Обробна дошка з каменю: чи варто купувати?

Обробна дошка – це той предмет, без якого не обходиться жодна господиня. Причому на кожній кухні їх буває кілька: для м’яса і риби, овочів, хлібобулочних виробів і т. п. найпопулярнішим матеріалом для виготовлення обробних дощок вже дуже давно є дерево. Проте останнім часом асортимент цієї кухонного приладдя істотно розширився, і сьогодні можна без праці придбати начиння з пластику, скла і навіть штучного каменю. Саме про обробній дошці з каменю і піде далі мова.

Перевага каменю перед іншими матеріалами

Подібна дошка, яка набирає серед споживачів все більшу популярність, вигідно відрізняється від своїх «побратимів», і в першу чергу завдяки характеристикам штучного каменю. Ось вони:

  • надійність і довговічність, що забезпечують довгий термін експлуатації;
  • міцність, виключає випадки, коли поверхня дошки від впливу ножа починає кришитися і осколки матеріалу (дерева або пластику) потрапляють в їжу;
  • гігієнічність – камінь нейтральний до запахів, фарбників, в тому числі натуральним (як, наприклад, у випадку з буряком), різних рідин, включаючи агресивні (кислота та ін.);
  • водонепроникність – поверхня дошки легко відштовхує вологу і швидко сохне.

Все це перетворює кухонні вироби з каменю надійного помічника господині або кухаря.

Особливості експлуатації

У зв’язку з високими технічними характеристиками застосування обробної дошки з штучного каменю в побуті не викликає ніяких складнощів. Так як на її поверхні не утворюється тріщин і відколів, буває достатньо відразу після використання витерти дошку м’якою вологою ганчіркою або губкою. Можна обполоснути під струменем теплої води навіть без спеціальних миючих засобів.

При необхідності таку дошку дозволяється завантажувати в посудомийну машину – з міцним каменем у цьому випадку точно нічого не трапиться.

Загрузка...

Недоліки обробної дошки з каменю

Відгуки покупців в основному містять лише позитивну оцінку даній кухонного приладдя. Хоча і відзначаються при цьому деякі недосконалості.

Цікаве:  Кращі газові варочні панелі: огляд з фото, рейтинг, відгуки

Наприклад, хтось помічає, що на поверхні дошки можуть залишитися сліди від ножа. У цьому випадку мова йде скоріше про не дуже якісному виробі, оскільки штучний камінь, що містить у своєму складі смоли, здатний витримувати досить сильний вплив ззовні. Чого він дійсно боїться, так це дуже гарячою температури, тому на обробну дошку з каменю не рекомендується ставити посуд тільки що зняту з вогню. Але це не проблема – завжди можна скористатися спеціальними килимками або підставками під гаряче. Та й поверхня дошки в будь-який момент можна відшліфувати, благо камінь володіє такою здатністю.

Часом перетворюється в проблему вага виробу. Дійсно, стандартна обробна дошка з каменю товщиною до 12 мм може важити від 1 до 1,5 кг. Виробники враховують цей факт і роблять на ній зручні прорізи для рук або ручки-дужки. До того ж шанувальники кам’яних дощок діляться своїм секретом: зовсім не обов’язково піднімати дошку при кожному його використанні, можна просто перекласти продукти, які на ній нарізалися, наприклад, зелень в тарілку і потім вже відправити в каструлю.

Хтось відносить до недоліків високу вартість дошки з каменю, однак тривалий період експлуатації, близько 10-15 років гарантовано, цілком окупає ці витрати.

Відмінне доповнення до дизайну

Обробна дошка з каменю має презентабельний зовнішній вигляд і чудово впишеться в інтер’єр будь-якої кухні. Тим більше якщо купувати її в наборі: наприклад, 2 дошки різних розмірів і незвичайна підставка у формі дуги або хвилі з прорізами.

Оскільки текстура і колір штучного каменю різноманітні, у продажу бувають представлені обробні дошки з каменю, наприклад, під мармур або під далматинця, білосніжні або кольору «шампань». Загалом, кожен знайде начиння по своєму смаку. Головне, що служити вона буде довго, а виглядати вельми шляхетно. Нарешті, подібна дошка може стати прекрасним подарунком, адже вироби з каменю завжди виглядають виграшно.

Цікаве:  Чи потрібна на кухні витяжка: призначення, види витяжок, потужність, очищення повітря на кухні, поради та рекомендації фахівців

Comments are closed.