Як побудувати тандир своїми руками

Відпочинок на дачі може стати незабутнім, якщо замість стандартного звичного всім мангалу тут встановити піч іншої конструкції. Тандир і нині використовують народи Азії в процесі приготування їжі. З його допомогою можна створювати справжні кулінарні шедеври. Їжа набуває особливого смаку. Як побудувати тандир своїми руками, буде розглянуто далі.

Особливості

Тандир (фото одного з варіантів представлено далі) є інструментом, виготовленим з глини, що звужується догори. Тут є отвір, через який всередину поміщають паливо, а також їжу для приготування.

Піддувало облаштовується в нижній частині. Воно закривається заслінкою. Це дозволяє підтримувати необхідну тягу. Важливо, щоб матеріал не тріскався в ході нагрівання, а також стінки зберігали всередині постійно високу температуру. Створити справжній тандир з таких же матеріалів, які використовують азіатські майстри, буде складно. Тому для забезпечення гарної теплоізоляції глиняної посудини його обкладають цеглою. Між стінками залишається простір. Його засипають піском, глиною чи сіллю.

Такий пристрій тандира дозволяє внутрішніх стінок накопичувати тепло. Піч всередині розжарюється до 200-400 ºС. Глина віддає температуру повільно. Тому тепло всередині такого вогнища зберігається на високому рівні до 4 годин. В цей час за допомогою тандира можна приготувати найрізноманітніші страви. Можна пекти, варити і смажити.

Підтримка всередині рівномірної температури, а також закрита конструкція печі дозволяє продуктам залишатися соковитими. Вони готуються швидко, купуючи особливий смак і аромат. Коржі готують, прикріпивши тісто до стін печі, шашлик підвішують на шампурах. Також всередині влаштовується решітка, яка фіксується за допомогою спеціальних кріплень. На ній можна готувати безліч страв.

Щоб правильно експлуатувати тандир, потрібно виконати декілька дій. Спочатку всередині розпалюють багаття. Стіни повинні добре прогрітися. Вони стають червоними від жару. На цьому етапі піддувало залишається відкритим. Стіни в процесі горіння багаття вберуть в себе високу температуру.

Коли процес горіння буде завершено, з’являться вугілля, потрібно закрити піддувало. Стінки взбрызгивают водою. Це дозволить уникнути прилипання їжі. Після цього всередину завантажують підготовлені страви. Їх також потрібно трохи побризкати водою. Щоб приготування їжі було рівномірним, піч накривають кришкою.

Класична піч з глини

Класичний тандир (фото представлено далі) виготовлявся у всі часи зі спеціальної глини. До матеріалу висуваються особливі вимоги. Класичний тандир ліплять з ахангаранской каолінової глини. Вона дозволяє створити посудину з високими теплоізоляційними якостями.

Щоб уникнути розтріскування матеріалу в процесі нагрівання, в нього додається верблюжа, овеча вовна. Через цих особливостей класичною технологією зробити класичний варіант тандира буде досить складно. Дістати спеціальну каолінову глину, зі зрозумілих причин, в нашій країні важко. Секрет азіатського складу майстра і зараз тримають в секреті.

Глина для тандира може бути приготована за спеціальним рецептом. Цей варіант підійде для тих господарів, які у що б то не стало бажають створити класичний тандир. Потрібно підготувати каолін. Його змішують з вовною, яку попередньо слід нарізати волокнами по 10-15 мм. Повинна вийти густа суміш.

Глину залишають на тиждень, періодично помішуючи її. Так вона зможе рівномірно підсохнути. Якщо зверху відстоюється вода, її зливають. Не потрібно підмішувати зайву рідину в глину. Чим менше води залишиться у складі, тим менше ймовірність, що піч покриється тріщинами при нагріванні. Через тиждень матеріал стане нагадувати пластилін. З такої глини можна зліпити будь-який предмет.

Далі з матеріалу створюють листи довгастої форми. Вони повинні бути товщиною 5 см мінімум. Рухаючись по колу з них ліплять піч. У класичному варіанті висота тандира становить 100-150 см. Діаметр в широкому місці становить 100 см, а в горловині – 50-60 див. В нижній частині потрібно залишити отвір-піддувало.

Тандир сохне в тіні приблизно 30 днів. Найкраще обкласти стінки печі шамотною цеглою, ціна якого складає приблизно 50-60 крб. за штуку. В якості розчину можна використовувати ту ж глину або спеціальний вогнетривкий складу. Між стінками судини і цегляного кожуха засипають пісок. Кожен шар потрібно добре трамбувати.

Всередині тандир покривають бавовняним маслом. Далі проводиться випал глини. Температура поступово підвищується. Процедура триває добу. При різкому прогріві можуть з’явитися тріщини.

Цегляний тандир

Сучасної піччю є тандир з шамотної цегли. Ціна такої будівлі буде декілька вище, ніж при використанні глини. Але технічно створити подібну конструкцію буде простіше. Справа в тому. Що без спеціальної підготовки майстер, швидше за все, не зможе з першого разу створити глиняний посуд, який не розтріснеться при нагріванні. Технологія освоюється методом проб і помилок.

Цегляні конструкції зможе створити майстер, у якого немає великого досвіду в створенні печей. Ризик в цьому випадку буде менше. Згідно відгуками, глиняний тандир у багатьох розвалюється вже в перший тиждень сушіння. Застосування цегли гарантує високу якість готової печі. Креслення тандира з шамотної цегли представлений далі.

Звичайно, така піч зовні відрізняється від класичного азіатського варіанту. Проте їжа в такому тандирі виходить не менш смачною. Щоб виготовити подібну конструкцію своїми руками, буде потрібно підготувати необхідні матеріали. У першу чергу потрібно закупити достатню кількість шамотної цегли. Щоб не довелося його докуповувати або уникнути переплати за надлишки, рекомендується розробити креслення печі. Він повинен бути точним, з вказівкою всіх розмірів.

На основі створеного проекту буде простіше розрахувати необхідну кількість цегли та інших матеріалів. Також потрібно закупити спеціальну вогнетривку суміш для кладки. Вона включає в себе ряд необхідних елементів. Краще купувати готові суміші. В них передбачені виробником правильні пропорції інгредієнтів.

Також слід закупити каолін (шамотна глина). Для створення фундаменту потрібно бетон марки М400, пісок та арматура для сітки. Рама-шаблон виготовляється з дерева. Для неї також потрібно закупити необхідну кількість матеріалу.

Різновиди печі

Існують різні види тандира. Їх можна розділити на 2 великі групи. У першу з них входять різноманітні стаціонарні печі. Вони відрізняються великими габаритами. До другої групи відносяться переносні (мобільні) різновиди.

Стаціонарні конструкції виготовляють з цегли або глини. Для дачі, присадибної ділянки зі значними габаритами цей варіант буде краще. Своїми руками цей тип печей виготовити простіше. Одним з варіантів подібних конструкцій є ямный тандир. Він знаходиться повністю під землею.

Справжній тандир підземного (ямного типу будують на лесових породах. Діаметр його становить 50 см, а глибина – 35 див. Поруч створюється похилий хід для подачі повітря в процесі горіння. Якщо породи на ділянці іншого типу, стінки обкладають на суху шамотною цеглою. Повітропровід створюється з труб. Фахівці стверджують, що другий варіант дещо поступається за якістю ямному тандиру.

Найчастіше своїми руками створюють наземні тандири. Вони можуть мати як вертикальну, так і горизонтальну вісь завантаження. Перший варіант універсальний. У такій печі можна готувати будь-які страви. При горизонтальній завантаженні тандир використовують для приготування різних страв (плов, шашлик, коржі тощо). З печі їжу виймають за допомогою гаків, ковшів. Економія дров в такому пристосуванні буде значною. Їх потрібно в 2-3 рази більше, ніж при використанні звичайного мангалу.

Цікаве:  Бетонні палі для фундаменту: порядок встановлення, особливості конструкції, можливість заливання своїми руками

Мобільні тандири продаються у магазинах. Їх не створюють своїми руками. Простіше придбати подібну піч, періодично застосовуючи її на своїй дачі. Товщина стінок становить 3-7 див. відносно невеликі Габарити.

Підготовка до будівництва

Переносний тандир можна купити в магазині, а глиняний варіант побудувати своїми руками буде досить складно. Тому господарям приватних ділянок рекомендується вибирати стаціонарні конструкції, виготовлені з глини та цегли. Це відносно проста споруда, однак потрібно чітко розуміти, як його правильно створити.

Набір матеріалів може відрізнятися в залежності від типу печі, її розмірів. Для прикладу буде розглянутий один з популярних варіантів тандира. Це надземний тип печі, який облаштовується на фундаменті. Тандир буде мати діаметр в широкому місці 100 див. У вузькій частині він становитиме 50 див. Щоб витримати вагу такої конструкції, потрібно зробити плиту товщиною мінімум 10 див.

Для такої споруди потрібно закупити 150 кг піску, металеву армуючу сітку з розміром вічок 5 см (потрібно 2 м2). Також потрібно придбати цемент марки М400 в кількості 7 кг. Шамотна цегла продається поштучно. Тому треба точно розрахувати його кількість. Для такої споруди зазвичай потрібно від 50 до 70 штук цегли.

Для створення кладки набувають вогнетривку суміш 20 кг. Також потрібна буде склопластикова арматура з перетином 6 мм (мінімум 15 м). Слід внести в кошторис витрати на придбання вогнетривкої фарби (1 л), сталевий дріт перетином 3 мм (15 м).

Також слід підготувати комплект інструментів. Деякі з них є практично у кожного домашнього майстра. Ряд інструментів потрібно купувати окремо. Слід придбати штукатурне правило, ємність для замішування цементу, болгарку з алмазними колами. Потрібно шпатель, малярська кисть. Після цього можна приступати до роботи.

Фундамент

Як побудувати тандир своїми руками? Спочатку потрібно створити фундамент. Піч буде досить габаритної. Тому стаціонарні надземні моделі потрібно будувати на фундаменті. У цьому випадку конструкція буде стійкою. Варто врахувати, якщо грунт глинистий, підстава має бути посиленим.

Якщо грунт важкий, можна створити стовпчастий фундамент. На легких грунтах частіше облаштовують монолітне основу. Для тандира з зазначеними габаритами потрібно зробити заглиблення на ділянці мінімум 15 див. Тут буде залита плита. В її кутах повинні бути зроблені поглиблення близько 80 см. Діаметр їх становить 13-14 див.

Пробуривши такі отвори, потрібно створити для них армування. Для цього була закуплена склопластикова арматура.

Далі потрібно підготувати бетонну суміш. Потрібно змішати 3 частини піску, 1 частина гравію (фракція діаметром 1 см), 1 частина цементу. Додаючи до складу воду, домагаються отримання густого розчину.

На дно підготовленого котловану насипають шар піску. Його поливають водою і трамбують. Далі монтується опалубка з покрівельних дощок (ширина 15 см). Її висота над поверхнею землі становить 5 див. На дно укладається армуюча сітка. Всередину заливається бетон. Він схоплюється протягом щонайменше 7 днів. Поверхня краще накрити целофаном. Бетон періодично поливають водою, щоб уникнути розтріскування.

Підстава

Цегляний (кам’яний) тандир своїми руками облаштовується на підставі. Коли фундамент просохне (мінімум тиждень), потрібно буде викласти основу з вогнетривкої цегли. Цей матеріал не буде вбирати вологу. Він ідеально підійде для створення печі на дровах або вугіллі. Блоки дуже міцні, які зможуть витримати вагу стін тандира.

Шамотна цегла не руйнується під впливом перепаду температур. Стаціонарна піч зможе витримати будь-які морози взимку, а також подальші нагрівання в процесі приготування їжі.

Підстава буде мати круглу форму. Потрібно підготувати лекало відповідного розміру. З його допомогою задається форма крейдою. У представленому прикладі діаметр лекала дорівнює 75 див.

Спочатку на бетонну підставу укладається шар руберойду. Це необхідно для створення гідроізоляції, продовження терміну експлуатації печі. Далі на нього викладають цеглини. Вони укладаються один на інший. Виходить прямокутне підставу. Далі за допомогою лекала крейдою окреслюється на створеному підставі коло. Непотрібні частини обрізають за допомогою болгарки. Так створюється ідеально кругле підставу.

Після цього починається процес кладки. Спочатку вогнетривкий склад змішують з водою. Його наносять на шар руберойду Далі викладають підготовлені цеглини.

Стіни

Розглядаючи технологію, як побудувати тандир, слід звернути особливу увагу на процес створення стін. Цеглу укладають вертикально. Щоб вони міцно були зафіксовані, потрібно витрачати достатню кількість вогнетривкого розчину. Внутрішні кромки цегли повинні щільно прилягати один до одного, створюючи внутрішню поверхню печі.

Шви дуже ретельно промащуються розчином. Перший ряд стягніть дротом. Її кінці скручують. Їх потрібно сховати в одному із швів. Таку ж процедуру проробляють при створенні другого і третього ряду. У другому шарі потрібно підрізати цеглини на клин.

Коли основа стін з цегли буде створена, тандир потрібно обштукатурити. В ході цього процесу застосовується вогнетривка суміш. Товщина шару повинна становити мінімум 1 див. Верхній край треба закруглити. Потрібно дочекатися повного висихання суміші. Причому у цей період піч накривається целофаном.

Обмазування стін усередині

Розглядаючи варіанти, як побудувати тандир, варто відзначити, що в деяких випадках майстра обмазують вогнетривкою штукатуркою стіни печі не тільки зовні, але і всередині. У цьому випадку потрібно не тільки висушити склад, але і правильно його обпалити. Щоб зробити внутрішнє покриття для стін, можна застосовувати каолінову глину. Деякі майстри стверджують, що додавання овечої вовни в такий склад є обов’язковим.

Замішавши каолінову глину, потрібно почекати, поки склад підсохне. Для цього його вимішують протягом тижня, періодично зливаючи воду, яка з’являється на поверхні. Поверхня печі обкладають цим матеріалом, ретельно розрівнюючи стіни.

Коли глина висохне, треба зробити закладку всередину невеликої кількості дров. Їх підпалюють, а кришку тандира закривають. Піддувало залишається відкритим. Температура повинна підвищуватися поступово. Коли перша партія дров прогорить, можна додати ще. Так поступово температуру підвищують до максимальної.

Ця методика більш складна, але зате смак страв, приготованих в такому тандирі, буде на порядок вище. Якщо штукатурка потріскається, її оббивають і проводять процедуру знову. У глині повинно залишатися мінімальну кількість води. У цьому випадку ймовірність її розтріскування при нагріванні буде мінімальною.

Декоративна обробка

Тандирна піч може стати справжньою прикрасою ділянки. Це центральний елемент місця для відпочинку. Тому піч повинна бути не тільки функціональною, але і красивою. Зовнішні стінки тандира можна пофарбувати вогнетривкою фарбою. Це найбільш простий варіант. Її відтінок потрібно підбирати відповідно з особливостями ландшафтного дизайну. Всі елементи місця для відпочинку повинні гармоніювати між собою.

Можна зробити кожух з натурального каменю. У цьому випадку стіни будуть краще акумулювати тепло. Також можна зробити другий шар кладки із цегли. Він також повинен бути вогнетривким. Між стінками засипають пісок.

Розглянувши, як побудувати тандир, можна надати місцем для відпочинку на присадибній ділянці оригінальний затишний вигляд. Їжа, приготована в такій печі, буде надзвичайно смачною.