Що таке вар — для чого він застосовується? Рецепт приготування

На бджолиному воску

Рецепт садового вару своїми руками може бути реалізований на основі воску, так як він має безліч цілющих властивостей.

Діяти потрібно за наступним рецептом:

  • чотири шматочка бджолиного воску необхідно розігріти на водяній бані до рідкої консистенції;
  • додати 10 частин садової смоли;
  • ввести 10 частин розтертої в порошок каніфолі.

Після зняття суміші з вогню необхідно влити туди одну частину лляної олії і ретельно перемішати.

Згідно з альтернативним рецептом з бджолиним воском вар робиться в таких пропорціях — дві частини воску, чотири частини каніфолі і одна частина свинячого жиру. Суміш повинна настоятися до повного охолодження і загустіння, після чого готова до використання.

Цікаве:  Горіх Зібольда: фото, опис, посадка, особливості та умови вирощування та догляду

Зі спиртом

Садовий вар для яблуні чи інших дерев можна приготувати своїми руками з додаванням етилового спирту. Така суміш виходить досить м’якою і пластичною. Готувати рекомендовано, дотримуючись наступного рецепту:

  • вісім частин спирту необхідно з’єднати з однією частиною розтопленого свинячого жиру;
  • суміш ретельно перемішати;
  • після чого додати 16 частин подрібненої каніфолі.

Існує й інший рецепт:

  • до однієї частини винного спирту необхідно додати одну частину бджолиного воску;
  • після чого ввести до складу десять частин подрібненої ялицевою смоли.

У цьому рецепті можна використовувати смолу будь-якого хвойного дерева. Зберігати засіб необхідно в герметичному контейнері.