Доступність
Все, що може знадобитися під час готування, повинно бути під рукою. Посуд? У шафці поруч з плитою, наприклад. Крупи та овочі? У нижніх ящиках того ж шафки. Спеції? Де-небудь на поличці. Все повинно бути близько, інакше той, хто готує, доведеться бігати не тільки по кухні, але і по всьому будинку, щоб доставити з комори або з іншої кімнати понадобившуюся каструлю.
Правило доступності у вигляді відкритих шаф
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Дизайн кухні з балконом (100+ Фото): Ми за об’єднання простору!!!
Зонування
На будь-якій кухні повинні спостерігатися зони, навіть на маленькій, але на великий їх роль стає ключовою. У великій кухні якраз достатньо місця, щоб вони могли розкритися і виглядали красиво. Зазвичай виділяють:
- Робочу зону. У неї входять холодильник, плита, мийка і робоча поверхня — як правило це кухонні тумби. Сюди ж включається підзона зберігання — це різноманітні полички, шафки та інші місця, в яких зберігається все необхідне. Оформляють робочу зону зазвичай максимально стійкими матеріалами, тому що в ній завжди то бризкає жир, то що-то розливається, то замість забутої дошки використовується безпосередньо тумба. Тут кладуть на підлогу лінолеум або плитку, стіну покривають тієї ж плиткою або пластиком, якщо ремонт тимчасовий. Можна також покрити частину стіни металом, але це дорого і досить екстравагантно на вигляд — кухня відразу починає нагадувати чи то кухню великого ресторану, то операційну.
- Обідня зона. Сюди входять стіл та стільці — в цій зоні пропонується приймати їжу не тільки родині, а й гостям. Стіл може виглядати по-різному — він може примикати до основного гарнітуру, може стояти окремо повністю. А ще його можна замінити барною стійкою. Обмежити вас може хіба що бюджет.
Обідня зона на кухні
На великій кухні до них можна додати ще зони, для яких при малому або середньому розмірі просто не знайдеться місце.