквяного соку в день.
Включення в щоденний раціон овоча здатне зміцнити кістки та судини, налагодити роботу шлунково-кишкового тракту завдяки вмісту клітковини і мікроелементів.
Також морква корисна котрі худнуть і стежить за своїм харчуванням. Овоч відмінно справляється з тягою до солодкого і стає прекрасним доповненням до будь-якої страви (м’ясного, овочевого, десерту).
Кукурудза: цариця полів
Овочі жовтого кольору корисні не тільки в сирому вигляді, але і в консервованому, і термічно обробленому. Так, кукурудза багата вітамінами B, C, P. Культури жовтого кольору містять різні мікроелементи, але тільки цариця полів додасть в раціон фтор і мідь. Завдяки вживання кукурудзи можна активізувати обмінні процеси, поліпшити самопочуття, підвищити життєвий тонус, оздоровити організм у цілому.
Людям з надмірною вагою і бажаючим схуднути потрібно включати в раціон зерна маїсу дозовано. Пов’язано це з високою калорійністю продукту.
Жовті помідори: незвично і зі смаком
Мабуть, саме ця культура найбільш багата лікопіном, здатним очистити організм і нормалізувати склад крові. Цей жовтий овоч відрізняється від червоного побратима солодким присмаком. Такі помідори здатні запобігти захворювання серцево-судинної системи та онкології. Включення в раціон жовтих томатів дозволить уповільнити процеси старіння і омолодити організм.
Способи збагачення меню
Людина здатна збагатити свій раціон, якщо приготує наступні страви з овочів жовтого кольору:
- Фаршировану гарбуз. Начинка може бути різноманітною.
- Салат з манго. Скласти йому компанію можуть як овочі, так і фрукти.
- Суп з моркви і солодкої картоплі.
Із фруктів особливо виділяються:
- персики і ананаси (особливо у складі смузі);
- апельсини і мандарини;
- диня (хоча вона не зовсім фрукт).
Корисні салати не обходяться без заправки. Варто додати куркуму або імбир, страва заграє новими фарбами.