Інтер’єр великої кухні не позбавлений недоліків, але в ній є де розвернутися, а результат може бути абсолютно чудовим, якщо підійти до справи творчо. Фото для Вашого красивого дизайну.
Як не дивно, великі кухні в оформленні можуть бути не менш складні, ніж маленькі. З маленьким простором потрібні специфічні хитрощі: як зробити його візуально більше? Як вмістити в нього всі ті необхідні речі, які так потрібно у нього вмістити? Як зробити так, щоб їм було зручно користуватися, незважаючи на те, що місця мало і переміщатися, нічого не зачіпаючи, складно?
Зміст цієї статті:
- Важливі нюанси планування
- Правила, що забезпечують комфорт
- Правило «трикутника»
- Доступність
- Зонування
- Розташування меблів: робоча зона
- Розташування меблів: обідня зона
- Відповідні стилі
- Лофт
- Англійський стиль
- ВІДЕО: Дизайн інтер’єру кухні великої
- ФОТОГАЛЕРЕЯ (більше 200 фотографій)
Важливі нюанси планування
З великим таких проблем, звичайно, немає. Більше його робити не потрібно, всі необхідні речі відмінно вмістяться без хитрощів, щось зачепити досить складно.
Багато місця для втілення креативних ідей
Але натомість виникають інші, з вирішенням яких теж доведеться щось вигадувати: як зробити так, щоб кухня не нагадувала нежитлове приміщення із-за своїх розмірів? Як розставити все так, щоб не доводилося болісно ходити від однієї шафи до іншого, а потім до плити, а потім до холодильника, втомлюючись і дратуючись при цьому? Як зробити так, щоб простір був затишним, але не втрачало при цьому відчуття простору.
Для вирішення всього цього існують корисні поради.
Розставляти по кухні меблі — це, звичайно, далеко не перший етап ремонту. Але продумати, як вона буде розставлена, варто сильно заздалегідь, щоб, беручись за обробку, правильно розташувати робочу і обідню зони.
Важливо продумати розстановку меблів
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Ідеї дизайну кухні в приватному будинку: 130+ фото і варіанти компонування
Правила, що забезпечують комфорт
Правило «трикутника»
Кожна людина, яка хоч трохи вміє готувати, знає, що на кухні є три основні об’єкти, навколо яких крутиться вся кухонна життя:
- це холодильник, з якого дістають продукти і в який прибирають зайве;
- це плита, на якій все вариться, гаситься, смажиться, і у якої все печеться;
- це мийка, над якою чистяться овочі, в якій вони миються, в якій набирається вода.
Все необхідне під рукою
Щоб тому, хто готує, було зручно, потрібно стежити, щоб між цими об’єктами утворювався рівнобедрений трикутник, причому сторони його повинні бути не занадто довгими. Тоді переміщатися між ними буде легко і зручно.
На маленькій кухні правилом «трикутника» можна знехтувати — там і так все під рукою. На великій кухні його потрібно дотримувати обов’язково.
Світла велика кухня в приватному будинку
Доступність
Все, що може знадобитися під час готування, повинно бути під рукою. Посуд? У шафці поруч з плитою, наприклад. Крупи та овочі? У нижніх ящиках того ж шафки. Спеції? Де-небудь на поличці. Все повинно бути близько, інакше той, хто готує, доведеться бігати не тільки по кухні, але і по всьому будинку, щоб доставити з комори або з іншої кімнати понадобившуюся каструлю.
Правило доступності у вигляді відкритих шаф
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Дизайн кухні з балконом (100+ Фото): Ми за об’єднання простору!!!
Зонування
На будь-якій кухні повинні спостерігатися зони, навіть на маленькій, але на великий їх роль стає ключовою. У великій кухні якраз достатньо місця, щоб вони могли розкритися і виглядали красиво. Зазвичай виділяють:
- Робочу зону. У неї входять холодильник, плита, мийка і робоча поверхня — як правило це кухонні тумби. Сюди ж включається підзона зберігання — це різноманітні полички, шафки та інші місця, в яких зберігається все необхідне. Оформляють робочу зону зазвичай максимально стійкими матеріалами, тому що в ній завжди то бризкає жир, то що-то розливається, то замість забутої дошки використовується безпосередньо тумба. Тут кладуть на підлогу лінолеум або плитку, стіну покривають тієї ж плиткою або пластиком, якщо ремонт тимчасовий. Можна також покрити частину стіни металом, але це дорого і досить екстравагантно на вигляд — кухня відразу починає нагадувати чи то кухню великого ресторану, то операційну.
- Обідня зона. Сюди входять стіл та стільці — в цій зоні пропонується приймати їжу не тільки родині, а й гостям. Стіл може виглядати по-різному — він може примикати до основного гарнітуру, може стояти окремо повністю. А ще його можна замінити барною стійкою. Обмежити вас може хіба що бюджет.
Обідня зона на кухні
На великій кухні до них можна додати ще зони, для яких при малому або середньому розмірі просто не знайдеться місце.
Це може бути:
- Зона відпочинку. Якщо ви любите вдумливо випити кави, запросити хороших друзів і посидіти з ними в тиші і спокої, якщо вам подобаються м’які диванчики, затишні крісла, якщо ви любите читати і вважаєте, що кухня-це найкраще місце, щоб розташуватися з комфортом — ця зона для вас. Зазвичай вона являє окремо винесений диванчик (як правило, кутовий), який призначений не для прийняття їжі, а просто для того, щоб відпочити. Іноді це може бути пара крісел, поруч із якими стоїть маленький столик. Якщо у вас примикає до кухні балкон — можна винести зону відпочинку на нього, і тоді ви зможете насолоджуватися не тільки комфортом, але і виглядом.
- Зона «сніданку». Іноді люди сприймають обідню зону, як місце, де можна зібратися всією родиною і гарненько поїсти, а швидко перекушувати їм подобається як-небудь ще. В зоні сніданку, наприклад. Це зазвичай маленький столик, який примикає до основного гарнітуру. Він може бути висувний або розкладний, може бути барною стійкою або взагалі установлюватися в спеціально виділеній для нього арці. Основне його призначення — швидкий прийом їжі, причому не компанією, а на самоті, коли лінь накривати на стіл.
В стилі мінімалізм з зоною відпочинку
Іноді, для кращого зонування, робочу зону від обідньої відокремлюють барною стійкою. Вона, по-перше, розширює робочий простір, по-друге, виступає як зона для одиночних прийомів їжі, по-третє, виглядає відмінно, добре вписується в деякі інтер’єри.
Замість барної стійки можна використовувати перегородку, низ якої буде, наприклад, з цегли, а верх — з матового скла або щільного паперу.
Хоча, звичайно, завжди можна обмежитися різними матеріалами та акцентами освітлення.
Відділення барною стійкою від обідньої зони
Останнє правило — обов’язкова планування світла. На великій кухні буде темно, якщо про це не подбати заздалегідь, тому потрібно обов’язково продумати, як це буде здійснено.
Знадобиться:
- Основний світильник для кожної зони. Це може бути люстра, лампочка в абажурі або зовсім без абажура. Як правило, основний світильник стельовий, повинен добре потрапляти в основний стиль.
- Додаткові світильники. Основних світильників зазвичай не вистачає для того, щоб висвітлити всі дрібниці, а хороша видимість на кухні просто необхідна. Тому до кожного місця, де є проблеми з освітленням, потрібен окремий джерело світла. У робочій зоні це може бути світлодіодна стрічка, яка підсвітить все необхідне. В обідній зоні — маленька настільна лампа на столі. У зоні відпочинку — торшер, наприклад. Зручно, якщо у кожного з джерел буде своя розетка.
- Декоративні акценти. Щоб кухня добре виглядала, може бути недостатньо її просто підсвітити. Можливо, знадобляться специфічні світлові акценти, які виділять щось важливе. Наприклад, у вас стиль лофт, на стіні висить красивий плакат, який вам дуже подобається. Хорошим рішенням буде вставити в стіну поряд з ним пару світлодіодів, щоб його було видно добре, щоб увагу стороннього спостерігача відразу до нього притягалися. Або у вас модерн, ви дуже пишаєтеся маленькій скляній вазою, яка стоїть на поличці поряд з телевізором. Проведіть по краю полички стрічку — візуальний ефект відразу зміниться!
Багато освітлення не буває
Рада
За підсумками правил виходить, що важливо забезпечити наявність трикутника, зробити все доступним, виділити зони і красиво висвітлити результат.
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Дизайн малогабаритної кухні в хрущовці: 190+Фото реальних і практичних планувань
Розташування меблів: робоча зона
Крім виконання основних правил грає роль також те, наскільки правильно ви розташуєте на кухні меблі. Якщо вона буде стояти дуже купчасто, в кухні стане менш просторо на вигляд, якщо ви розставите її занадто далеко один від одного, відчуття, що на кухні можна загубитися.
Маємо все так, щоб було зручно
З-за неправильної розстановки меблів можна отримати відчуття, що у вас занадто вузька кухня, дуже маленька або відверто тісний. Тому підходити до цього питання потрібно з деякою обережністю.
Робочу зону можна оформити наступними способами:
- Розставити меблі в одну лінію. Досить спірне рішення, оскільки кухня з ним починає здаватися «перевантаженою» на один бік. Зазвичай одну лінію радять для маленьких приміщень, де по-іншому просто ніяк — небудь для торцевої стіни, яку легко зрівноважити барною стійкою з обідньою зоною за нею. По довгій ж стіні меблі краще не мати.
- Розставити меблі у дві лінії. В результаті, якщо у вас вузька велика кухня, вийде натуральний коридор — так що краще вибрати щось ще. Але якщо у вас такої проблеми немає, рішенням цілком можна скористатися. Розставити меблі по довгих стін, але не до кінця. Біля торцевої стіни (особливо це буде добре виглядати, якщо там вікно) розташувати обідню зону. Прохід між лініями повинен бути не менше метра, інакше буде незручно. Мийка повинна розташовуватися по одній стороні, плита з холодильником на іншому — чи в будь-якому іншому поєднанні, головне, щоб дотримувалося правило «трикутника».
Лінійне планування на кухні
- Розставити меблі у формі букви «Г». З такою розстановкою залишається багато вільного місця. В центрі його можна розмістити обідню зону, в однієї з стін, які не зайняті гарнітуром, поставити диванчик для зони відпочинку. Головне — влаштувати так, щоб стіна не перекривав доступ до вікна, інакше у вас будуть труднощі з тим, щоб влітку, у спеку, відкривати його, і з тим, щоб його помити.
- Розставити меблі у формі літери «П». Така розстановка звільняє місце під обідню зону — її можна розташувати між ніжками «П» або у легкому віддаленні від них. Виглядає «П»-розстановка зазвичай переконливо, добре виглядає в класичних стилях і там, де живуть люди, які люблять готувати.
Розстановка меблів буквою «Г»
Коли розставлений стіна — звичайно, для початку на папері — приходить черга обідньої зони.
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Дизайн кухні: 130+ Фото новинки 2017 року на будь-який смак
Розташування меблів: обідня зона
Обідня зона складається з столи зі стільцями, а стіл може бути різних видів:
- Острів. Такий стіл — чудове рішення для великої кухні, оскільки саме в просторому приміщенні його тільки й можна поставити. Він стоїть осібно від гарнітура, як острів далеко від материка. Навколо нього гуртуються стільці — зазвичай вони в одному стилі, з одного заводу. Над столом вішається лампа, яка виділяє його в окрему зону. За формою стіл може бути прямокутний — це класична форма, звична, не відрізняється оригінальністю — а може бути круглим або овальним. Таке рішення виглядає цікавіше, добре підходить для дому, де живе велика родина з дітьми — про стіл без кутів складніше забитися. Круглі столи — візитна картка стилю прованс, в якому вони виглядають особливо виграшно.
- Стіл-півострів. Такий стіл примикає боком до робочої поверхні гарнітура або до стіни. Він позбавлений відособленості острова, але все ж виглядає досить переконливо. Може бути прямокутним, може бути напівкруглим — за бажанням господарів.
Щоб візуально відокремити його від робочої поверхні, його зазвичай роблять вище або нижче.
- Барна стійка. Зазвичай використовується або у сучасних стилях, або у пародії на американський салун з часів Дикого Заходу. На двадцять сантиметрів вище, ніж стандартний стілець, потребує спеціального підбору стільців — вони повинні бути високі, з підставкою для ніг, бажано, вертящиеся, щоб зручно було злазити. Стійка може стояти осторонь, може примикати до робочої поверхні, принципової різниці немає. Над нею зазвичай в ряд розташовують лампи, відповідні до основного стилю. Так, наприклад, в лофт це голі лампочки, у яких немає навіть абажурів.
- Розкладний або висувний стіл. На великій кухні втрачає своє практичне призначення — берегти місце — і стає прекрасним доповненням для зони сніданку. Розкладається і висувається він або зі стіни, або від основного гарнітура, тільки коли комусь треба перекусити. Чимось нагадує столики в поїзді, це навіть можна обіграти. Зазвичай за таким столом розміщують самотній вбудований світильник, який можна використовувати замість верхнього світла.
- Пересувний столик. Зазвичай застосовується або для того, щоб переміщати страви з робочої зони в обідню — робити це можна і руками, але сервірувальний столик виглядає більш цікаво — небудь для того, щоб доставити в зону відпочинку легкий перекус. Може стати чудовим аксесуаром для одного з класичних стилів.
З великою обідньою зоною
За підсумками виходить, що стіл може або примикати до гарнітуру, або до стіни, або стояти окремо повністю — і саме останнє рішення краще всього підходить для великої кухні.
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Дизайн кухні з барною стійкою (220+ Фото) – Можливість створення красивого і сучасного інтер’єру
Відповідні стилі
Щоб вибрати колір, вирішити, які будуть фіранки і потрібен текстиль, можна користуватися готовими шпаргалками — тобто стилями інтер’єру, які придумані, використовуються дизайнерами по всьому світу.
Лофт
Мінімалістські сучасні стилі часто використовують в маленьких приміщеннях — це допомагає заощадити місце, не кидати постійно на себе зайві аксесуари, не захаращувати простір безліччю непотрібних дрібниць. Але тільки на великій кухні з ними можна по-справжньому розвернутися.
Оформляємо в стилі лофт
Найперший з таких стилів лофт. Створений в Америці, в промислових приміщеннях, він втрачає деяку частину свого шику в маленькому приміщенні. Велика кухня — інша справа.
- Кольори. Непомітні. Білий. Сірий. Чорний в невеликих кількостях. Колір бетону, колір червоної цегли. Яскраві акценти ставлять аксесуари.
- Оформлення. Стеля покривають штукатуркою або навіть залишають, як є — а зверху роблять балки. Стіни покривають цеглою, а потім частково фарбують або штукатурять — так можна виділити зону відпочинку, наприклад. На підлозі залишають бетонну стяжку або імітують її.
- Меблі. Гарнітур повинен бути темним, з металевими блискучими вставками. В якості зони зберігання може виступати висока металева етажерка. Обідня зона — барна стійка, над якою закріплені лампочки Едісона, без абажурів. У зоні відпочинку можна поставити шкіряний диван.
- Аксесуари. Аксесуарів трохи — графіті або плакати на стінах, статуетки в етнічному стилі. До посуді вимог немає.
Кольори в цьому стилі непомітні і похмурі
Цікаво, що освітлення в лофт повинно бути максимальне, але екстравагантне. На вікнах немає штор, на барною стійкою лампи, такі ж над робочою зоною, над зоною відпочинку.
Можна підвісити їх на шнури різної довжини — так вони будуть виглядати ще цікавіше.
Рада
Більшість сучасних стилів смутно нагадують лофт. Невелика кількість аксесуарів, світлі кольори, відчуття простору, зонування, екстравагантне освітлення. Десь потрібно більше техніки, десь кольору сповзають ближче до чорного, але мінімалістська суть не змінюється.
Відсутність штор в лофт тільки підкреслює стильової ефект
У цьому основний плюс сучасних стилів — вони залишають відчуття свободи і простоти.
Це буде Вам цікаво: ОГЛЯД:Планування Кухні в приватному будинку: 175+ Фото Разнообразий стилів, кольору і затишку
Англійський стиль
Англійський стиль прийшов з дев’ятнадцятого століття Англії — з міських будинків, з того, що тепер вважається класикою. Він відрізняється елегантністю, але при цьому також деякою тяжеловесностью, яка тією чи іншою мірою притаманна всім класичним стилям.
Вимагає наступних кроків в оформленні:
- Кольори. Відтінки глибокі, але не занадто яскраві — бежевий, колір дерева, гірчичний, червоний, темно-червоний, темно-зелений. Головне в будь-якому кольорі — він повинен бути приглушений. Нічого кричущого англійський стиль не допускає.
- Оздоблення. Підлога з дерева з плиткою — в обідній і робочої зонах відповідно. Бажано, щоб він був у велику клітку. На стіни фарбу наносять, бажано матову, або шпалери, схожі на текстильні або паперові. Додатково можна обшити їх низ деревом — це зробить результат більш цікавим. В робочої зони замість цих прекрасних, але не надто стійких матеріалів застосовують квадратну плитку. Стеля світлий, матовий. Можна прикрасити його ліпниною.
Підлога з дерева, на стінах фарба — типовий варіант для цього стилю
- Меблі. Стіл повинен бути круглий, стільці з м’якими сидіннями. Зроблені вони повинні бути з дерева або «під дерево», вид мати простий, добротний, надійний. Стіна теж повинен бути дерев’яний, з фільонками, які забезпечать йому рельєф. Можна додати додатково різьблення, це теж буде добре виглядати.
- Аксесуари. Світ теплий, жовтуватий, стельову люстру повинні доповнювати маленькі бра. Багато текстилю — штори з люмбрикенами, скатертина в клітку, вишиті серветки. Добре виглядають сімейні фотографії, прості натюрморти. Відмінно буде виглядати стара металевий посуд.
Головне не надто яскраві кольори
Важливо, щоб не було видно жодної сучасної техніки — вона зруйнує весь образ, який ви так ретельно створювали. Можна прибрати її в гарнітур, закрити фасадами так, щоб сама її наявність не було очевидно.
Плиту краще брати газову, можна навіть штучно состаренную.
Рада
Всі класичні стилі не люблять сучасну техніку, але це не означає, що потрібно від неї відмовитися. Мікрохвильовка може імітувати шафка, кухонний комбайн стояти на антресолях, а улюблена посудомийна машина маскуватися під просту кухонну тумбу.
Аристократичний стиль сучасної кухні
По суті, всі класичні стилі чимось схожі на англійську. Вони вважають за краще натуральні матеріали, прості, максимально заповнюють простір, не виносять синтетики, сучасної техніки, білого яскравого світла. Основне відчуття від них — звичного домашнього затишку в самому традиційному його розумінні.
Теплі кольори, велика кількість текстилю, складна ліпнина, різьба, велика кількість аксесуарів — можна сказати, що класичні стилі прямо протилежні сучасним. І саме це часто дуже подобається їх прихильникам.
Натуральні матеріали і велика кількість текстилю
Оформлення великої кухні — можливість застосувати фантазію без прикрих обмежень на зразок нестачі квадратних метрів. Можливо, цей процес сам по собі буде для вас чи не приємніше результату.