Складно знайти людину, яка не любить і взагалі не вживає чай. Ще складніше відшукати того, хто вміє його вирощувати в домашніх умовах. Чи може принести щось більше задоволення, ніж власноруч вирощується рослина, прекрасний на всіх етапах свого існування: від перших росточков до останнього ковтка. Багатьох цікавить, як виглядають насіння чаю.
Камелія китайська
Первісна назва чаю — китайська камелія. В середньому висота рослин коливається в межах 4 метрів. Окремі дуже рідкісні екземпляри деяких сортів перетворюються на дерева до 18 метрів. В квартирі таке не виростиш, тому мова піде про кущових варіантах, яким достатньо для комфортного існування квіткового горщика. Вирощувати чай не становить великої праці: він невибагливий, непривабливий для шкідників, майже не хворіє.
Особливості посадки
Найпростіший і безпрограшний варіант для посадки — насіння. Потрібно правильно поставитися до їх вибору, придбавати примірники коричневого кольору, без видимих пошкоджень.
Першим кроком має стати вимочування насіння чаю у воді. В цю середу вони поміщаються на три доби. Далі необхідно дотримуватися наступного алгоритму:
- У заздалегідь обрану ємність укладається дренаж і засипається підготовлений грунт.
- Насіння чаю заглиблюють у землю не більше ніж на три сантиметри. Після цього необхідно полити їх.
- Відразу після водних процедур поверх горщика укладається скло. Це необхідно, щоб створити парниковий ефект.
- Протягом всього терміну вирощування потрібно уважно стежити і підтримувати вологість грунту. Вона не повинна просихати.
Перші вдячні за догляд сходи з’являться через 2-3 місяці. Перші пагони можуть загинути. Але це не привід впадати у відчай. За ними обов’язково підуть інші. З кожним роком кущ буде ставати сильніше і вище. Через три роки він зажадає більш просторого розміщення. Ємність доведеться поміняти. До цього часу рослина стане досить великим.
Як доглядати за зрілим кущем чаю
Розміщувати рослину слід у світлому, але не сонячному місці. З точки зору температурного режиму чай спокійно витримує +15 градусів. А влітку йому і зовсім буде цілком комфортно рости на відкритому повітрі.
Однією з небагатьох його «слабкостей» є вологість. Чай потрібно регулярно і рясно поливати, а в період цвітіння обприскувати. Для підгодівлі підійдуть найпоширеніші добрива, які господині відправляють в горщики з квітами.
Коли здасться, що рости кущу вже нікуди, можна починати регулярно підстригати його, надаючи кроні листя красиву форму.
Збір врожаю і приготування напою
Перші листочки, придатні для заварювання, можна зривати з куща через два роки після посадки. Чашечку домашнього чаю можна приготувати з трьох верхніх листочків і нирки. Для цього достатньо розтерти їх у крихту долонями.
До різних видів чаю застосовуються різні процедури. Зібрані листя зеленого чаю обдають гарячою парою, а потім висушуються. Ніякої ферментації. Завдяки нескладної процедури в запасі є домашній зелений чай.
Чорний чай ферментують. Ця процедура передбачає просушування листя протягом 12 годин, потім скручування і розміщення в теплому місці. Потрібно також накрити вологою тканиною. Пройде деякий час, і чайні листочки потемніють. Це означає, що пора їх остаточно висушити, після чого вони будуть готові до вживання.
Можна зробити в домашніх умовах і червоний чай. Процес ферментації такий же, але менший за часом. Листочки вважаються готовими до того, як потемніють до класичного темного стану.
Корисні властивості чаю
Вважається, що зелений — один з найбільш корисних видів чаю. Це не означає, що чорний не має благотворними для організму властивостями. Одного цього достатньо, щоб встановити у себе на підвіконні горщик з кущиком, з якого готують цей благородний напій. Багато не знають, як вибрати насіння чаю. Відгуки досвідчених садівників допоможуть зробити правильний вибір. Користь від вживання чаю в помірних кількостях:
- профілактика багатьох видів онкології;
- благодатний вплив на імунітет, його зміцнення;
- зниження рівня холестерину в крові;
- підтримання бадьорості і тонусу;
- підтримка організму при скиданні ваги впливом деяких алкалоїдів;
- антибактеріальне, антимікробні впливу на організм.
Крім цього якісний зелений чай чудово підвищує захисну функцію організму. Якщо у теплий напій додати ложку натурального меду, то чай перетвориться у джерело вітамінів. При досить великому списку корисних ефектів чай рекомендований далеко не всім. Більше того, деяким категоріям людей він протипоказаний до вживання, або прийом його обмежений мінімальними добовими дозами:
- Напій підвищує кислотність шлунка. Тому небажано його присутність в раціоні при виразкових хворобах.
- Кофеїн, що міститься в кожній чашці чаю, звужує судини і сприяє утворенню тромбів — ворогів людей, що страждають гіпертонією і атеросклерозом.
- По причині не варто його вживати і тим людям, які мають проблеми зі сном.
Якщо присутні серйозні захворювання внутрішніх органів, то перед прийомом чаю слід проконсультуватися з лікарем. Чай як рослина дуже невибагливе. Вирощувати його цікаво і захоплююче. При досягненні перших помітних результатів він стає ще й прекрасним зеленим прикрасою для будинку. Не вимагає багато уваги, матеріальних вкладень і трудовитрат.
Думку садівників
Посадка чаю насінням — найкращий варіант. Зовсім необов’язково садити його з метою насолодитися смаком заварених листочків після їх дозрівання, до чаю можна ставитися як кімнатному або садовому рослині, отримуючи насолоду від споглядання результатів своєї праці, і навіть сприймати його як предмет для гордості. Особливо якщо це перший садово-городній досвід в житті.
На завершення можна виділити важливу деталь. З точки зору графіків росту, дозрівання та інших факторів самий комфортний сезон для висадки насіння зеленого і чорного чаю в домашніх умовах — лютий. Така точка зору фахівців у галузі садівництва.