Ви коли-небудь задавали собі питання, як виростити чай на підвіконні? Якщо ні, то зараз саме час про це задуматися. Тому що, виявляється, зробити це хоча і не зовсім просто, але цілком можливо. Тримати у себе вдома в якості кімнатної рослини чайний кущ і ласувати свіжозібраним чаєм – чи не це мрія кожного любителя напою?
Різновиди чаю
Чай вирощують в різних країнах. Хоча якщо поставити питання, де батьківщина чаю, чомусь багато відповідають, що в Індії. Насправді чай прийшов до нас з Китаю. І досі саме ця країна є лідером з виробництва всіляких сортів. Крім цих країн, чайний кущ вирощують в Японії, Шрі-Ланці, Кенії та в інших державах. Чай вирощують майже всі колишні англійські колонії. Росія теж не залишилася осторонь і, хоч у це ніхто раніше не вірив, але на початку XX століття, в Сочі був зібраний перший урожай чаю. З тих пір чайні плантації Сочі продовжують рости і розширюватися. На сьогоднішній день їх площа обчислюється сотнями гектарів.
Існує багато способів класифікації чаю:
- за походженням: китайський, цейлонський, індійський і т. д.;
- за типом листа: цільнолистовий, среднесортный, низькосортний;
- за способом механічної обробки: екстрагований, байховий, пресований;
- за складом;
- за ступенем ферментації.
Це далеко не повний класифікатор сортів. Кожен пункт ще підрозділяється на кілька підпунктів. Але нас цікавить те, який саме можна виростити вдома чай. Рослина має підходити для вирощування у вазоні і не повинно бути занадто великим. Найчастіше у магазинах можна зустріти насіння камелії китайської або чаю китайського, а також різні його гібриди.
Взагалі, варто тільки задатися питанням про те, як виростити чай в домашніх умовах і ви побачите, що магазини пропонують насіння чайних кущів у величезній кількості. Швидше за все, ви просто ніколи не звертали на них уваги. Але у продажу є більше трьох сотень різновидів цієї рослини саме для домашнього вирощування.
Вибираючи сорт, орієнтуйтеся на свої смакові уподобання, так і на погодні умови, в яких ви проживаєте – існує північний і південний чай. Північний чай або мелколістний – більш компактний кущ з невеликими листям. Південний ж, навпаки, досить великий, має густу крону і великі листи.
Вимоги до освітлення
Як це не дивно звучить, але про те, як виростити чай, можуть задуматися не тільки володарі великих і світлих квартир. Чайний кущ досить тіньовитривалий і може прекрасно почувати себе навіть на підлозі. Звичайно за умови, що він не перебуває в абсолютній темряві і на нього все одно потрапляють сонячні промені.
Камелія китайська краще всього відчуває себе на вікнах, що виходять на схід і захід, але при цьому не любить прямі сонячні промені. Крім того, рослина необхідно періодично повертати до джерела світла. У період зав’язування бутонів і цвітіння кущ, навпаки, категорично заборонено ворушити. В іншому випадку він скине бутони.
Вимоги до температури
Ідеальним варіантом вважається розміщення чайного куща на зиму в приміщення з температурним режимом від 8 до 12 градусів вище нуля. Але якщо такої можливості немає, то рослина може перезимувати і при кімнатній температурі – для цього необхідно підвищити вологість повітря і скорегувати догляд за ним.
Під час росту рослина комфортно почуває себе при кімнатній температурі, якщо вона не перевищує +25 градусів. А ось сильну спеку, навпаки, не переносить – швидко висихає і в’яне.
Влітку краще виносити чайний кущ на свіже повітря, можна навіть прикопувати в грунт. Єдиною умовою є нічна температура – вона не повинна опускатися нижче 13 градусів тепла. При температурі +12 чайний кущ вже необхідно заносити назад у кімнату.
Вимоги до догляду
Перш ніж задуматися про те, як виростити чай, вирішите для себе, чи зможете ви забезпечити йому повноцінний догляд. Він постійно вимагає турботу і увагу, регулярні підгодівлі і правильну обрізку, моментально реагує як на недолік поливу, так і його надлишок. Любителям «впоратися» з цим вибагливим рослиною досить складно.
Вимоги до поливу
Поливати чайний кущ необхідно часто, але потроху і лише після того, як висохне верхній шар грунту. При найменшому надлишку вологи коріння рослини відразу ж загнивають. А при недостатньому поливі чай починає втрачати листя.
Коли починається процес формування бутонів, а також в період цвітіння, полив злегка зменшують, але грунт все одно не повинна бути сухою. Взимку земля повинна бути лише злегка вологою.
Крім поливу, необхідно регулярно розпушувати грунт. Не потрібно цього робити кожен полив, але, приміром, візьміть за правило при кожному четвертому–п’ятому поливі рихлити верхні шари грунту. Слідкуйте при цьому, щоб не зачепити коріння рослини.
Крім періодичного поливу, рослині необхідно постійно підтримувати високу вологість повітря. Чайний кущ не терпить розміщення біля батарей опалення або під кондиціонерами. Його необхідно постійно обприскувати. Вітається установка поруч з рослиною зволожувача повітря. При обприскуванні і поливах використовується тільки м’яка і ретельно очищена вода.
Вимоги до підгодівлі
Чайний кущ необхідно підгодовувати цілорічно, крім тих випадків, коли ви змогли забезпечити йому холодну зимівлю. У весняні та літні місяці проводять підгодівлю кожні два–три тижні, а восени і при теплій зимівлі кожні п’ять–шість тижнів.
Мінеральні добрива для чайного куща повинні включати в себе фосфор, азот і калій. При цьому азот повинен злегка домінувати. Добрива набувають або універсальні, або для камелій. Дозволено використання органічних добрив та похідних від них.
Вимоги до обрізанні
Основним завданням обрізки є формування максимально густою широкою крони. Регулярно виконують обрізку з другого року життя чайного куща або коли рослина досягне тридцяти см у висоту. Для цього верхній втеча обрізають до 10-15 см і чекають відростання бічних пагонів. Якщо зростання неактивний, то обрізку достатньо проводити один раз на рік. При формуванні бонсая, обрізка проводиться по мірі зростання. Слідкуйте за тим, щоб при обрізанні були видалені в першу чергу ті пагони, які пошкоджені або ослаблені.
Найбільш відповідний період обрізки – період спокою, який припадає на зимові місяці (листопад – лютий). Саме цей час також підходить і для пересадки рослини.
Вимоги до збирання врожаю
Збирати врожай можна з кущів, яким за чотири роки і старше. Заготовляють чай влітку (травень – вересень). При цьому потрібно зрізати нирку і два-три аркуші під нею, мають світле забарвлення.
Щоб отримати зелений чай, чайні листя необхідно обдати пором, дочекатися повного висихання і залишити для сушіння.
На заготівлю чорного чаю доведеться витратити більше часу. Зібране листя необхідно розсипати в тіні тонким шаром і подвяліть їх до розм’якшення протягом 5-18 годин. Після цього листя необхідно акуратно скручувати між долонями в трубки до тих пір, поки не з’явиться біла піна. Потім їх протягом 4-5 годин необхідно ферментировать при температурі 20-23 градуси, уклавши шаром в десять сантиметрів на вологому рушнику. Коли листки набувають червоно-мідний колір притаманний чаю аромат, значить, процес ферментації закінчено, залишилося тільки висушити чайне листя або в духовій шафі або на сонці.
Висновок
Про те, як виростити чай у домашніх умовах можна писати дуже багато. Ми постаралися розповісти лише самі основні аспекти, щоб дати вам напрямок для подальшого руху. Якщо є бажання, то ви легко зможете подужати цю справу і радувати себе по ранках свежезаваренним чаєм власного виробництва.