Органолептичний спосіб
З допомогою органолептичних показників можна визначити, чи придатна вода для пиття. Провести аналіз вийде з допомогою органів почуттів – зору і нюху:
- Рідину треба набрати в прозорий стакан і подивитися на її колір. Еталоном визнана безбарвна рідина. Якщо у неї є забарвлення (блакитний, зеленуватий, жовто-коричневий відтінок), то це означає наявність хімічного компонента. Осад повинен бути відсутнім. Слід подивитися на мутність. Вода з криниці і джерела мутнувата, оскільки містить солі і залізо. Але рідина для пиття з крана повинна бути прозорою.
- Біля води не повинно бути запаху. Якщо у неї сірководневий, хлорний, аміачний запах, то її не можна використовувати для пиття. Не допускаються болотисті, гнильні, трав’янисті запахи.
- Якщо перші етапи органолептичного аналізу води в домашніх умовах не показали відхилень від норми, можна приступати до подальших досліджень. Воду треба спробувати на смак. У неї не повинно бути присмаку. Якщо він є, то в ній присутні органічні або неорганічні компоненти. Солонуватість з’являється від розчинених солей, металевий присмак дає рідини залізо, кислинку – кислота. У чистої води освіжаючий смак.
Це всі органолептичні показники, за якими аналіз можна виконати самостійно. Так можна перевірити рідина з будь-якого джерела.