Редька: сорту, опис, характеристики, особливості вирощування, догляд

Батьківщиною цього коренеплоду вважається Середземномор’ї і Азія. У Росії редька з’явилася лише в XII столітті і відразу стала одним з найулюбленіших овочів. В даний час існує декілька сортів редьки, які відрізняються формою, кольором, розміром кореня. Сьогодні ми розповімо про кращих сортів цього овоча і його характеристики.

Про культуру

Ця овочева культура високо цінується за свої лікувальні та поживні властивості. Незалежно від сорту, в редьці міститься величезна кількість необхідних для організму людини мінеральних солей. До складу коренеплодів входять в середньому 1,9 % білків, 1,8 % цукру, вони багаті вітамінами С і В, клітковину, ефірними маслами. У редьці міститься сірка, калій, магній, бром, йод, зольні речовини, вуглеводи.

Крім високої поживної цінності, цей овоч є і ліками. Сік редьки має бактерицидні властивості завдяки тому, що в ньому міститься лізоцим, який пригнічує ріст грибків, різних бактерій і найпростіших організмів. Крім того, сік редьки допомагає відновлювати імунну систему в зимовий і весняний періоди.

Сорти

Овоч належить до сімейства хрестоцвітних, так само як ріпа, капуста, редис. У нашій країні широке поширення для вирощування отримали сорти європейського вигляду, що мають різні терміни дозрівання. Але все частіше на городі овочівників можна зустріти й інші види редьки: японську дайкон, китайську лоба.

Всі сорти редьки можна розділити на зимові та літні. Вони відрізняються забарвленням, розміром, формою коренеплодів і термінами дозрівання. Зимові можна зберігати протягом усього року в підвалі або льосі. Літні вживають у їжу тільки у свіжому вигляді, на зберігання їх не закладають.

Ранні сорти редьки:

  • Зелена Богиня;
  • Делікатес;
  • Травнева;
  • Мюнхен бір;
  • Одеська 5.

Середньостиглі сорти:

  • Зимова кругла біла;
  • Гайворонська;
  • Дивная;
  • Зимова довга чорна;
  • Сударушка;
  • Зимова кругла чорна.

Пізні сорти:

  • Гайворонська 27;
  • Лекарь;
  • Чернавка;
  • Негритянка.

Японська редька — дайкон. Порівняно нова овочева культура на городах наших городників — редька дайкон. Існує кілька сортів, що розрізняються за термінами дозрівання:

  • Саша — ранньостиглий сорт;
  • Дракон, Дубинушка — середньостиглі сорти;
  • Японський білий довгий — пізньостиглий сорт.

Китайська редька — лоба. Ще одна новинка серед овочевих культур в нашій країні. Розрізняють наступні сорти редьки: Ладушка, Заграва, Сварник — ранньостиглі, Господине — середньостиглий.

Чорна редька

Сортом ця овочева культура не є. Це різновид, яка має сорти пізнього, середнього і раннього посіву. Відмінною особливістю цього виду є шкірка темного кольору і гострий смак м’якоті. Багатьом городникам вона полюбилася за високу врожайність, корисні властивості, гострий смак.

Зимова довга чорна

Ще один сорт зимової редьки. Коренеплоди витягнутої форми мають чорний відтінок, вага — до 400 р. М’якоть всередині волокниста, хрустка, білого кольору. Вживати в їжу можна як відразу після збору урожаю, так і після тривалого зберігання у погребі.

Зимова кругла чорна

Пропонуємо вашій увазі фото редьки сорти Зимова кругла чорна. Сорт середньостиглий, тривалість вегетації становить 110 днів. Коренеплоди цього сорти багаті сухими речовинами і аскорбіновою кислотою. Їх лежкість досить висока: вона становить 80-90 %. Редька чорна надзвичайно корисна для здоров’я, підвищує опірність організму до різних захворювань. Вирощується спеціально для зимового і осіннього споживання.

Дивная

Редька круглої форми і чорного кольору вагою не більш як 350 р. М’якоть щільна, білосніжна, без пустот. Сівбу слід проводити в червні, щоб зібрати врожай до настання заморозків. Має тривалий термін зберігання, після зимового зберігання в погребі не втрачає свої смакові властивості.

Лекарь

Нещодавно створений сорт був виведений для комерційних цілей. Коренеплід має красиву круглу форму з чорною шкіркою, хрусткою м’якоттю всередині. Сорт редьки володіє високими лікувальними властивостями і відмінною врожайністю, що дозволяє городникові не лише відшкодувати збитки, але і отримати хороший прибуток.

Зелена редька

Пропонуємо вам огляд сортів редьки зеленої. Слід зазначити, що по харчовій цінності даний продукт поступається редьці чорного кольору. Однак при лікуванні захворювань суглобів, радикулітах, подагри ці коренеплоди допомагають набагато краще чорних сортів.

Зелена богиня

Порівняно недавно з’явилася різновид редьки зелених сортів. Коренеплоди мають круглу форму, зелений колір. Смак м’якоті ніжний, хрусткий, з невеликою остринкой. В Зеленій богині високий вміст мінеральних солей, корисних мікроелементів, амінокислот. Овочі можуть зберігатися тривалий час. Рекомендовано до вживання дітям і літнім людям.

Маргеланская (річна)

Цей сорт китайської редьки має ще одну назву — лоба. Її батьківщиною є Азія. Ранньостиглий сорт. Посів насіння слід проводити в липні. Коренеплід короткий (9-16 см), вагою до 400 г, циліндричної форми, темно-зеленого кольору з білим кінчиком. М’якоть соковита, світло-зеленого кольору, відрізняється відмінними смаковими якостями, майже без гіркоти.

Аліта

Редька ранньостиглих сортів. Дозрівання настає через 65 днів після появи сходів. Форма коренеплодів епілептична, їх діаметр становить 10 см, вага коливається від 200 до 400 р. Зелена редька має солодкий смак, з ледь помітною ноткою остринки, м’якоть дуже соковита. Редька невибаглива у вирощуванні та догляді за собою.

Сорти білої редьки

Основною перевагою цього виду редьки є те, що вона підвищує і підтримує імунітет. Коренеплоди білої редьки дуже відрізняються гострим смаком. Всі білі сорти утворюють довгасті або округлі коренеплоди. Серед овочевих культур цього виду можна виділити декілька кращих. Розглянемо їх докладніше.

Цікаве:  Як пересаджувати малину: порядок дій, особливості поливу і освітлення, терміни

Одеська 5

Дуже скоростиглий сорт, період вегетації досить короткий, становить від одного до півтора місяців. Коренеплоди овально-конічної форми, з зрубом вниз, з дуже ніжною, соковитою м’якоттю білого кольору. Цінується за свої смакові якості. Вага коренеплодів не надто великий, варіюється від 50 до 100 р. З площі в один кв. м можна зібрати урожай 5-7 кг. Не підлягає тривалому зберіганню, рекомендована для літніх посівів.

Гайворонська

Один з середньопізніх сортів. Від сходів до кінця плодоношення проходить близько 112 днів. Коренеплід має циліндрично-конічної форми, білий окрас. За описом сорту у редьки щільна м’якоть, малосочная, білого кольору, з дуже гострим смаком. Редька гайворонського сорту має високу лежкість, показує високий урожай, сорт дуже стійкий до цвітушності та заморозків. З одного кв. м можна отримати врожай до 8 кг. Рекомендується додавати редьку даного сорту в страви для додання їм «ядрености», для вживання в сирому вигляді для салатів вона виявиться занадто гострою.

Зимова кругла біла

Один з найпопулярніших сортів, володіє високими лікувальними властивостями. Коренеплоди можуть мати витягнуту овальну форму або бути злегка плескатими. Період вегетації тривалий, становить 80-100 днів. М’якоть соковита, тверда, гостра на смак. У погребі може зберігатися тривалий час, при цьому не втрачає своїх смакових якостей.

Японська редька

Ще цей овоч називають дайкон. Він має приємний смак, володіє високими цілющими властивостями, невибагливий у догляді. При гарному догляді дайкон виростає до досить великих розмірів — 60 см завдовжки 10 см в діаметрі. Куль, одна з різновидів дайкона — рожевого відтінку, має дуже незвичайний привабливий вигляд. До речі, у дайкона можна вживати в їжу не тільки сам коренеплід, але й інші частини рослини.

Незважаючи на величезну різноманітність видів цієї овочевої культури, найкращими сортами редьки серед городників вважаються:

  • Зимова чорна;
  • Одеська 5;
  • Зимова біла;
  • Маргеланская.

Як виростити редьку

Редька вважається досить холодостійким рослиною. Оптимальною температурою для вирощування всіх сортів редьки вважається до +18 градусів. При вирощуванні в дуже теплому кліматі під час сильної спеки коренеплоди дрібнішають, грубіють і стають більш гострими на смак.

Насіння цієї овочевої культури слід висівати в такі строки:

  • кінець квітня — початок травня — літні сорти;
  • середина червня — середина липня — зимові сорти.

Насіння висівають в борозенки, поглиблюють їх в ґрунт на 2-3 см. Відстань між смужками повинно бути не менше 15-20 см Після того як посіяли насіння, їх необхідно замульчувати перегноєм або торфом і обов’язково полити. Як тільки з’являться перші паростки, якщо є така необхідність, розсаду проріджують. Вибравши для вирощування простору посадку, ви забезпечите рослинам гарну площу живлення і дасте можливість сформувати більш великі коренеплоди.

Проріджування

Незалежно від сорти редьки, вона (як і інші коренеплоди) потребує проріджуванні. Перше проводиться, коли на рослинах з’явиться 2-3 справжніх листочки, на відстань близько 6 см між саджанцями. Під час другого залишають між паростками відстань 10-12 см і більше. У тому випадку, якщо саджанці посаджені занадто густо, більша частина рослин дасть квітконосні пагони, що утворилися при цьому коренеплоди непридатні в їжу.

Грунт

Для вирощування редьки слід вибирати родючу супіщаних і суглинних грунт, яка повинна мати нейтральну реакцію. Погані врожаї показує овочева культура, посаджена на важких ґрунтах, на ділянках, де високий рівень грунтових вод.

Редьку можна висаджувати в ущільнених посадках разом з картоплею, томатами, цибулею, огірками, висівати поряд з ріпою або редискою. У тому випадку, якщо ви хочете провести повторні літні посіви цієї культури, ні в якому разі не висівайте на грядках, де попередниками були інші представники хрестоцвітих культур, наприклад такі, як рання капуста або редиска.

Полив

Якщо рослини не забезпечити повноцінним поливом (вони важко переносять дефіцит вологи), коренеплоди виростають гіркими і дрібними. Щоб виростити овочі з хорошими смаковими якостями — соковитими і не надто гострими, в період їх формування слід підтримувати вологість повітря і ґрунту на рівні 70 %. Зверніть увагу: якщо рясно полити грунт після тривалої посухи, швидше за все, відбудеться розтріскування коренеплодів. Саме тому грядки необхідно підтримувати у вологому стані, не допускати пересихання.

Шкідники

Одним з основних шкідників цієї овочевої культури є хрестоцвіті блішки. Якщо ви побачили, що листя на редьці стали ажурними, значить, її атакувало це комаха. Якщо не вжити термінових заходів, можна втратити весь урожай, так як пошкоджені листочки дуже швидко засихають, рослини або гинуть зовсім, або утворюють дуже дрібні, нестандартні коренеплоди. Хороші показники при боротьбі з хрестоцвітної блошкой показує запилення деревною золою в поєднанні з тютюновим пилом.