Полуничний компот на зиму: 6 рецептів на 3 літрову банку

Ну ось і почався сезон полуниці! Її вживати в сирому вигляді, використовують як начинки для випічки. Щоб зберегти частинку літа, багато господині роблять заготовки на зиму. З ягоди готують не тільки варення, але і смачні напої. В результаті чого, у зимові свята у вас на столі буде стояти не покупної сік з барвниками, а натуральний і ароматний полуничний компот.

У домашніх умовах, ягоду зручніше консервувати в трилітрових банках. Під час зберігання вона може розкиснути, тому перед вживанням напій потрібно обов’язково процідити.

Якщо у вас немає власного дачної ділянки, то купуйте продукт у перевірених виробників або на сільських ярмарках. Так ви зменшите ризик придбання неякісного товару.

Смачну заготовку можна зробити вдома, за допомогою декількох способів. Розглянемо найбільш прості й поширені рецепти консервації.

Компот з полуниці на 3 літри з лимонною кислотою

У холодну пору року яскравий напій з літніх ягід порадує не тільки дітей, але і дорослих людей. Ви зможете законсервувати сік навіть без певного досвіду, так як технологія закачування банок дуже проста.

Інгредієнти для компоту:

  • 350 г свіжої полуниці;
  • 400 г цукрового піску;
  • 1 щіпка лимонної кислоти;
  • 2-2,7 л гарячої води.

Трилітрову скляну банку стерилізуємо над парою протягом 15 хвилин, а також кип’ятимо кришки. Перебираємо ягоди, при можливості залишаємо одного розміру. Кілька раз промиваємо в чистій воді, видаляємо плодоніжки і акуратно відправляємо в підготовлену ємність.

Заливаємо вміст тари окропом. Робимо це акуратно, щоб тара не лопнула. Залишаємо трохи місця для цукру. Накриваємо кришкою і відкладаємо на 15-20 хвилин.

Наступним кроком зливаємо рідину в емальований посуд, додаємо цукор, перемішуємо і ставимо на вогонь. Після закипання знімаємо білкову пінку.

Вливаємо в банку з ягодами пару ополоників гарячого узвару, висипаємо лимонну кислоту за смаком. Потім повністю наповнюємо ємність і закатуємо її кришками за допомогою спеціального ключа.

Заготівлю прибираємо в тепле місце в перевернутому стані. Коли сік охолоне, то його визначаємо в підвал або комору.

Напій на зиму з м’ятою

Щоб отримати ароматний і освіжаючий компот з ягід полуниці, під час консервації додамо в нього трохи м’яти. Можете поекспериментувати і використовувати інші трави і спеції.

Для трьох банок з об’ємом 3 літри, нам знадобиться:

  • 1 кг полуниці;
  • 3 гілочки м’яти;
  • 600 г білого цукру;
  • 8 л води.

Скляну тару та кришки закаточні добре промиваємо і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Також підготуємо ягоди. Відправляємо їх в ємність з водою і видаляємо хвостики. Потім відкидаємо на друшляк, щоб стекла вся рідина.

Наповнюємо підготовлені банки полуницею і цукром. Відправляємо по одній гілочці м’яти, більше не треба, в іншому випадку її смак переб’є аромат ягід.

Тепер тару заливаємо окропом, закатуємо кришки. Компот потрібно обов’язково струсити, щоб цукровий пісок повністю розчинився в рідині.

Заготівлю перевертаємо, накриваємо кришкою і прибираємо до повного охолодження. Якщо сік вийде занадто солодким, то перед вживанням розбавляємо його водою.

Як швидко зварити компот з цілими ягодами без стерилізації

Щоб зберегти цілісність полуниці, а також її корисні і смакові якості, заготовки слід робити без стерилізації. Такий рецепт консервації є одним з найпростіших і найдоступніших.

Цікаве:  Маринований болгарський перець на зиму: 11 рецептів заготовки

Для однієї банки нам потрібно підготувати:

  • 1 склянка свіжої полуниці;
  • 1 склянка цукру;
  • 1 ч. л лимонної кислоти.

Для приготування напою, краще використовувати дрібні ягоди. Обов’язково їх промиваємо і видаляємо зелені листочки. Закладаємо в стерилізовані банки, після чого додаємо необхідну кількість цукрового піску і лимонної кислоти.

Кип’ятимо воду в каструлі і вливаємо в банки з полуницею. В скляну ємність потрібно поставити дерев’яну або залізну ложку, щоб вона не луснула. Наповнюємо практично до самого горлечка, як показано на фото.

От і все. Залишається тільки закрити банки за допомогою закочувального ключа. Обов’язково перевіряємо герметичність, інакше компот може прокиснуть через кілька днів.

Простий рецепт під кришку закручує

Якщо ви не хочете витрачати час на закатування банок і потім відкривати їх спеціальним пристосуванням, то скористайтеся звичайними кришками, які щільно закручуються.

Інгредієнти:

  • 450 г полуниці;
  • 250 г цукру;
  • 1 ч. л лимонної кислоти.

Слід зазначити, що при такому способі консервації, збільшується ризик «вибуху» заготовки, тому необхідно герметично закручувати кришки, попередньо простерилізований їх разом з трилітровими банками.

  • Невелику або середню полуницю промиваємо, потім відкидаємо на друшляк і опускаємо кілька разів в таз з чистою водою. Обов’язково видаляємо плодоніжки.

  • Банки заповнюємо ягодами на 1/5, заливаємо киплячою водою. Залишаємо на 15-20 хвилин.
  • Наступним кроком зливаємо рідину в каструлю, висипаємо цукровий пісок. Посуд ставимо на плиту, доводимо сироп до кипіння, після чого варимо протягом 3 хвилин.
  • Гарячим цукровим розчином заливаємо полуницю.

Щоб напій не зацукрувався, обов’язково додаємо лимонну кислоту.

  • Щільно закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце, не перевертаючи тару.

Через пару днів можна зняти пробу. Зберігатися така заготовка може протягом усього зимового сезону.

Покроковий рецепт полуничного компоту в 3-х літрових банках

Розглянемо ще один варіант консервації смачного напою. Заготовлюйте відразу більше банок, так як половину ви вже вип’єте під час літнього періоду.

Інгредієнти:

  • 600 г полуниці;
  • 200 г цукру;
  • 2,5 л окропу.

Ягоду промиваємо, і акуратно, щоб не пошкодити її, видаляємо зелені хвостики. Відразу ж розподіляємо по стерилізованим банкам з об’ємом 3 л.

Тепер вливаємо окріп тонкою цівкою, щоб скло не тріснуло. Зверху накриваємо прокип’яченої кришкою, залишаємо настоюватися близько 15 хвилин.

На наступному етапі приготування зливаємо рідину в каструлю і ставимо на конфорку. Коли вона закипить, додаємо цукровий пісок, при постійному помішуванні варимо близько двох хвилин. Не забуваємо знімати пінку.

Готовий сироп розливаємо по банках, закатуємо спеціальним ключем і прибираємо в тепле місце до повного охолодження. Зберігати компот можна протягом року у погребі, холодильнику або коморі.

Асорті з полуниці, вишні та аґрусу

Вікторія відмінно поєднується з іншими ягодами. Якщо ви хочете заготовити на зиму компот з насиченим смаком, то скористайтеся цим рецептом. Покрокове приготування докладно розповідається в відео ролику нижче:

Існує безліч варіацій приготування напою. В нього додають смородину, груші та інші фрукти. Можете закатати банки з різними інгредієнтами.

Перш ніж прибирати консервацію на тривале зберігання, обов’язково перевірте, щоб кришки не здулися, інакше компот почне бродити і прокисне.