Сушка деревини в домашніх умовах: види деревини, технологія сушіння, методи, терміни сушіння та поради домашніх умільців

Сушка деревини в мікрохвильовці в домашніх умовах

Розглянемо ще один метод сушіння матеріалу. Якщо потрібно обробити виріб невеликого обсягу в короткий термін, цілком підійде мікрохвильовка. Така техніка є майже у кожного в будинку. До того ж її не потрібно додатково готувати. Сушіння відбувається досить швидко. Як це робиться:

  • Заготівлю попередньо зважують.
  • Беруть виріб і встановлюють в мікрохвильовку.
  • Встановлюють режим розморожування на одну хвилину. Чим більше діаметр виробу, тим довше воно повинне оброблятися.
  • Через хвилину потрібно вийняти заготовку з мікрохвильовки.
  • Виріб загортають в газету, або поліетиленовий пакет з діркою.
  • Після того як заготівля охолоне (на це потрібно близько 30 хвилин), її виймають з газети або пакета.

Потім заготовку знову зважують. Якщо результат недостатній, можна ще раз повторити цю процедуру. До речі, на останніх циклах сушіння в матеріалі випаровується мало вологи, тому не обов’язково загорнути в газету, або в пакет. Кількість циклів може бути різним – від двох до двадцяти. Все залежить від породи дерева і споконвічного його стану. Якщо в мікрохвильовці тарілка не обертається, при кожному циклі рекомендується розгортати заготовку на 90 градусів. Це сприяє більш рівномірному прогріванню вироби. На цьому процедура сушіння деревини в мікрохвильовці завершена. Цей спосіб відмінно підійде для тих, хто не хоче витрачати багато часу, і кому необхідно обробити виріб невеликих розмірів.

Цікаве:  Як різати поролон в домашніх умовах: поради фахівців

Як відбувається сушка в даній печі? Коли заготовка знаходиться в мікрохвильовці, волога поглинає енергію електромагнітних коливань надвисокої частоти. При цьому виділяється тепло. Сама деревина починає розігріватися зсередини. Таким чином, нагріваються тільки самі вологі ділянки матеріалу. Це сприяє рівномірній та якісної сушінню. До речі, чим менше вологи в матеріалі, тим нижче його температура після обробки. Це захищає заготівлю від ризику розтріскувань.