Гренаш або Гарнача – сорт винограду, що вирощується у Франції, Іспанії, США та Австралії. Культура вважається однією з найбільш давніх та популярних, використовується для приготування вин. В Іспанії її називають Гранч, а назва Гренаш – французьке.
Точне походження сорту невідомо, але за деякими даними, він поширився з іспанської Каталонії, а по іншим – з Сардинії (Італія). З-за своїх особливостей, рослина швидко стало популярним серед виноробів.
Особливості
Гарнача – сорт винограду, що відноситься до технічних видів, які застосовуються для виробництва червоних і білих вин. Славиться відмінною гнучкістю, з-за чого отримуються напої можуть мати різні смаки.
Гренаш – теплолюбна культура, чудово переносить посуху і дає стабільний високий урожай. З-за цього він відмінно приживається в посушливих районах. При підвищеному рівні вологості, у нього можуть розвинутися різні захворювання – борошниста роса та інші грибкові хвороби.
Виноград сорту Гаранча буває не тільки червоним, а й білим, рожевим. Проте ці види навіть у Франції вважаються рідкісними.
Властивості
Виноград сорту Гарнача відноситься до еколого-географічної групи західноєвропейських видів. Йому властивий пізній період дозрівання, так як його найчастіше вирощують в жаркій місцевості. Отримувані з нього вина характеризуються високим рівнем спиртів – 15% і більше. З винограду роблять сортові напої з пряно-ягідним ароматом.
Рівень кислотності
За описом, сорт винограду Гарнача дає ягоди, з тонкою шкіркою. Показники кислотності і таніну змінюються в залежності від кліматичних умов, місця зростання, врожайності. Найчастіше значення залишається на рівні близько середнього. Але при вирощуванні культури на сланцевих землях, кам’янистому ґрунті, з ягід отримують концентрований вино, яке зберігається десятиліттями. Такі кисті володіють особливою цінністю у виноробів.
Характеристики
Вирощується в Іспанії сорт винограду Гарнача відрізняється сильнорослостью і середньою кількістю пасинків. Культура має невеликі листя середнього розміру. Вони трилопатеві з гострими зубцями. Листова пластинка трохи вигнута, нагадує лійку. Верхня частина блискуча, а нижня – з невеликим опушенням. В цілому лоза прекрасно визріває.
У культури потужний, високий стовбур. Кущ настільки розвинений, що може вирощуватися як окремо стоїть деревце. Лоза стійка до вітри, посухи. З-за цього сорт культивують в Каліфорнії, Австралії. Завдяки наявності потужної кореневої системи, рослина здатна тривалий час обходиться без поливу. На смак сорти винограду Гарнача це ніяк не впливає.
Ягоди
Культура дає середні грона у вигляді конуса. Їх щільність від пухких до набитих. Ягоди характеризуються середнім розміром з темним фіолетовим забарвленням. Шкірочка щільна, м’якоть соковита, солодка. З-за цієї особливості вегетаційний період довший, ніж у інших сортів. Найчастіше ягоди обпадають, не встигнувши визріти. Цей природний відбір дозволяє виноробам отримати тільки найкращий матеріал.
Врожайність
Під час засухи врожайність сорту 20 ц/га. На кількість кистей і якість ягід впливає:
- витривалість лози;
- стійкість лози до вітри, посухи;
- відмінна морозостійкість (сорт здатний витримувати до 18 градусів морозу);
- невибагливість;
- висока стійкість до хвороб.
На врожайність впливає рівень вологості. З-за його підвищення, культура хворіє.
Види сорту
Щоб отримати відмінне вино з сорту винограду Гарнача, необхідно враховувати вид:
- Grenache Noir з чорними ягодами, використовувані для приготування червоного вина.
- Grenache Gris, з якого готують вина з малиновим смаком.
- Grenache Blanc вважається рідкісним. Сорт винограду Гарнача Бланка забарвлює напої в гарний солом’яний колір.
Вирощування
Гренаш вирощують в теплих регіонах з посушливим кліматом. Для посадки вибирають відкриті місця, так як йому необхідно забезпечити багато сонячного світла. Але при цьому виноградник має бути захищене від протягів. Ідеальним періодом посадки вважаються весна і осінь.
Грунт під виноградом повинна бути сухою. В ідеалі, в ній не повинна застоюватися вода. При посадці кількох кущів, витримують відстань 2 метри.
У перші роки лозі забезпечують опору. Вона буде збільшуватися разом із зростанням культури. Грунт під кущем повинен бути рихлим і чистим від бур’янів.
Часто зволожувати нові посадки не потрібно, так як це може зашкодити сорту. Досить двох поливів в період укорінення, а далі зрошують рослина раз на місяць і рідше.
Хвороби і шкідники
Виноград може схильний до різних хворобами і шкідниками. Найчастіше його вражає:
- мілдью;
- хлороз;
- гнилі;
- армилляриоз;
- церкоспороз;
- альтернаріоз;
- оїдіум;
- краснуха листя.
При ураженні мілдью або несправжньої борошнистої росою на листках з’являються жовті маслянисті плями. Спочатку їх розмір невеликий, але вони швидко розростаються. На звороті аркуша з’являється невеликий білий наліт. В теплу і вологу погоду грибок швидко поширюється, вражаючи всю лозу, плоди, пагони, вуса, суцвіття. Для профілактики появи хвороби проводять обробку лози кожні два тижні розчином бордоської рідини.
Незважаючи на стійкість сорту до альтернаріозу, ця хвороба може вражати лозу. Для неї характерна поява оливкової нальоту на звороті листя, висихання та скручування листя. Уражені грибком ягоди розтріскуються.
Альтернаріоз лікується обробкою лози мідним купоросом, бордоською рідиною. Всі уражені листя, кисті видаляють.
При виявленні гнилих ягід можна запідозрити аспергільоз. Ця хвороба розвивається при високих температурах вище 32 градусів. Спочатку на ягідки з’являється майже непомітний білий наліт. Потім утворюються темні плями. Шкірка у місцях зараження розтріскується, стягується. Зсередини ягода загниває. Ця середовище сприятливе для розмноження мушки дрозофіли. Для боротьби з хворобою проводять збір уражених ягід і їх знищення.
Ще одне небезпечне захворювання винограду – оїдіум або борошниста роса. При ній уражається зелена маса, суцвіття, пагони. Заражені кущі не здатні давати врожай.
При попаданні на листя спори грибка стрімко розмножуються. Проявом хвороби є білий наліт на листках, вигнутий край жовтого кольору. На гронах з’являється борошнистий наліт. Молоді пагони починають покриватися темними плямами. Для лікування проводять обробку лози спеціальними препаратами («Топаз» та ін), а також стежать за чистотою інструменту, яким проводять обрізування лози, збір врожаю. Хороші результати дає розчин сірки, розведений з розрахунку 100 грамів речовини на відро води.
Висновок
При правильному вирощуванні Гренаш дає стабільний високий урожай. Сорт вважають кращим для отримання вин з різними смаками і високою міцністю. Однак цей виноград складно вирощувати на території Росії з-за низької морозостійкості і чутливості до підвищеної вологості.