Конструювання апарату для виготовлення самогону є досить захоплюючим заняттям. Як стверджують фахівці, раніше, коли якісна нержавіюча сталь була дефіцитним матеріалом, пристрої для самогоноваріння переважно майстрували з алюмінієвих молочних бідонів-фляг. Подібна конструкція з-за своєї доступності і простоти актуальна і сьогодні. Судячи з численних відгуків, зробити своїми руками самогонний апарат з фляги нескладно. Для цього знадобиться основа у вигляді алюмінієвого бідона для харчових продуктів і деякі додаткові деталі. Інформацію про те, як зробити самогонний апарат з фляги ви знайдете в даній статті.
Знайомство
Самогонний апарат з фляги є спеціальною дистилляционной системою, перегінним кубом в якої стала велика ємність. Куб може бути з нержавіючої сталі, а також з алюмінію. На думку фахівців, головне достоїнство самогонного апарату з фляги полягає в його дешевизні: процес виготовлення можливий без значних фінансових вкладень. Крім того, фляги харчового значення мають великі обсяги, а саме від 25 до 40 л, завдяки чому система володіє значною потужністю. Важливим фактом є те, що працювати з алюмінієм легко, чого не можна сказати про нержавіючій сталі.
Про пристрої
Зважаючи на те, що самогонний апарат з фляги є пристосуванням саморобним, він має досить просту конструкцію. Домашній дистилятор представлений баком-флягою, шлангами і спеціальним охолоджуючим пристроєм, який відповідно частіше і називають холодильником. Додатково саморобний самогонний апарат з фляги деякі домашні умільці оснащують очисним пристроєм – сухопарником. З них, судячи з численних відгуків, дистилят виходить набагато якісніше.
Принцип дії
Перш ніж майструвати своїми руками самогонний апарат з фляги, слід скласти уявлення про те, як же конструкція повинна працювати. Кінцевий продукт отримують з браги, яку піддають процедурі нагріву. Таким чином відбувається випаровування спиртів, води, сивушних олій і інших домішок. Далі утворився пар проходить через перегінну систему. Його конденсація здійснюється в холодильнику. Там він охолоджується і перетворюється в рідкий стан. Якщо у пристрої передбачено наявність сухопарника, то домішки осядуть у ньому, а сам продукт вийде нетоксичним. Докладніше про те, як зібрати самогонний апарат з алюмінієвої фляги далі.
З чого почати?
Щоб зробити самогонний апарат з фляги, слід спочатку підготувати перегінний куб Оскільки молочний бідон спочатку не пристосований для виготовлення самогонки, то майстру доведеться його оснастити двома отворами. Одне роблять в кришці, друге — в стінці у верхній частині.
Діаметр його не повинна перевищувати 5 див. Перед цим місця свердління відзначають олівцем і заміряють діаметр трубок, щоб отвори не вийшли більшими, ніж потрібно. В один отвір потім вставлять трубку, що з’єднує флягу з загальної перегонной системою, в інше – вмонтують термометр.
Другий крок
Дуже часто новачки задаються питанням, як ущільнити кришку фляги для самогонного апарату? Цей аспект дуже важливий, оскільки погано герметизованого бідона назовні будуть виходити пари спиртів, що негативно позначиться на обсязі вже готової продукції. Герметизацією конструкції можна зайнятися після того, як будуть готові отвори для шлангу і температурного датчика. Для харчових баків передбачені спеціальні гумові прошарку. Переробляючи таку ємність в самогонний апарат, домашні умільці цю гумку знімають і обмотують ФУМ-стрічкою. Після виріб поміщають у тару з водою і кип’ятять. Після прошарок встановлюють назад. У місцях приєднання шланги і термометра доцільніше використовувати силіконові прокладки, які підтискаються допомогою гайок. Гуму фахівці рекомендують виключити, так як вона під впливом високих температур почне плавитися, а алкоголь вийде зі специфічним ароматом. При відсутності силікону, проблемні місця краще всього промазати тестом. Якщо він випадково потрапить в напій, то за його якість перегонщику можна не побоюватися.
Завершення робіт
На даному етапі умільцю потрібно під’єднати шланга з бака до охолоджувального пристрою. Зробити його можна з пластикової водопровідної труби, обидва кінці якої треба заткнути двома заглушками.
Таким чином повинно вийти дві кришки. У кожній слід за допомогою паяльника або дриля зробити два отвори. Одну велику – для труби, що йде з фляги, друге — полудюймовое – для штуцера. Монтаж виконується з використанням спеціальних муфт. Через маленький отвір в пристрій буде подаватися холодна вода. Далі кришки щільно нагвинчують на трубу і ретельно герметизують. З тієї причини, що в процесі перегонки всередині холодильника утворюється сильний тиск, заглушки, як стверджують деякі кустарі, можуть злітати. Щоб запобігти цьому, фахівці радять їх скріпити пластиковими хомутами. Перш ніж під’єднати другу кришку, у бічній частині холодильника свердлять маленький отвір під болт. Затискається він гайками. Важливо, щоб зсередини була силіконова прокладка, завдання якої – запобігати витоку холодної води з холодильника. Зовні до болта можна вмонтувати гачок, за допомогою якого буде кріпитися вся конструкція. На виході товста трубка із загальної магістралі під’єднується до силіконового шлангу. З нього буде виходити дистилят.
Про способи нагріву
Судячи з відгуків, більшість самогонників для підігріву браги застосовують газові плити. Як стверджують фахівці, цей спосіб вважається не найкращим.
Справа в тому, що бурда в ємності може пригорати. Щоб цього не сталося, краще скористатися двома Тенами потужністю 1,5 кВт. Перш ніж гнати самогон за допомогою електрики, домашньому майстру доведеться пристосувати бак. Потрібно Тени вмонтувати у флягу. Для цієї мети в ємності з обох сторін роблять по два отвори (якщо ТЕН має П-подібну форму). Якщо ж він спіралевидний, можна обмежитися одним отвором з великим діаметром. Герметизація нагрівачів виконується із застосуванням ФУМ-стрічки, термозамазки і гайок. Тени підключаються до кабелю, переріз якого повинно бути не менше 25 мм, а далі до реостату або електронного блоку. Якщо місткість бака перевищує 30 л, то, як стверджують власники, потужності Тенів 1,5 кВт буде недостатньо. Оптимальним показником вважається 3 кВт.
Про сухопарике
У класичному самогонному апараті наявність будь-яких додаткових пристосувань не передбачено. Судячи з відгуків, напій з сивушними маслами має неприємний смак. Про те, що в продукції містяться шкідливі домішки, можна дізнатися вже за запахом. Щоб у самогоні не було токсичних домішок, перегоночную конструкцію слід додатково обладнати очисним пристроєм – дефлегматором. Сухопарик використовується в якості відстійника. Зробити його можна з півторалітрової скляної банки. Важливо, щоб вона була з жерстяної кришкою на різьбі. У кришці за допомогою свердла по дереву необхідно зробити два отвори.
Потім у відстійник вставляють два мідні або латунні штуцера. До них додаються гайки і гумові шайби. Підійдуть для саморобного сухопарика автомобільні трубки з міді. Вставляти в кришку їх потрібно так, щоб одна була довша іншої на 50 мм. Одна трубка з’єднує дефлегматор з перегінний флягою, друга з холодильником.
Про зливному крані
Якщо самогонне пристрій виготовлено з бака ємністю не більше 25 л, то зливним краном конструкцію оснащувати не обов’язково. Щоб злити брагу, виріб досить зняти з газової плити, прибрати кришку і нахилити бак. Широкої горловини буде достатньо, щоб прибрати барду, а потім вимити ємність. Якщо ж фляга розрахована на 40 л, то без спеціального пристосування для зливу не обійтися. Придбати його можна в будь-якому господарському магазині у відділі сантехніки.