Як засолити кавун шматочками в банку на зиму

Мені, як і багатьом людям подобаються кавуни. Але це ягода доступна тільки в серпні і вересня. Тому досвідчені і запасливі господині заготовляють ці плоди на зиму. В попередній статті я зробив огляд рецептів солодких арбузов в банку. І мало хто знає, що їх ще можна солити.

Деякі люди не можуть уявити, як солодку ягоду засолюють. А ви спробуйте приготувати таку оригінальну закуску. Звичайно вона на любителя, але гурмани обов’язково оцінять неординарний смак.

Якщо чесно, то я вперше спробував солоні кавуни років десять тому, і вони мені зовсім не сподобалися. Але з віком смакові уподобання змінюються, тому мені знову попалася солона закуска, і вона видалася дуже смачною.

Якщо ви вирішили поекспериментувати або вже засолювали плоди на зиму, то ознайомтеся з цією статтею. Я постарався зібрати найпоширеніші та прості варіанти.

Як швидко засолити кавун в банку без кип’ятіння

Це легкий спосіб заготівлі ягоди на зиму. З видом і обсягом спецій можете експериментувати. Але якщо ви вперше консервуєте цей плід, то краще не змінюйте запропонований склад.

Інгредієнти:

  • 3 кг кавуна;
  • 10 зубчиків часнику;
  • 1 корінь хрону;
  • 2 гірких перцю;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок петрушки;
  • 3 ст. л цукру;
  • 3 ст. л солі;
  • 1 стакан яблучного оцту.

Приготування

На самому початку відправляємо в каструлю цукор і сіль, потім заливаємо їх яблучним оцтом і залишаємо, поки всі кристали не розчиняться.

Тим часом промиваємо під холодною водою кавун, нарізаємо його на шматочки середнього розміру, як показано на фото нижче. Кірку краще відрізати, так буде зручніше вживати закуску в зимовий час.

Тепер подрібнюємо хрін, перець і зелень. Додаємо часник цілими зубчиками, тому його нарізати не потрібно. В порожню каструлю викладаємо шарами підготовлені спеції, чергуючи з шматочками ягоди. Таким чином, заповнюємо всю ємність.

До цього часу цукор з сіллю розчиняться в оцті. Цим розсолом заливаємо закуску. Щоб повністю покрити всі продукти рідиною, при необхідності додайте охолодженою кип’яченою водою.

Цікаве:  5 рецептів квашеної капусти на зиму в банках

Засолку залишаємо на 1,5 (доби), періодично перемішуючи вміст.

Перед закачуванням у маринад додайте гвоздику і горошини чорного перцю. Потім розкладаємо шматочки по стерилізованим банкам і заповнюємо їх розсолом.

Закручуємо заготівлю металевими кришками або закатуємо спеціальним ключем. Прибираємо банки на зберігання в прохолодне місце.

Рецепт солоного кавуна на зиму: готовність через три дні

Цим способом можна швидко засолити річну ягоду. Сам процес займає не більше 15 хвилин, а після чого, кавун буде маринуватися протягом 72 годин. Покрокове керівництво дивіться у відео:

Коли закуска настоїться, то ви можете спробувати її, а частина закатати в стерилізовані банки. При необхідності, розділіть на часточки більш дрібні частини.

Як посолити кавунові шматочки з гірчицею

Тепер розглянемо сухий спосіб засолювання літньої ягоди. Такий рецепт дозволяє зберігати шматочки плодів аж до Нового року. Цей варіант досить простий, тому не варто переживати, що у вас не вийде зробити заготовку на зиму.

Інгредієнти:

  • Кавуни;
  • 1 ст. л гірчичного порошку;
  • 1 ст. л білого цукру;
  • 1 ст. л харчової солі.

Приготування

  1. Для квашення вибираємо ягоду з щільною структурою. М’якоть може бути бурою або червоною, це значення не має. Плід добре промиваємо під проточною водою, потім ділимо його на досить великі часточки, але щоб вони могли поміститися в 3-х літрову банку.
  2. З шматочків зрізаємо шкірку, так як вона буде зайвою в нашій заготівлі.

Білу частину шкірки можна не зрізати, так як вона теж виходить смачною.

  1. При необхідності, часточки розрізаємо на більш дрібні частини.
  2. Підготовлені шматки розподіляємо по стерилізованим скляним банкам.
  3. В тарілці ретельно розмішуємо суху гірчицю з сіллю і цукром.
  4. На одну банку об’ємом 3 літри нам знадобиться 1 ст. л приготовленої суміші.
  5. У ємність з кавуном додаємо гірчичну масу, накриваємо кришкою і струшуємо, щоб всі інгредієнти добре перемішалися.
  6. Залишаємо заготовку на три доби при кімнатній температурі.

Важливо дотримувати температурний режим, інакше кавуни можуть зіпсуватися при високій температурі, або не замаринувати при низькій температурі.

  1. Після закінчення цього часу закочує банки і прибираємо їх в комору або льох, а краще всього в холодильник.
Цікаве:  Квашена капуста з яблуками на зиму: дуже смачні рецепти

Така незвичайна заготівля обов’язково сподобається вам і близьким людям. Тому спробуйте скористатися цим рецептом, і ви не пошкодуєте.

Соління кавуна часточками без стерилізації з аспірином

Ацетилсаліцилова кислота дозволяє збільшити термін зберігання заготовок, а також уникнути процесу бродіння, так як антибіотик вбиває всі шкідливі мікроби. Саме таким способом ми зараз і скористуємося.

Інгредієнти:

  • 2,5 кг нарізаних арбузов без кірки;
  • 70 мл 9% оцту;
  • 50 г цукру;
  • 50 г солі;
  • 2 таблетки аспірину.

Приготування

Для маринування слід вибирати кавун з щільною м’якоттю, тому краще всього взяти трохи недозрілі ягоди. Потрібно не лише зрізати кірку, але і позбутися від насіння, це досить трудомісткий процес, тому наберіться терпіння. Якщо залишиться кілька насіння, то нічого страшного не буде.

Часточки розкладаємо по сухим банкам і заливаємо їх окропом. Накриваємо кришкою, теплою ковдрою і залишаємо прогріватися кавуни на одну годину.

На наступному етапі зливаємо рідину в каструлю, додаємо в неї всі залишилися інгредієнти і таблетки аспірину. Ставимо на плиту і після закипання готуємо пару хвилин.

Заливаємо гарячим розсолом кавунові часточки. А потім зафарбовуємо кришки за допомогою спеціального ключа.

Слід зазначити, що лікарі ще кілька десятиліть тому заборонили використовувати аспірин під час приготування страв і зимових заготовок. Тому користуйтеся цим методом на свій страх і ризик.

Як засолити кавуни на зиму гарячим способом

Розглянемо ще один варіант приготування оригінальної закуски з пікантним смаком. Можете використовувати спеції на свій розсуд. У цьому рецепті ми будемо тільки додавати оцет і перець, але при необхідності додайте і інші прянощі.

Інгредієнти

  • Стиглий кавун;
  • 1 літр води;
  • 1 ч. л оцту;
  • 1 ч. л цукру;
  • 50 г солі;
  • Запашний перець.

Приготування

Кавун обов’язково промиваємо під проточною водою. Щоб закуска мала щільну структуру, слід використовувати недозрілі плоди. Нарізаємо ягоду на шматочки, вирізаємо кірку і видаляємо насіння.

Цікаве:  Виноградний сік у домашніх умовах: простий покроковий рецепт на зиму без варіння

У каструлю з водою вливаємо столовий оцет, і перемішуємо в рідині цукор з сіль. Після закипання готуємо маринад протягом двох хвилин. Тим же часом можна простерилізувати банки.

Кавунові шматочки розподіляємо по підготовленим банкам. В кожну ємність додамо кілька горошин запашного перцю. При бажанні ви можете відправити ще лавровий лист і гвоздику.

Розсіл знімаємо з плити і відразу ж заливаємо їм закуску.

Закручуємо металеві кришки і перевертаємо банки. Накриваємо їх теплою ковдрою або рушником і залишаємо в темному місці до повного охолодження. Зимова закуска готова.

Соління кавунів в банку шматочками без оцту

Є ще один нехитрий спосіб консервування літньої ягоди. Тут вказано кількість продуктів, розрахованих на літрові банки. Якщо ви будете влаштовувати часточки в ємності більшого обсягу, то пропорційно збільшуйте кількість спецій.

Інгредієнти:

  • 1 кавун;
  • 5 горошин перцю;
  • 1 лавровий листок;
  • 2 ст. л цукру;
  • 1,5 ст. л солі;
  • 1 л води;
  • ½ Ч. л лимонної кислоти;
  • Листя хрону за вподобанням.

Приготування

Річну ягоду промиваємо холодною водою, потім нарізаємо на дольки такого розміру, щоб вони помістилися в стерилізовані банки. На дно ємності викладаємо листя хрону, а потім кавун без шкірки і насіння.

Для приготування розсолу в каструлю з водою додаємо горошки перцю (близько 5 шт), лаврушку, цукровий пісок і сіль. Після закипання маринадом заливаємо кавунові часточки.

Банки накриваємо металевими кришками і ставимо в тепле місце на півгодини. Перед закруткою не забуваємо додати лимонну кислоту.

Закручуємо кришки і перевертаємо банки догори дном. Лишаємо в такому положенні до повного остигання, після чого прибираємо в холодильник або льох.

Таку закуску рекомендується вживати в першій половині зими, так як вона не розрахована на тривале зберігання.

Якщо ви переживаєте, що така заготовка не сподобається членам сім’ї. То для початку засолите кілька шматочків на пробу. Якщо смак солоних арбузов вам підійде, то обов’язково загорніть 2-3 банки на зиму.

Comments are closed.