В епоху правильного харчування і турботи про здоров’я все більше людей намагаються виростити овочі самостійно, щоб уникнути хімічних домішок в готовому продукті і не піддати свій організм небезпеки. У цій статті ви прочитаєте про листовому салаті — вірного друга будь-якого піклується про себе людини.
Користь чи шкода
Вирощений в горщику салат принесе виняткову користь організму. Яку саме?
З-за низької калорійності (12 ккал у 100 г) вирощений в горщику салат вага не збільшить, його можна безбоязно є у великих кількостях. Багато дієтологів радять соковиті листя до вживання в комплексі з іншими продуктами. Адже салат в чистому вигляді не викликає почуття ситості.
Багатий вітамінно-мінеральний склад салату не можна обійти увагою. У ньому присутні вітаміни групи В, С, а також калій, кальцій, сірка, йод, фосфор.
Також до корисних властивостях продукту відносяться:
- поліпшення травлення;
- нормалізація роботи кишечника;
- очищення організму від шлаків;
- зниження рівня холестерину;
- поліпшення стану волосся і нігтів;
- поліпшення шкіри, пам’яті, зору;
- профілактика хвороби Альцгеймера.
Однак є і протипоказання. Не рекомендується вживати салат людям, хворим на подагру, колітом і при наявності проблем з нирками.
Як правильно посадити салат
Щоб посадити салат листовий у горщику, вибирайте пластикові ємності. Обов’язково помістіть на дно дренажний шар з гравію або керамзиту. Він допоможе воді не застоюватися і вбереже коріння від гниття.
Використовуйте спеціальну магазинну суміш. Вона не містить шкідників і збагачена живильними елементами, необхідними для росту салату.
Садова грунт може бути заражена шкідниками.
Правила посіву
Салат в горщику висаджується з дотриманням деяких правил:
- Відстань між рядками — не менше 10 див.
- Глибина посіву — не більше 0,5 сантиметра.
- Грунт перед посівом потрібно ретельно зволожити.
- Між насінням має бути відстань в 2-3 див.
- Горщик ставлять в темне місце і накривається склом або плівкою для створення парникового ефекту.
- При появі сходів горщик виставляється на світло.
Догляд
Салат в горщику виростити нескладно. Він не вимагає особливого догляду. Однак важливо стежити за деякими моментами, щоб одержати багатий і здоровий урожай.
- Освітлення. Вікна, що виходять на південний захід і південний схід, — оптимальний вибір. Адже салат в горщику потребує великої кількості сонця. Взимку необхідно додаткове штучне освітлення. Світловий день, необхідний для правильного формування листя, — 9-14 годин. Що можна зробити? Можна застосувати лампи денного світла, розташувавши їх над рослинами на висоті півметра. Якщо світла салату буде недостатньо, рослина витягнеться і побіліє.
- Полив. Зволожувати землю необхідно у міру просихання. Для поливу використовуйте водопровідну воду, але не забувайте давати їй відстоятися мінімум добу. Частота поливу збільшується по мірі зростання салату.
- Температура. Кімнатні умови цілком підходять для салату. Взимку ж не варто залишати салат в горщику на підвіконні, поряд з вікнами температура завжди нижче. Намагайтеся підтримувати температуру в 15-20 градусів, рослини будуть відчувати себе комфортно. Не допускайте падіння ртутного стовпчика термометра нижче 5 градусів, інакше салат замерзне.
Салат на поролоні
Якщо немає бажання возитися із землею, є варіант вирощувати крес-салат. Цей вид можна вирощувати на поролоні.
Потрібні глибокі піддони, не нижче 5 див. На дно стелиться 3 см листа поролону, зверху укладаються паперові рушники. Обов’язково необхідно просочити весь вміст водою. В папір насипаються насіння. Салат в горщику готовий і буде рости не гірше, ніж у земляному субстраті.
Після збору врожаю папір прибирається, поролон промивається, і можна використовувати його знову і знову.
Головна умова: щоб виростити салат в горщику таким способом, вміст піддону потрібно постійно зволожувати.
Підгодівля
Термін життя салату досить короткий, щоб не вимагати внесення мінеральних добрив. Органічні ж способи підгодівлі в квартирі — не найкраще рішення у зв’язку з характерним запахом. Максимум можна додавати гумат при поливі. Він не володіє неприємним запахом і не містить хімікатів.
Урожай
Здавалося б, що простіше, ніж зірвати готовий салат? Але при правильному зборі кущ прослужить довгий час.
Готовий до вживання салат через місяць після посадки. Досягає в домашніх умовах 10 див.
Салат постійно зростає, і, щоб отримати якомога більше листя, дотримуйтеся нескладних правил:
- Збір листя проводите рано вранці, коли рослина насичене вологою. Так кущ буде рости здоровим, а зібрані листя довше залишаться міцними і свіжими.
- Зрізайте не середину. Збирайте тільки зовнішні листя салату в горщику. Так салат буде продовжувати рости і давати нові листя протягом декількох місяців.
- Проводите збір раз в 2 тижні, щоб дати рослині час на відновлення.
Листя салату чудово зберігаються в холодильнику 5-8 днів, зберігаючи свої корисні властивості. Заморожений продукт при розморожуванні втрачає смак. Такий спосіб зберігання не рекомендується.
Висіваючи насіння раз в 1-2 тижні, можна забезпечити зеленню всю сім’ю. Нескладний в догляді і дуже корисний салат в горщику заслуговує свого місця на підвіконні у вашій квартирі.
А якщо врахувати, що, крім безсумнівної користі в харчуванні, салат ще й гарний, сумнівів у плані «саджати чи не саджати» не залишається.
Вирощування органічно чистого продукту, як видно зі статті, зовсім не пов’язане з труднощами. А він може рости круглий рік. Салат в горщику — відмінний вихід для людей, що не мають присадибного господарства, але бажають харчуватися здоровою їжею.