Сервірування стола до обіду: фото красивих оформлень

Сервірування стола до обіду: надаємо значення кожній дрібниці. Красиво оформлений стіл — це вже запорука успіху. Не пропустіть шанс навчитися елементарних понять

Сервірування стола до обіду – важливий крок, який не можна залишати без уваги, головне — включити фантазію.

Навіщо потрібна сервіровка

Поняття «сервірування» прийшло до нас із Франції – країни, відомої тим, що вона диктує правила стилю та етикету. Якщо переводити слово буквально, то отримуємо «підготовку столу і необхідних для трапези предметів». Деякі вважають, що займатися сервіровкою – справа людей з вищого суспільства, а звичайній середньостатистичній людині ніколи і нема чого витрачати на це час.

Готуємо стіл до обіду

Навіщо ж потрібна сервіровка до обіду? Ось лише деякі з основних факторів:

  • Естетичне задоволення. Так влаштовані люди, що їм завжди хочеться, щоб навколо було все «красивим». Часом ми навіть несвідомо робимо якісь дії, щоб оточити себе речами, що радують око. Коли все сімейство збирається у вихідний за обідом або проходить офіційна трапеза з діловими партнерами, або відзначаються будь-які свята, — все це привід для того, щоб приділити час сервіровці.
  • Практичність. В деяких сім’ях, в яких не прийнято особливо готувати до обіду, кому-то доводиться весь час бігати за потрібними предметами. Одному знадобиться ще одна ложка, інший не захоче пити компот з маленького склянки, третій попросить принести добавку. Коли ж стіл якісно сервірований, все знаходиться на своїх місцях і все можуть насолоджуватися трапезою, приємно спілкуючись один з одним, при цьому, не замислюючись про те, що чогось не вистачає.
  • Користь для шлунка. Як би це дивно не звучало, але вчені вже давно довели той факт, що красиво накритий стіл, а особливо якщо він доповнюється приємною компанією, що надає позитивний вплив на апетит. Затишна атмосфера не створюється сама по собі, для цього потрібно прикладати зусилля. І приділити належну увагу сервіровці – відмінний спосіб зробити це.
  • Позитивно впливаємо на апетит

    Скатертина

    Скатертину на обідньому столі не має бути клейончатій, варіант – це тканина, переважно бавовна. Клейонка призначена для кухні, вона добре підходить для готування, адже з неї легко можна витерти сміття і воду. Використовувати її для сервірування обіднього столу не естетично.

    Краще вибирати скатертини з тканини

    Що стосується кольору, то скатертину ні в якому разі не повинні бути наляпистою, неакуратно і привертати надмірну увагу. Головними атрибутами будь-якого столу, які відразу впадають гостям в очі, є приготовлені страви. Краще всього вибирати скатертину світлих, нейтральних тонів, наприклад, бежевого, але при цьому необхідно враховувати і колір посуду.

    Вибирайте скатертину нейтральних кольорів

    Важливо приділити увагу і підготовці скатертини: її необхідно випрати і випрасувати так, щоб ні в одному місці не було складок або заломів. Також вона повинна підходити до розміру, краю можуть звисати вниз лише до рівня сидіння стільців, нітрохи не нижче. По кутах вона повинна спускатися вздовж по ніжкам, рівномірно з кожної сторони.

    Цікаве:  Настінні годинники на кухню: фото великих & оригінальних

    Вона повинна спускатися по кутах

    Якщо на тканині є навіть невелика плямочка, яка не відпирається або дірочка, ні в якому разі не можна стелити її на стіл. Така дрібниця може зіпсувати загальне враження гостей від обіду.

    Посуд

    Розставляння тарілок відіграє важливу роль у забезпеченні комфорту гостям. Які саме з них розставляти, залежить, в першу чергу від приготованих страв.

    Важливо вибрати яка саме вам потрібна посуд

    Основне правило при виборі кількості тарілок та їх види в наступному: їх повинно бути стільки, щоб не потрібно було їсти два страви з однієї тарілки і вони повинні бути такими, щоб їжу було легко накладати і набирати в прилади.

    • Перша тарілка використовується для декору і виконує функцію підставки. Вона не для вживання їжі і повинна бути відповідного розміру. Площа столу, що припадає на одну людину за стандартами – 80 см, так що тарілка-підставка повинна розташовуватися рівно посередині цього проміжку.

    Перша тарілка виконує роль підставки

    • Зверху ставиться тарілка для другої страви, а зверху неї – для першого. Це класична схема, так як практично будь обіднє меню передбачає рідкого страви і основного. Якщо ж подається тільки друга страва, то й варіант ставити обидві тарілки пропадає.
    • Зліва ближче до верху ставиться тарілка для хліба. Вона називається «пиріжкова» і використовується протягом усього обіду для того, щоб класти на неї будь-які хлібобулочні вироби.

    Тарілки для хлібобулочних виробів

    • Вирішувати, чи будуть використовуватися їдальні та закусочні тарілки, а також їх кількість, необхідно виходячи з меню. Якщо закуска подається на блюді, яке призначене для того, щоб їсти прямо з нього, ставити ці тарілки не потрібно. Якщо холодна чи гаряча закуска приготовлена у вигляді, наприклад, салату, то доведеться готувати додаткову тарілку.

    Ставимо тарілку для салату

    Після того, як підготовлені всі тарілки, можна переходити до підготовки інших приладів, які знадобляться для обіду.

    При розстановці тарілки-підставки і решти зверху, необхідно пам’ятати про безпеку. Мінімальна відстань до краю повинно бути не менше 2-3 див.

    Прилади

  • Вилки кладуть зліва від тарілки, суворо зубцями вгору. Скільки їх буде, і якого вони будуть виду, залежить від страв. Принцип викладання вилок простий: справа на ліво, за порядком використання. Наприклад, ближче всього до тарілці буде знаходитися вилка для другого (його їдять спочатку), поруч буде закусочні, а далі десертні.
  • Ножі і ложки викладаються за тим же принципом, що і вилки, але вже праворуч від тарілок. Важливо, щоб всі ножі «дивилися» в одну сторону – до тарілці. Ближче до тарілки викладаються ножі, а за ними ложки.
  • Вилки кладуть зліва від тарілки

    Існують також окремі правила щодо подання приладів зі спеціями. Солонка повинна бути заповнена на 1/3, а перечниця на½, ємність з гірчицею може наповнюватися до краю, з нею обов’язково подається ложка. Всі рідкі спеції, оливкова олія, оцет та інші, подаються в призначених упаковці невеликого розміру (зазвичай 100-150 мл).

    Цікаве:  Римські штори в інтерєрі: фото покрокової інструкції

    Не забуваємо про спеції на столі

    Соусниці можуть бути різної форми і об’єму, при їх подачі важливо подбати про те, щоб соус було легко набирати, і при цьому він не стояв відкритим, щоб не обветриться. І прилади зі спеціями, і соусниці повинні розташовуватися по центру. Вони повинні бути в такій кількості, щоб кожен міг дотягнутися до потрібного предмета.

    Подаємо соус до столу

    Келихи

    Красиві келихи завжди виглядають розкішно і надають атмосфері за обіднім особливого шику. Основний келих, який повинен обов’язково бути присутнім, це той, який призначений для води. Він ставиться над ножами, на відстані близько 7 см вище.

    Келихи виставляються в порядку необхідності

    Інші келихи виставляються виходячи із запланованих напоїв. Ближче до першого ставиться келих для соку (або компоту), слідом йде для вина. Навіть якщо ви думаєте, що той чи інший гість не буде пити, наприклад, вино, ви повинні поставити однакову кількість приладів для кожної персони. Це дозволить уникнути незручних моментів і не поставить гостей в незручне становище.

    Ставимо всім однакову кількість келихів

    Якщо за столом будуть присутні діти, їм допускається ставити окремі келихи для соків, вони можуть бути розмальовані або прикрашені відповідними малюнками віком. У всіх інших випадках рекомендується використовувати однакові келихи, одного кольору, узору і розміру для всіх гостей.

    На обідньому рідко використовується алкоголь, окрім вина. Однак якщо захід передбачає присутність інших напоїв, більш міцних, можуть виставлятися чарки та інший посуд, в залежності від вибору спиртного. Ставляться вони за основними келихами.

    Виставляємо в залежності від алкоголю

    Серветки

    Використання паперових серветок при сервіровці обідньої – ознака поганого тону. Вони виглядають доречно при вживанні вуличної їжі або коли ви їсте без гостей, наприклад, оселедець. Коли накривається гарний, а тим більш святковий, на ньому обов’язково повинні бути присутніми тканинні серветки.

    Краще використовувати тканинні серветки

    Головне, з чим повинні поєднуватися серветки – це скатертина. Існує маса способів, як можна викласти їх оригінально, так класичними варіантами вважаються прості конвертики або згортки. Важливо перерахувати їх, щоб жоден гість не залишився без серветки.

    Різноманітність вибору як подати

    Велику роль відіграють підставки, які можуть мати різні форми і декор, що виглядає красиво і багато. Ні в якому разі не ставте серветки в прозорий стакан, також не рекомендується використовувати звичайні пластмасові підставки.

    Оформляємо у вигляді конвертика

    Основну увагу приділяємо чистоті серветки: вони повинні бути чисті і випрасувані. Якщо вони використовуються досить давно, цілком можливе утворення потертостей, такі екземпляри необхідно замінити. Передбачається, що гості будуть використовувати тканинні серветки для того, аби застеляти ними коліна, а, значить, вони повинні виглядати гідно, щоб їх сміливо можна було прикладати до свого одягу.

    Чистота подачі дуже важлива

    Краще всього оформити тканинні серветки так, щоб на кожній тарілці лежала одна. Завдяки цьому буде легко не прорахуватися і гості відразу будуть бачити, що можна не думати про ризик забруднити одяг.

    Цікаве:  Штори для спальні: фото варіантів для вашого дизайну

    Декор та прикраси

    Самий простий, але в той же час спосіб прикрасити обідній – поставити в центрі букетик квітів. Це не повинен бути величезний букет, адже нічого не повинно відволікати уваги від страв, так і гості повинні добре бачити один одного. Тому краще використовувати композицію невеликого розміру, яка виглядає стильно і естетично, а також вписується в загальний дизайн, особливо по колірній гамі.

    Квіти зайвими не будуть

    Гарне правило визначення допустимої висоти букета: вона не повинна бути більше, ніж у самого високого келиха, який варто.

    Також стильно виглядають тематичні прикраси, їх доречно використовувати тоді, коли обід приурочений до якогось свята. Наприклад, до Різдва, який в нашій місцевості вважається сімейним святом, можна розставити фігурки янголят. Важливо стежити за тим, щоб не один елемент не заважав використовувати і передавати посуд.

    Декоруємо згідно з приводу

    Відмінним декором є свічки, які використовуються не так для освітлення, як для створення затишної атмосфери. Така тепла обстановка буде розташовувати гостей до спілкування, причому не обов’язково все запалювати їх, красиві свічки можуть бути просто прикрасою.

    Загальні правила

    • Кращий варіант справити погане враження від обіду – використовувати неопрятную посуд. Тому важливо кілька разів перевірити кожен прилад, щоб усунути будь-які розводи та іншу бруд, які можуть залишитися навіть від звичайної води.

    Переглядаємо обов’язково весь посуд перед подачею

    • Краще всього використовувати набори посуду, а не якісь окремі екземпляри, які відрізняються зовнішнім виглядом. Якщо такої можливості немає, можна взяти кілька різних наборів, але підібрати їх таким чином, щоб вони гармонійно поєднувалися один з одним.
    • Стільці повинні бути трохи висунуті, щоб гостям було легко сідати на них. Оптимальна відстань – 40-50 см від краю. Якщо це доречно, стільці можна прикрасити тканиною, яка поєднується зі скатертиною. Якщо вона шиється на замовлення, можна відразу про це подбати.

    Прикрашаємо стільці тканиною

    • Якщо в кінці обіду передбачаються чай або каву, важливо підготувати посуд для них заздалегідь, але не ставити її відразу. Вона повинна бути недалеко, щоб, як тільки знадобиться, господиня змогла б швидко виставити їх.
    • Напої повинні розташовуватися з різних кінців, а якщо вони в одиничній кількості, то посередині. Вода, сік, компот подаються у глечиках. Вино і шампанське ставляться на сто заздалегідь откупоренными, але робити це потрібно в самому кінці підготовки, перед приходом гостей, щоб напої не вивітрилися.

    Красива подача алкогольних напоїв

    • При складанні меню та сервірування обіднього столу важливо подбати про гостях, адже завдання господині – організувати все так, щоб усім було комфортно. Для цього всі присутні повинні бути заздалегідь попереджені про характер заходу, тематики, що вплине навіть на вибір одягу. При сервіровці дрібниць не буває, тому економити час на ній не варто.

    Comments are closed.