Як побудувати тандир своїми руками

Відпочинок на дачі може стати незабутнім, якщо замість стандартного звичного всім мангалу тут встановити піч іншої конструкції. Тандир і нині використовують народи Азії в процесі приготування їжі. З його допомогою можна створювати справжні кулінарні шедеври. Їжа набуває особливого смаку. Як побудувати тандир своїми руками, буде розглянуто далі.

Особливості

Тандир (фото одного з варіантів представлено далі) є інструментом, виготовленим з глини, що звужується догори. Тут є отвір, через який всередину поміщають паливо, а також їжу для приготування.

Піддувало облаштовується в нижній частині. Воно закривається заслінкою. Це дозволяє підтримувати необхідну тягу. Важливо, щоб матеріал не тріскався в ході нагрівання, а також стінки зберігали всередині постійно високу температуру. Створити справжній тандир з таких же матеріалів, які використовують азіатські майстри, буде складно. Тому для забезпечення гарної теплоізоляції глиняної посудини його обкладають цеглою. Між стінками залишається простір. Його засипають піском, глиною чи сіллю.

Такий пристрій тандира дозволяє внутрішніх стінок накопичувати тепло. Піч всередині розжарюється до 200-400 ºС. Глина віддає температуру повільно. Тому тепло всередині такого вогнища зберігається на високому рівні до 4 годин. В цей час за допомогою тандира можна приготувати найрізноманітніші страви. Можна пекти, варити і смажити.

Цікаве:  Найдешевші фундаменти: бюджетні варіанти, необхідні матеріали, поради майстрів

Підтримка всередині рівномірної температури, а також закрита конструкція печі дозволяє продуктам залишатися соковитими. Вони готуються швидко, купуючи особливий смак і аромат. Коржі готують, прикріпивши тісто до стін печі, шашлик підвішують на шампурах. Також всередині влаштовується решітка, яка фіксується за допомогою спеціальних кріплень. На ній можна готувати безліч страв.

Щоб правильно експлуатувати тандир, потрібно виконати декілька дій. Спочатку всередині розпалюють багаття. Стіни повинні добре прогрітися. Вони стають червоними від жару. На цьому етапі піддувало залишається відкритим. Стіни в процесі горіння багаття вберуть в себе високу температуру.

Коли процес горіння буде завершено, з’являться вугілля, потрібно закрити піддувало. Стінки взбрызгивают водою. Це дозволить уникнути прилипання їжі. Після цього всередину завантажують підготовлені страви. Їх також потрібно трохи побризкати водою. Щоб приготування їжі було рівномірним, піч накривають кришкою.