З настанням холодів виникає проблема обігріву приміщень. Особливо це стосується дачних будинків, у яких відсутнє центральне опалення. Однак будь-які труднощі потрібно вирішувати вчасно. На пострадянському просторі відома піч, яка називається «буржуйка». Її роблять з різних металів, але іноді використовують підручні матеріали. У статті буде обговорений процес, як зробити своїми руками піч з бочки.
Переваги саморобного нагрівального пристрою
Піч-буржуйку можна зібрати з різних матеріалів. Умільці для цієї справи застосовують старі балони або металеві листи, які потім з’єднують за допомогою зварювального апарату. Однак не в кожного знайдуться згадані речі, тим більше правильно приварити метал — справа непроста. До того ж залізні листи доведеться купувати, а їх ціна висока. Тому майстри рекомендують робити піч з бочки на 200 літрів. Це недорога і доступна конструкція, з якої можна виготовити опалювальний пристрій будь-якої складності.
Чому рекомендується використовувати бочку саме такого обсягу? Відповідь такий: в неї поміститься багато дров чи іншого сировини, з допомогою якого можна забезпечити тривале горіння. Крім того, в металевій бочці достатньо місця для того, щоб облаштувати містке піддувало (зольник). Однак треба знати: обладнання не можна топити кам’яним вугіллям, оскільки його стінки просто зіпсуються з-за високої температури горіння згаданого сировини.
Піч-буржуйка — оптимальне нагрівальний пристрій, який можна встановити в невеликому сараї, гаражі або підвалі. До того ж своїми руками її можна зібрати швидко. Необхідно знати: робити грубку з бочки дозволяється лише з якісної сировини — чим товще метал, тим якісніше буде виготовлене пристрій. Тому рекомендується не економити на вихідному матеріалі.
Переваги буржуйки з бочки наступні:
- місткий зольник;
- обсягу вистачить для довгого горіння полум’я;
- пристрій миттєво обігріє приміщення;
- невибагливість до палива;
- простота у виготовленні і експлуатації.
Але є і недоліки, а саме:
- низький ККД;
- корпус сильно нагрівається;
- тонкі стінки.
Якщо треба зробити своїми руками опалювальне обладнання, пічка з бочки — ідеальний пристрій для обігріву невеликого приміщення.
Необхідні матеріали та інструменти
Перед тим як починати складання пристрою, треба підготувати такі будівельні прилади:
- болгарку;
- шліфмашину;
- зварювальний апарат;
- напилок;
- ножівку.
Щоб з металевої бочки зробити піч-буржуйку, необхідно придбати такі додаткові матеріали:
- метал для ніжок і димоходу;
- дверні петлі;
- шматки листового заліза;
- засув;
- арматуру (для решітки);
- цегла;
- цемент і пісок (для розчину).
Зробити своїми руками опалювальний пристрій — нескладне завдання. Головне — дотримуватися технічні умови і чітко слідувати інструкції.
Початковий етап: підготовка бочки
Першим справу треба привести в порядок металеву ємність. Бочка покрита фарбою, значить, цей шар необхідно видалити за допомогою шліфувальної машини. Якщо знехтувати цим пунктом, то доведеться вдихати токсичні аромати, які виходять від нагрітого металу.
Після цього треба обережно випиляти два невеликих прямокутних отвори за допомогою болгарки. Надалі вирізані шматки металу знадобляться для виготовлення дверцят. Гострі краї бочки необхідно обробити напилком. У пристрої буде дві дверки: під топку і зольник. Перша повинна бути більше другий.
Всередині печі з бочки буде розміщена колосникові грати, тому верхня частина ємності повністю видаляється. Кришка буде пізніше приварюватися разом з димохідної трубою.
Виготовлення колосникових грат
Сталева арматура — головний матеріал для виконання цього конструктивного елемента. Фахівці стверджують, що діаметр бочки на 200 літрів складає 57,15 см, тому грати необхідно робити менше, оскільки її треба буде встановлювати всередині опалювального пристрою. Щоб її закріпити, треба між зольником і топкою зробити із сталевих листів виступи і приварити їх до внутрішніх стінках бочки. Колосникові ґрати необхідно встановити на отримані опорні штирі.
Майстри рекомендують робити широкі дверцята, щоб було простіше чистити піч з бочки, оскільки під час нагрівання в піддувало буде падати згоріле сировину. Крім того, оптимальна висота зольника — 10-13 див.
Підготовка дверцят
Цей процес — важливий етап виготовлення нагрівального пристрою. В першу чергу треба зробити залізні ручки і приварити їх до дверцят, які слід ошпарити шматками металу, товщина яких становить 20 мм. Рекомендується використовувати заводську дверцята для цих цілей.
Наступний етап — приварювання сталевих петель до печі зі старої бочки з допомогою електрозварювання. Не варто забувати, що зовні дверцята повинна бути обладнана замикаючим пристроєм (засувом).
Підготовка підстави
Перед тим як встановлювати піч, необхідно виконати для неї надійне і негорючий місце. Така підстава можна зробити з цегли, покладеного на бетонну стяжку. Важливо знати: вільний простір перед бочкою виконується також з негорючого матеріалу, наприклад з листового металу. Оптимальний варіант — зробити бетонні підлоги, а після цього покласти на них залізо і встановити піч-буржуйку.
Ні в якому разі не можна ставити бочку біля горючих матеріалів і вибухонебезпечних предметів. До перших можна віднести лінолеум, пінопласт, монтажну піну і бітум. А до других — газові балони і каністри з бензином.
Умільці рекомендують зробити на печі з бочки сталеві ніжки. Для цього знадобиться арматура або металеві куточки. Якщо дно бочки буде знаходитися на відстані 10 см від підлоги, значить, пристрій розташоване на безпечній відстані від підстави.
Виготовлення димоходу
Труба — обов’язковий елемент буржуйки. Її діаметр становить від 10 до 15 див. Труба не тільки відводить дим, але і бере участь в теплопередачі, так що її роблять із сталі або чавуну.
Патрубок можна розташувати і зверху, і збоку печі. Проте саме останній варіант вважається оптимальним: таким чином сповільнюються гази і залишається простір для облаштування варильного сайту.
Щоб приміщення прогрівалося швидше, треба виводити трубу в дальню точку, а не по прямій лінії найближчим отвір. Рекомендується на димарі встановити засувку: за допомогою цього пункту можна регулювати відведення теплого диму. Крім того, коли піч не використовується, то і димохідну трубу рекомендується перекрити.
Фінальна збірка печі
Залишилася справа за малим: перенести бочку на підготовлену цегляну основу. Після цього встановити в грубку колосникові ґрати. Далі треба приварити верхню кришку і зробити в ній отвір під трубу. Коли димар встановлений, можна розтоплювати піч дровами.
Наступний крок — викласти на решітку папір і підпалити її. Сухі дрова треба закладати акуратно, оскільки висока ймовірність випадково обпектися. Пічка з бочки буде поступово нагріватися. Все, що треба робити далі, — підкидати дрова, щоб полум’я не згасло.
Піддувало пристрою може забитися золою, тому його необхідно періодично очищати від згорілого сировини.
Як поліпшити піч: оптимальні варіанти
Часто виникає питання, як зробити піч з бочки більш модернізованою. Для цього пристрій треба вдосконалити таким чином:
- Спорудити стінку з вогнетривкої цегли справа, зліва і ззаду бочки.
- Щоб вийшло подобу конвектора, буржуйку треба ошпарити круглими 20-міліметровими трубами. Завдяки цьому в приміщенні відбуватиметься циркуляція теплого повітря.
- Провести димохід через всю кімнату.
- Викласти внутрішню частину печі цеглою.
- Щоб отримати варильну поверхню для приготування їжі, в кришку треба встановити чавунну вставку.
Умільці рекомендують об’єднати кілька бочок в одну конструкцію. Це можна зробити як у вертикальному, так і горизонтальному положеннях.
Піч тривалого горіння для гаража
Це пристрій — непогане рішення, якщо треба обігріти невелике приміщення, використовуючи при цьому мінімальну кількість дров. Якщо виникає питання, як зробити з бочки грубку для гаража, то для цього знадобиться зварювальний апарат та вміння працювати з ним.
Для виготовлення своїми руками нагрівального пристрою треба виконати наступні нескладні роботи:
- Вирізати отвір під завантажувальне вікно.
- Зробити коло з металевого листа, товщина якого повинна бути не менше 4 мм. Після цього виконати у ньому 10-сантиметрове вікно для димоотводним труби.
- Приварити до отриманого колі сталеву трубу, а до її внутрішній стороні — 4 швелера.
- Опустити виготовлену конструкцію у бочку.
- Приварити відрізану кришку, посередині якої зробити 10-сантиметровий отвір під трубу.
- Виконати бетонну або цегляну підставу, на якому буде стояти піч-буржуйка.
- Приварити до бочки всі конструктивні елементи: дверцят, петлі засувки.
- Встановити димар.
- Поставити пристрій на бетонну основу.
Особливість цієї конструкції полягає в тому, що дрова в ній будуть не горіти, а тліти. Крім того, коло з трубою і швелерами, встановлений усередині бочки, буде опускатися вниз по мірі прогорання сировини. Головною перевагою цієї буржуйки є те, що контролювати роботу пристрою не треба: вона працює практично автономно, завдяки чому метал поступово нагрівається. Єдине, що треба зробити, — розтопити піч.
Висновок
Зробити самостійно просту піч-буржуйку з бочки — легка справа, якщо слідувати інструкції і прислухатися до рекомендацій майстрів. Ще одна умова — вміння робити зварні шви. Однак не варто забувати про пожежну безпеку, оскільки будь саморобний нагрівальний пристрій є предметом підвищеної небезпеки.