Сорт винограду аттіка: опис з фото

Сорт винограду «аттіка» відрізняється високими смаковими і товарними якостями. Але домогтися щедрого і стабільного врожаю цього виду культури вдається далеко не кожному садівникові. Це пояснюється недотриманням основних вимог сорту і помилками в агротехніці. Тому, щоб досягти бажаного результату, необхідно ознайомитися з характеристиками цього виду і особливостями його вирощування.

Історія створення сорту

Ця різновид винограду була виведена близько 40 років тому в Греції. Її творцем є Михос Вассилос. В основу цього сорту покладені видові якості винограду Альфонс Лавалле (Франція) і середньоазіатського Кишмишу. В результаті селекції був отриманий безнасінний чорний сорт.

У деяких довідниках можна зустріти іншу назву виду — Attika seedless, що означає «аттіка бессемянная». Але в обох випадках мова йде про одному і тому ж сорті.

Опис винограду «аттіка»

Даний вид культури відрізняється середньрослими кущами, молода лоза на яких повноцінно визріває протягом сезону. «Аттіка» характеризується матовими трьох — або пятилопастными листям насиченого зеленого відтінку. Зверху листові пластини мають гладку слабо розсічену поверхню, а із зворотного боку присутня рідка ворсистість.

Згідно опису сорт винограду «аттіка» утворює квіти двостатеві, що гарантує достатню зав’язь плодів незалежно від погодних умов у період цвітіння. Колір ягід при дозріванні стає фіолетовим з густим восковим нальотом на поверхні. М’якоть ніжна, прозора з приємним нейтральним смаком. Плоди у «аттики» не мають кісточок, з щільною з’їдається шкіркою.

За описом виноград «аттіка» (фото вище) характеризується циліндричною формою грон, довжина яких досягає 30 див. Ягоди щільно розташовуються один до одного. У віці 3 років кущ здатний сформувати до 8 грон на 1 лозі.

Сорт при дотриманні правил агротехніки відрізняється високою врожайністю, тому потребує нормування навантаження.

Технічні характеристики

Згідно з основними показниками виноград сорту «аттіка» (фото вище) підходить не тільки для домашнього, але і для промислового вирощування. Даний сорт відмінно переносить транспортування і тривале зберігання з мінімальними втратами.

Технічні показники «аттики»:

Термін дозрівання 118-120 днів
Середня вага грона 700-1000 г
Маса ягід 4-5 г
Цукристість 16-18 %
Кислотність <5 %
Врожайність 25-30 т на 1 га
Максимальне навантаження на кущ 30 вічок

Особливості вирощування

«Аттіка» краще росте на відкритих сонячних ділянках, захищених від протягів. Даний сорт не вимогливий до складу грунту, але не переносить підвищений рівень солей і застою вологи. Найкращого показника врожайності можна досягти при вирощуванні «аттики» на легкій супіщаному грунті. При посадці необхідно дотримувати дистанцію між кущами 1,5-2 м.

Сорт має схильність до перевантаження плодами, тому рекомендується регулярно проводити коротку та середню обрізку пагонів, а також встановлювати вертикальні шпалери для підтримки рослини. Це допоможе звести до мінімуму ймовірність пошкодження лози в період формування і достигання грон.

Живці «аттики» мають високий відсоток приживлюваності. Але для досягнення максимальних показників врожайності сорт потребує сильного підщепі. Обробка «Гіббереліном» не потрібно.

Виноград «аттіка» потребує достатнього зволоження в період наливання плодів. Тому знизити кількість поливів і запобігти зайвому випаровуванню вологи можна з допомогою мульчування верхнього шару ґрунту біля основи куща. Для цього рекомендується використовувати торф, солому або перегній. Товщина мульчі повинна бути не менше 5 см.

Перед початком цвітіння рекомендується проводити прищіпку молодих пагонів, що дозволить перенаправити сили рослини на формування великих грон. Крім того, протягом всього періоду вегетації слід проводити санітарну обрізку, видаляючи пошкоджені, слабкі і засохлі гілки.

Для повноцінного росту і розвитку рослини необхідно провести 3 етапи підживлень: в період нарощування зеленої маси, перед початком цвітіння і в період формування плодів. На 1 етапі рекомендується використовувати добрива з підвищеним вмістом азоту, на 2 — фосфорно-калійні, на 3 — калійні.

Технічна зрілість винограду настає в кінці червня — середині серпня. Цей показник залежить від погодних умов і регіону країни. Збір врожаю рекомендується проводити через кілька днів після повного фарбування ягід. Це дасть можливість повністю розкритися смаковими якостями винограду «аттіка».

Цікаве:  Сорт винограду Гарнача: опис, смак, вирощування і догляд, фото

Схильність до захворювань і шкідників

Даний сорт володіє підвищеним рівнем стійкості до сірої гнилі. Однак піддається поразці іншими поширеними захворюваннями культури. Тому потребує профілактичної обробки фунгіцидами на протязі всього сезону.

Оптимального результату можна досягти обприскуванням лози в різні фази росту куща:

  • після розпускання бруньок (від оїдіуму) — препарат «Байлетон», «Топаз»;
  • перед цвітінням (від антракнозу, мілдью) — препарат «Антракол», «Ацедан»;
  • після цвітіння (від оїдіуму) — препарат «Фалькон».

Основною перевагою цього сорту є стійкість до розповсюджених шкідників винограду: оси, павутинний кліщ, виноградний зудень, листовійка, філоксера.

Підготовка до зими

Виноград «аттіка» здатний витримувати зниження температури до -21 градусів. Тому вирощувати даний вид без укриття взимку можна тільки в південних регіонах країни. При більш сильних морозах, навіть короткочасних, виноград вимерзає.

У центральних і північних областях вирощувати «аттику» можна тільки з умовою укриття на зиму. Для цього необхідно в кінці вересня після збору врожаю провести обрізку пагонів, а потім обприскати кущі 5% розчином залізного купоросу. Після цього зняти лозу зі шпалери і укласти її на грунт. Як утеплювальній подушки можна використовувати сухе листя, агроволокно, хвойний дерев.

Крім укриття лози, необхідно утеплити коріння рослини. Для цього слід насипати додатковий шар землі товщиною 5-10 см і ущільнити. Причому грунт слід брати не поруч з кущем, на відстані не менше 1-2 м.

Необхідно також подбати про снегозадержании. Для цього можна розташувати вертикальні дерев’яні щити висотою 1-1,5 м за виноградним кущем за напрямом вітру.

Переваги «аттики»

Зіставивши технічні показники сорту, можна з упевненістю судити про його достоїнства.

Основні плюси винограду «аттіка»:

  • стабільна врожайність;
  • невимогливий до складу грунту;
  • стійкий до впливу поширених шкідників культури;
  • несприйнятливий до сірої гнилі;
  • має нейтральний приємний смак ягід;
  • добре переносить транспортування і зберігання;
  • формує міцні кущі;
  • розвиває потужну кореневу систему;
  • невимогливий до догляду;
  • відрізняється раннім терміном дозрівання грон;
  • сумісний з різними підщепами;
  • грона відрізняються високим показником товарності;
  • рано вступає в вегетацію навесні;
  • відрізняється дружнім дозріванням ягід;
  • універсальний в застосуванні;
  • не потребує додаткових опылителях.

Недоліки сорту

Крім переваг, виноград «аттіка» має певні недоліки, які слід враховувати садівникові при виборі цього сорту.

  1. Цей вид не переносить притінення і недолік світла, тому висаджувати кущі слід суто на південній стороні ділянки.
  2. При перезволоженні грунту ягоди розтріскуються, тому сорт потребує оптимальному рівні поливу.
  3. Лоза схильна до перевантаження, тому необхідно проводити постійну коригування навантаження. Максимальна кількість вічок на кущу — 30 шт., перевищення їх кількості негативно позначиться на товарних якостях грон.

Відгуки садівників

Багато садівники позитивно відгукуються про виноград «аттіка». Це пояснюється хорошою опыляемостью сорту, невимогливістю до догляду і нейтральним приємним смаком ягід. Крім того, даний вид можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але і використовувати для приготування консервації, а також родзинок.

Негативні відгуки про сорт «аттіка» в основному пов’язані з прісним смаком плодів, якщо літо видався прохолодним. Але при цьому багато садівники стверджують, що в цьому випадку варто набратися терпіння і залишити дозрілі грона на лозі ще на 7-10 днів. Це дозволить ягодам поліпшити свої смакові якості.

Зіставивши переваги і недоліки винограду «аттіка», можна з упевненістю стверджувати, що даний кишмиш має ряд переваг порівняно з іншими видами культури. Але для отримання стабільного і якісного врожаю необхідно враховувати всі вимоги рослини. В іншому випадку всі зусилля садівника можуть не виправдати очікування.