Незважаючи на всі ті блага, що дає нам цивілізація, а саме газ і електрику, їжа, для приготування якої використовуються дрова чи вугілля, виходить набагато смачніше. З цієї причини любителі домашнього плову, шурпи, лаваша і шашлику прагнуть, щоб у них були зручні кувшиновидные глиняні печі, для яких характерна висока теплоємність і низьку витрату дров. Їх ще називають тандиром. Змайструвати таку конструкцію у себе на дачі може кожен бажаючий. Про те, як своїми руками зробити тандир з бочки, ви дізнаєтеся з цієї статті.
Знайомство з пристосуванням
Як стверджують фахівці, з давніх часів до Середньої Азії для виготовлення тандира майстри використовували каолінову глину. Було помічено, що правильно підготовлена глина виходить більш пластичною. З цієї причини її размачивали у воді і залишали так на кілька днів, щоб вона розбухала. З метою зробити конструкцію печі більш міцної в глиняну суміш додатково додавали овечу або верблюжої вовни. Розмочений і змішаний склад довго місили ногами, поки він не ставав м’яким і однорідним. За своєю консистенції глина повинна була бути, як м’який пластилін. Лише після цього вона вважалася готовою до використання. Безпосередньо тандир зводили сформованих з глиняних цеглин, товщина яких становила 50 мм. Перед будівництвом їх довго просушували на сонці.
За своєю формою тандири бувають круглими і квадратними. Перший варіант вважається класичним. Проте з тієї причини, що у багатьох майстрів з виготовленням печей правильної цилиндической форми виникали труднощі, був винайдений альтернативний варіант, а саме квадратні тандири. Тим не менш вже в ході експлуатації помітили, що круглі і квадратні конструкції відрізняються температурним режимом. Як стверджують фахівці, округлі форми краще. Тому домашньому умільцю можна порадити скористатися доступним готовим циліндром. Судячи з численних відгуків, досить непоганим може бути тандир з бочки. Ємність її може становити 100, 150 і 200 к. Про те, як змайструвати своїми руками тандир з 200-літрової бочки, розповімо далі.
Витратні матеріали
Тим, кому цікаво, як зробити тандир з бочки, фахівці радять обзавестися наступним:
- Металевої 200-літрової бочки. Бажано, щоб вона була виготовлена з матеріалу, який не піддається корозії.
- Вогнетривкою цеглою.
- Піском.
- Глиною.
- Водою.
- Піддоном. Надалі він буде використовуватися для збору жиру.
- Арматурою.
- Дошкою. Її товщина може варіюватися в межах 2,5-3 див.
- Дерев’яним держаком.
Інструменти
Бажаючим змайструвати своїми руками тандир з бочки працювати доведеться наступним:
- Кутовий шліфувальною машинкою (болгаркою). Вона споряджається відрізними дисками.
- Кельмою.
- Шпателем.
- Кельмою.
- Електродрилем.
З чого почати?
Після приготування всіх необхідних витратних матеріалів та інструментів можна приступати до роботи. Насамперед потрібно підготувати бочку. Спочатку вона очищається. Для цього досвідчені майстри рекомендують застосувати мийку високого тиску. Далі з бочки за допомогою болгарки вирізається торцева стінка під заливну горловину. Потім внизу потрібно тієї ж болгаркою прорізати люк для піддування, через який в ємність буде подаватися свіже повітря.
Хід роботи
На даному етапі внутрішню частину бочки обкладають вогнетривкою цеглою. Кладка виконується на глиняному розчині. Фахівці радять використовувати суцільний товстий шар. Можна купити вже готову суміш. Наприклад, «Вебер Ветоніт ML Savi». Однак багато домашні умільці роблять глиняні розчини самі. Для виготовлення тандира з бочки бажано використовувати суміш, приготовану в наступній пропорції: 1:1:4 (шамотна глина, звичайна, пісок).
Цементна суміш небажана, оскільки вона менш стійка до підвищеної температури. В іншому випадку в тандирі з бочки після розпалу утворяться тріщини. Обкладати цегла потрібно до самої верхівки. При цьому необхідно прослідкувати, щоб отвір для піддування залишилося незаложенным. Виступаючі краї цегли акуратно зрізують болгаркою. Судячи з відгуків, бувають випадки, що після проведеної кладки з працею або повністю не закривається піддувало. Щоб це виправити в цеглі, який буде використовуватися в якості дверки, необхідно зрізати краї під кутом і оснастити дерев’яним держаком.
Зробити це просто. Достатньо в центрі цегли просвердлити поглиблення, в якому на глиняному розчині і буде ручка. Можна також тандир з бочки оснастити чавунної дверцятами, для якої передбачена сталева заслінка. Але як стверджують майстри, порівняно з імпровізованої дверцями з вогнетривкої цегли чавунна менш щільна.
Завершальний етап
В самому кінці тандир слід обладнати піддоном, в якому буде збиратися жир. Даний піддон є невеликим казанком. Підвішується він на металеву перекладину всередині печі. Щоб була можливість встановити поперечину, необхідно під неї в кладці зробити спеціальні прорізи.
Потім потрібно для тандира змайструвати дерев’яну кришку. Домашньому умільцю знадобляться кілька дощок завтовшки 3 див. Кришка повинна мати два шари. Нижній буде мати діаметр у два рази менший, ніж верхній.
Установка
Після того як тандир з 200-літрової бочки буде готовий, його слід встановити. Оскільки дана конструкція стаціонарна, її краще ставити на фундаментну основу. Необов’язково, щоб глибина фундаменту була великою, достатньо 20 див. Важливо, щоб його діаметр був трохи більше (15 см), діаметра тандира. Щоб приготувати фундамент, спочатку на ділянці потрібно вибрати відповідне місце. Потім риють яму, дно якої вистилають подушкою з піску. Зверху укладається арматурна сітка. Після з дощок роблять опалубку. Бажано, щоб її висота була не менше 10 див. Тепер в яму можна заливати звичайний цементний розчин.
Випробування печі
Перш ніж приступити до експлуатації тандира, досвідчені майстри рекомендують його спочатку прожарити. Внутрішня частина конструкції ретельно змащують рослинним маслом. Потім в піч кладуть папір і трохи трісок. Первинний прогрів слід виконувати на невеликому вогні. Якщо дану рекомендацію проігнорувати, то, найімовірніше, глиняний шар помітно потріскається. Збільшувати температуру потрібно поступово, підкладаючи в тандир вугілля або дрова невеликими порціями, контролюючи висоту полум’я. Якщо випал виконати правильно, то глина буде володіти властивостями кераміки. Весь процес займе у домашнього умільця не менше 6 годин. Після виконання цих дій тандир вважається готовим до експлуатації.
Відгуки
Як стверджують власники таких конструкцій, всередині печі за короткий проміжок часу досягається високий температурний режим. Щоб готувати, достатньо буде розтопити тандир всього до 400 градусів. Крім того, за рахунок товщини стін і високих термоізоляційних властивостей матеріалу дана піч вважається досить економною конструкцією, оскільки для її розтоплення і прогрівання стінок потрібна невелика кількість вугілля або дров.
Теплова обробка займає набагато менше часу. Судячи з відгуків власників, щоб запекти яловичину в тандирі, буде потрібно не більше 40 хвилин. У підсумку виходить рівномірно прогріта духовка, в якій можна готувати різні страви. Дана конструкція використовується для приготування шашлику, барбекю, гриля, запікання овочів і м’яса, а також для варіння супів.