Як виростити манго будинку: особливості вирощування, догляд, поради та рекомендації

Тропічне манго – смачний і ароматний екзотичний фрукт, який порівняно недавно став знайомий жителям нашої країни, ніколи не бував в Азії. Незважаючи на це, він швидко завоював популярність і його смакові якості припали до душі багатьом господиням. В залежності від сорту плоди за смаком нагадують поєднання соковитої моркви і ніжного персика, ароматною полуниці і цукрового ананаса. А вишуканий і витончений запах хвої лише підкреслює приємний смак.

Можливо, і ви, очищаючи помаранчевий фрукт, замислювалися: «чи Можна виростити манго з кісточки будинку?» Досвідчені квітникарі вам з упевненістю відповість ствердно на це питання. Правда, для здійснення цієї мрії потрібно чимало часу і терпіння. Але якщо дотримуватися всіх правил агротехніки, ваші старання будуть винагороджені – мангове дерево, вирощене з кісточки, стане чудовою прикрасою вашого будинку.

Манго в природних умовах

Перш ніж говорити про те, як виростити манго будинку, необхідно трохи дізнатися про цю рослину. Воно відноситься до роду Манго сімейства Анакардиевых. Родом екзотичний фрукт з Індії, звідки мангове дерево поширилося в країни Східної та Південної Азії, Східної Африки і в штат Каліфорнія.

Дуже теплолюбна рослина категорично не сприймає зниження температури і гине вже при +5 °C. Це красиве рослина, що має розлогі гілки і великі зелені листя. У природних умовах дерево манго виростає до 20 метрів у висоту. Крона широка округлої форми. Коренева система потужна, добре розвинена – корені йдуть на п’ять і більше метрів в грунт, що забезпечує рослині постійний доступ до поживних речовин і вологи.

Під час цвітіння гілки дерева вкриваються численними ніжними квітами. Потім їх місце займають ниткоподібні волоті, з яких виростає кілька плодів. Манго – це справжній довгожитель в рослинному світі. Рослина росте і плодоносить протягом 300 років!

Манго в Росії

У нашій країні вирощувати манго у відкритому грунті неможливо – клімат та погодні умови надто суворі для тропічної рослини. Однак квітникарям-любителям вдається вирощувати цю культуру в домашніх умовах і навіть отримувати врожай.

У кімнатних умовах деревце виростає невеликим — не більше двох метрів у висоту. Тому відповідь на запитання: «чи Можна виростити манго будинку?» — очевидний, але необхідно знати, як це зробити правильно. Але про це ми розповімо трохи пізніше.

Листя манго вузькі і довгі, ланцетної форми. Їх лицьова сторона пофарбована в насичений зелений колір і має глянсову поверхню. Тильна сторона світліше і матова. Молоде листя відливають жовтуватим, рожевим або червоним кольором. Сік листя отруйний. Нерідко він викликає алергію, що супроводжується почервонінням шкіри і висипом. Тому всі роботи з рослиною проводяться в рукавичках.

Цвіте манго ранньою весною. Суцвіття складають численні дрібні рожеві, жовтуваті або блідо-червоні квітки, які формують волоті або кисті довжиною до 40 див. На визрівання плодів йде до 6 місяців. Їхній зовнішній вигляд залежить від сорту. Зустрічаються дрібні манго, які розміром трохи більше сливи, і гігантські плоди вагою більше 2 кг

Шкірка може бути забарвлена в різні кольори — від лаймового і зеленуватого до червоно-коричневого і темно-червоного. Шкірка матова, щільна на дотик гладка з тонким шаром воскового нальоту. При натисканні вона подається у стиглих плодів, але глибоко не промінается. М’якоть шафранова, яскрава, дуже соковита і солодка, має пряний аромат з нотками лимона, хвої і троянд.

Кісточка манго – це велике насіння. Воно ребриста і жорстка на дотик.

Склад

Манго має багатий склад корисних речовин:

  • вітаміни групи В, A, C, D, E;
  • амінокислоти, необхідні для організму;
  • каротиноїди;
  • мінерали (фосфор, кальцій, залізо);
  • глюкоза, сахароза, мальтоза і інші цукри.

У деяких країнах плоди манго використовується як сечогінний і проносний засіб, їх їдять для поліпшення згортання крові при гострих дерматитах.

Ми не випадково так докладно зупинилися на описі рослини і плодів. Це необхідно знати, якщо вас цікавить, як виростити манго будинку з покупного фрукта. Тільки володіючи цими знаннями, ви зможете вибрати якісний і стиглий плід, що підходить для вирощування деревця в домашніх умовах.

Особливості вирощування манго

Ми вже розібралися, що вдома виростити манго можна. Залишилося дізнатися, як це зробити правильно. Відомо два способи вирощування цього екзотичного дерева в домашніх умовах. Перший і найпростіший – придбання в розпліднику готового саджанця. У цьому випадку придбане рослину пересаджують в грунт і створюють необхідні умови утримання.

Але як відомо, справжні любителі кімнатних рослин не шукають легких шляхів. Саме тому їм важливо знати, як виростити вдома манго з насіння. У цьому випадку вам необхідно купити в магазині якісний плід. Один лише його колір не визначає його стиглості. Рівний зелений колір шкірки часто приховує добре доспілий плід. Злегка натисніть на фрукт – пружність, але без надмірної твердості або деформації – найважливіший показник стиглості.

Уважно огляньте плід – шкірка повинна бути непошкодженою, блискучою, не має плям. Зрілий плід має приємний аромат. Якщо ви відчуєте слабкий запах спирту – перед вами перезрілий плід, у якому вже почалося бродіння.

М’якоть стиглого манго при очищенні легко відокремлюється від великої кісточки, покритої фруктовими волокнами.

Підготовка насіння

Щоб виростити манго з кісточки будинку (фото ми розмістили нижче), необхідно вийняти кісточку з фрукта, а зробити це не завжди вдається. Розріжте навпіл плід і ножем кісточку, очистіть від м’якоті. Потім ретельно промийте її під проточною водою. Нерідко квітникарів цікавить, як швидко виростити манго будинку з покупного фрукта. Для цього необхідно насіння звільнити від твердої шкірки. З допомогою ножа дуже акуратно розкрийте кісточку і дістаньте її вміст, що нагадує по виду і формі велику квасолю.

Якщо занадто тверда оболонка не піддається, не намагайтеся її розламати або розбити – ви можете поранити паростки. Покладіть таку кісточку в прозору ємність на кілька тижнів і залийте водою. Непіддатну кісточку в мисці поставте на південний підвіконня і не забувайте раз на кілька днів міняти воду.

Як тільки кісточка набубнявіє, ви без туди розкриєте її збоку і дістанете насіння. Відразу ж обробіть його фунгіцидом, щоб знищити спори грибків. Не забувайте про те, що молоде насіннячко, позбавлений захисної оболонки, може стати легкою здобиччю для цвілі і інших паразитів.

Загорніть насіння у вологу бавовняну серветку. Вона не повинна бути надмірно вологою, щоб не допустити гниття. Створіть для нього міні-парник: вологий матеріал помістіть в щільний поліетиленовий пакет і все це упакуйте в харчовій пластиковий контейнер з кришкою, який необхідно поставити в темне місце для пророщування. Щодня перевіряйте вологість і провітрюйте посадковий матеріал.

Цікаве:  Як садити рослини в акваріумі: особливості та обробка рослин, технологія садіння, догляд, рекомендації фахівців

Альтернатива такому способу пророщування насіння – харчової контейнер з вологими тирсою. Через три тижні, коли з’являться перші зародки, можна пересаджувати насіння в горщик.

Посадка

Як виростити вдома манго з «квасолі» і який рослині потрібен грунт? Деякі квітникарі відразу висаджують кісточку або насіння в грунт, попередньо обробивши її стимуляторами росту. Інші вважають такий спосіб не найефективнішим. Справа в тому, що кісточка зберігає і захищає насіння, які дають життя новій рослині. Нові умови можуть їй не підійти. Тому немає гарантії, що нове рослина почне рости, відразу посаджене в грунт.

Викладіть на дно горщика дренаж (керамзит) шаром до 5 см, який забезпечить дихання коренів та убереже майбутнє деревце від гниття і застою води. Горщик на 2/3 наповніть субстратом. Зробіть в ньому невелике поглиблення і посадіть зародком вниз насіння в землю.

Якщо не з’явився зародок після пророщування або ви віддаєте перевагу висаджувати кісточку без попередньої підготовки, розташовуйте її плоскою стороною вниз. Відразу ж після посадки насіння слід обприскувати з пульверизатора і накрити куполоподібної кришкою, високим прозорим контейнером, частиною пластикової пляшки.

Регулярно оглядайте саджанець, поливайте і провітрюйте повітря в ємності, щоб уникнути загнивання і загибелі рослини. Поставте ємність в добре освітлене тепле місце, але при цьому захистіть його від прямих сонячних променів. Надлишок сонця розвивається манго не менш небезпечний, ніж надлишкова волога. Якщо ви все зробили правильно, є надія, що можна вдома виростити манго – через три тижні ви побачите його перший паросток. Після цього парникову захист можна прибирати.

Догляд за рослиною

Багато квітникарі відмовляються від ідеї виростити це екзотичне деревце з-за його вимогливості до змісту. Чи можна виростити манго будинку, нехтуючи правилами догляду за ним? Звичайно, немає. До того ж вони не такі складні, як може здатися на перший погляд. Своєчасний полив, доступ до світла, підгодівлі і своєчасні пересадки – це все, в чому гостро потребує рослина.

Освітлення

Манго цілком комфортно почуває себе біля вікна, яке виходить на південний схід або південь. Якщо ви придбали деревце в розпліднику або в магазині, не поспішайте його відразу ж пересаджувати. Дайте йому 2-3 тижні на адаптацію в нових умовах. Не бійтеся залишити рослину на освітленому підвіконні. Затінених ділянок квартири слід уникати – деревце почне скидати листя і навіть може загинути.

Для продовження світлового дня в зимовий час до необхідних 12 годин використовуйте додаткову підсвітку.

Температурний режим

Як виростити манго будинку здоровим і красивим, враховуючи той факт, що ця культура вкрай негативно ставиться до будь-яких кліматичних змін? Оптимальна температура для цієї рослини коливається в діапазоні +21…+26 °C. Тому не рекомендується виносити його в сад або на балкон навіть у літній час. Різка зміна температури повітря, вітер, що раптово почався дощ небезпечні для цієї рослини.

Якою повинна бути грунт?

Цікавлячись, як виростити вдома манго в горщику, початківці любителі кімнатних рослин часто не приділяють належної уваги якості ґрунту. Дійсно, в цьому плані рослина не дуже вимогливо, але бажано, щоб грунтова суміш була пухкою і легкою.

Єдина умова, яку потрібно дотримувати при виборі ґрунту — його кислотність. Грунт повинен бути кислим. Підійде для рослини і спеціальний склад, призначений для гарденій, азалій, гортензій. Якщо немає можливості її придбати, додавайте в універсальний грунт торф, у воду для поливу трохи лимонної кислоти або яблучний оцет (кілька крапель).

Досвідчені квітникарі готують грунт самостійно. У нього включать торф’яну крихту, садову землю і річковий пісок у співвідношенні 1:2:1. Пісок можна замінити розпушувачем — вермікулітом, перлітом, кокосовим волокном, сушеним мохом-сфагнумом.

Вибір ємності

Ми вже говорили про те, що в природних умовах зростання манго має розвинену кореневу систему, яка заглиблюється в грунт на п’ять метрів і більш. У зв’язку з цим виникає запитання: «Як виростити манго будинку з урахуванням цих особливостей?»

Дорослій рослині потрібно досить великий горщик, можливо, діжка. Бажано вибирати керамічну ємність або дерев’яну — ці натуральні матеріали краще пропускають повітря. Віддавайте перевагу горщикам з товстим дном, інакше потужні коріння рослини просто проб’є його.

Вологість повітря і полив

Рослина не переносить сухого ґрунту, тому поливати деревце слід не рідше двох раз на сім днів. Не перестарайтеся з зволоженням – надлишок вологи для рослини так само згубний, як і посуха. Для поливу використовуйте відстояну або очищену воду кімнатної температури.

Погано переносить деревце і сухе повітря. Тому необхідно періодично зволожувати листя рослини, використовуючи пульверизатор. Оптимальний рівень вологості — близько 80%.

Підживлення

Досвідчені квітникарі, які знають, як виростити манго будинку, рекомендують регулярно його підгодовувати. У цьому випадку теж треба знати міру. Надлишок добрив у ґрунті може викликати її засолення, яке гальмує розвиток рослини. Використовуються і мінеральні і органічні підгодівлі.

До цвітіння навесні манго поливають розчином комплексного добрива для пальм, цитрусових або біогумусу, які містять азот, що стимулює формування зеленої маси. Після завершення цвітіння застосовують органіку. Підійде настій пташиного посліду, гною, листя кульбаби або кропиви. Припиняють всі підживлення в середині осені.

Обрізування і формування крони

У природних умовах манго спрямовується увись, і йому прагнуть не поступатися кімнатні рослини. Якщо у ваші плани не входить облаштування в будинку оранжереї, догляду за кроною слід приділити особливу увагу.

Після появи на саджанці восьмого листочка пріщіпніте верхівку. По досягненні деревом висоти півтора метрів приступайте до формування крони. Це відбувається, як правило, через рік після посадки кісточки. Обрізку проводять навесні, залишаючи п’ять потужних гілок. Зрізи слід обробити садовим варом.

Пересадка рослини

Цілком природно, що спочатку манго садять в невелику ємність – крихітне рослина цілком комфортно себе почуває у вазоні. Не поспішайте пересаджувати його в більш просторий горщик відразу ж після появи паростків. Така процедура потрібна лише через рік після посадки. Манго надто чутливе до будь-яких змін, тому не слід піддавати його стресу без особливої потреби.

Деревце, що досягла п’ятирічного віку, пересаджують значно рідше – раз на три роки.

Плодоношення

Навіть при належному догляді за деревцем, правильному поливі, освітленні і добриві корисними речовинами вкрай складно в домашніх умовах виростити плоди.

Квітникарі зі стажем домагаються плодоношення кімнатного манго досить просто, прищеплюючи до нього нирку плодоносного примірника, взяту в розпліднику. Через два роки після щеплення деревце починає цвісти, а потім з’являються перші солодкі і ароматні плоди.