Фільтр для вина: способи очищення, рекомендації фахівців

Того, хто займається виноробством, відомо, що за наявності в напої макухи, залишку дріжджів, винного каменю і цукрового осаду кінцева продукція дуже рідко буває прозорою. Ці компоненти мало того що роблять вино менш привабливим, але можуть спричинити за собою повторне бродіння. Щоб цього не допустити, алкогольний напій слід очистити. Спеціально для цієї мети винайдені фільтри для очищення вина. Про те, чи потрібно проводити фільтрацію і наскільки глибоко, між фахівцями точаться жваві суперечки. Одні вважають, що використання фільтра для вина негативно позначиться на смакових якостях продукту. Інші ж, навпаки, заявляють, що очищений напій набагато краще. Якщо домашній винороб зібрався вино все ж фільтрувати, йому потрібно знати, які існують для цього способи. Більш детально про фільтри для вина ви дізнаєтеся з цієї статті.

Знайомство з процедурою

Фільтрація вина є багатоступінчастим виробничим процесом, завдання якого – позбавити продукт від механічних суспензій, дріжджових опадів, оклеивающих речовин, винного каменю і мікроорганізмів. Іншими словами, мета цієї процедури полягає в тому, щоб мікробіологічно стабілізувати вино. На підприємствах переважно використовують мембранну фільтрацію. Даний метод вважається найбільш поширеним, оскільки повністю зберігається структура вина. Проводиться з використанням спеціального обладнання і фільтруючих елементів патронного типу (картриджів). Однак виноробів-кустарів більше цікавить, який можна використовувати фільтр для домашнього вина? Детальніше про це — далі.

Найпростіший спосіб

Судячи з відгуків, іноді може бути, що вино прозоре і володіє чудовим смаком, але в ньому виявлені смітинки. Усувається це легко. Вино проціджують через марлю і розливається по пляшках.

Далі ємності добре закупорюють. У такому вигляді напій може стояти в погребі і «дозрівати» тривалий час.

Як очистити яєчним білком

Якщо домашня алкогольна продукція навіть після якісного проціджування і дозрівання залишається каламутною, можна порекомендувати фільтр для вина з яєчного білка. Процедура очищення виконується наступним чином. Спочатку потрібно взяти яйце і відокремити білок від жовтка.

Далі його вливають в окрему ємність, у якій є невелика кількість води. Туди ж потрібно влити трохи вина. Потім вміст розмішують, поки не вийде однорідна маса. Тепер її можна додавати в домашнє вино. Після напій потрібно ще раз перемішати і залишити на пару тижнів, щоб він дозрівали. Дану процедуру слід тримати під контролем. Якщо вино посвітлішало, його одразу зливають з осаду, розподіляють по бутлях і закупорюють. Тих, хто для очищення напою вирішив використовувати яєчний фільтр для вина, цікавить, яку кількість білка знадобиться? Як стверджують фахівці, на 100 л вина доведеться витратити мінімум два яйця.

Цікаве:  Витратомір стисненого повітря: види, принцип роботи, призначення

Про фільтрації желатином

Освітлити вино в домашніх умовах можна за допомогою желатину. Судячи з відгуків на 10 л продукції знадобиться 2 г цієї речовини.

Виготовити фільтр для вина нескладно. Спочатку желатин замочується в холодній воді і настояти 10 годин. За цей період воду можна міняти. Після того, як желатин набух, його заливають гарячою водою і залишають, щоб він охолов. Далі желатин поступово додають у вино і щільно закупорюють ємність. Якщо процедура фільтрації пройшла успішно, то пластівці желатину повинні осісти на дно. Тепер вино можна акуратно зливати, фасувати по бутлях і герметично закупорювати.

Що ще можна зробити

Судячи з відгуків, непогано освітлює вино знежирене коров’яче молоко. Щоб очистити літр алкогольного напою, знадобиться одна чайна ложка молока. Після додавання вміст перемішується і настоюється кілька днів при температурі 26 градусів. Також вино можна очистити, вдавшись до процедури нагріву. Для цього вино, що підлягає фільтрації, розливається в кілька скляних пляшок. Потім їх потрібно щільно закупорити, поставити в залізну ємність і залити холодною водою. Після каструля нагрівається до 50 градусів, знімається з вогню і остуджується. Потім цю процедуру слід повторити ще двічі. В кінці вино відстоюється протягом п’яти днів. Після закінчення цього терміну зливається осад.

Що таке прес-фільтр

Для вина, а саме для його очищення, винайдені професійні технології. Якщо перераховані вище способи не дали потрібного результату, можна порадити вдатися до спеціальних фільтрів-пресів. Суть процедури очищення полягає в тому, що вино під тиском проганяють через багатошаровий фільтраційний матеріал. У підсумку суспензія утримується у верхніх шарах, а очищене вино внизу. Далі фільтрована продукція розподіляється по пляшках. Найпопулярнішим серед виноробів фільтраційним матеріалом вважається фільтр-картон. Для його виготовлення використовується целюлоза з додаванням різних мінеральних речовин. Пластини картону володіють різною пористістю, ступінь якої обчислюється в мікронах. За допомогою даного матеріалу можна здійснювати тонку, грубу, середню і навіть стерилизующую фільтрацію.

Устаткування для очищення

Багато винороби переконані, що використання очисній напій апаратури прийнятно тільки в промислових масштабах. Однак, як стверджують фахівці, прес для вина допоможе висвітлити напій і в домашніх умовах. Наприклад, великою популярністю користується італійський фільтраційний апарат Hobby FCH 6. Агрегат з шістьма проміжними пластинами, за допомогою яких протягом однієї години можна очистити 200 л вина.

Прилад володіє високою продуктивністю і простий в експлуатації. За відгуками власників, він не обмежується очищенням тільки вина. З його допомогою можна фільтрувати різні соки, пиво, квас та інші рідини.