Потужність блендера: швидкість обертів, режими роботи, види, якість подрібнення продуктів, класифікація, правила експлуатації, особливості догляду

Блендер давно увійшов в обов’язковий перелік кухонних інструментів домашньої господині. З його допомогою можна перемішувати, подрібнювати, збивати і натирати різні продукти, готуючи їх до тих чи інших страв. Якість і обсяги приготування будуть залежати від безлічі параметрів, головним серед яких можна назвати потужність блендера, визначальну інтенсивність обертання робочих органів приладу. Але, зрозуміло, не тільки силовий потенціал обумовлює ефективність і зручність застосування даної техніки, тому до вибору варто підходити комплексно. Для початку варто в принципі з’ясувати, які різновиди блендерів існують.

Основна класифікація приладів

У першу чергу варто розділити стаціонарні і занурювальні моделі блендерів. Вони відрізняються за розмірами, конструкційним виконанням, функціональності і матеріалів виготовлення.

Почати огляд варто зі стаціонарного блендера як традиційного рішення. Хоча він перевершує за деякими експлуатаційними параметрами занурювальні аналоги, масивність конструкції та висока вартість не дозволяють таким пристроям займати перші позиції в продажах. Отже, стаціонарні прилади мають власну ємність, блок з мотором і електронікою, характеризуються значними розмірами і високою продуктивністю. Максимальний рівень потужності стаціонарного блендера знаходиться в межах 1500-1800 Вт. Що стосується конструкції, то стаціонарна база має монолітну структуру, що несе платформу з ніжками і накриває панель (пластикову або скляну). Прилад може розбиратися і піддаватися змінам в конфігурації функціональних частин.

Також варто підкреслити функцію стаціонарних блендерів, які можуть цілеспрямовано працювати в якості подрібнювачів. Для цього передбачається спеціальний режим, за допомогою якого навіть з відносно твердих фруктів можна приготувати однорідну масу у вигляді кашки. Потужні апарати справляються навіть з тонким подрібненням м’ясних продуктів, якщо ножі досягають країв ємності.

Тепер можна перейти до занурювальним моделям. Це компактний прилад, який зазвичай виконаний з металу, але допускається і включення пластикових елементів. Експлуатаційний характер також визначається потужністю заглибного блендера, яка в середньому становить 400-600 Вт. З таким потенціалом можна подрібнювати м’які продукти, але це не цільова функція таких пристроїв. У робочих якостях вони скоріше схожі на міксерну компактну техніку, тому частіше використовуються для збивання різних сумішей. При всіх поступках стаціонарного обладнання занурювальні моделі виграють за рахунок зручності використання, маневреності і портативності. За живлення приладу відповідає акумулятор, тому можна не думати про довжині мережевого шнура, якщо треба переміститися в інший кінець кухні.

Класифікація блендерів по потужності

В широкому діапазоні потужностних показників від 300 до 1500 Вт і більше можна знайти апарати на будь-який смак, які зможуть виконувати певні завдання краще за інших представників сегмента. Умовно можна виділити наступні рівні:

  • Моделі з початковими показниками потужності до 300 Вт. Власне, це не межа з точки зору мінімального значення силового потенціалу, так як бувають і апарати на 200-250 Вт. Але зниження даної характеристики вже обумовлює приналежність апарату до спеціалізованого сегменту. Так чи інакше, потужність заглибного блендера на 300 Вт дозволить його використовувати для подрібнення і змішування м’яких овочів і фруктів, готувати дитяче харчування та коктейлі. І що найголовніше, витрачати на ці процедури мінімум часу і зусиль.
  • Моделі на 400-450 Вт. Середній рівень, якого достатньо для роботи з твердими сирами і м’ясними продуктами. У цій категорії вже з’являються різні варіації турборежимов, за допомогою яких можна вирішувати більш складні завдання з безперервним робочим процесом.
  • Моделі на 500-700 Вт. Подрібнювати можна буде не тільки фрукти з овочами, але і заморожений фарш з льодом. Отже, розширюється й діапазон доступних для приготування страв – від пюре для дітей до паштетів, коктейлів та смузі.
  • Моделі на 1000 Вт і більше. Оптимальна потужність для хорошого блендера, який може працювати з насадками різного формату, подрібнюючи практично будь-які інгредієнти. Якщо ж говорити про модифікаціях з потенціалами вище 1500 Вт, то по своїх можливостях вони близькі до кухонних комбайнів. Це типовий стаціонарний форм-фактор, робота в якому навіть не стільки орієнтується на якість подрібнення, скільки на здатність функціонування у тривалому режимі на пікового завантаження.
Цікаве:  Що відноситься до будівельних витратних матеріалів?

Оптимальна потужність блендера для будинку

Виходити треба з страв і в цілому інтенсивності використання приладу. Одна справа – готувати раз у кілька днів коктейль з молочних інгредієнтів, а інша – щодня молоти каші з горіхами. У першому випадку буде достатньо і 300 Вт, а в другому – 600 Вт для приготування складних страв. Універсальним рішенням стане апарат на 500-700 Вт, який дозволить гнучко працювати з великим переліком продуктів, забезпечуючи делікатне подрібнення. Також не варто обходити увагою спеціалізовані сегменти, в яких представлені прилади для конкретних завдань. Наприклад, сьогодні поширюються суповарки з подрібнювачами і зручними чашами, як у професійного блендера. Яка краще потужність для такого пристрою? Знову ж занадто високої продуктивності сенсу немає, а з звичними м’якими інгредієнтами вистачить тих же 500 Вт. Інша справа, якщо планується регулярно готувати супи на обсяг понад 1,5 л, то краще додати ще 200-300 Вт для впевненої роботи приладу.

Особливості професійних моделей

В даному випадку треба спиратися не стільки на що готуються страви, скільки на темпи робочого процесу і об’єми продуктів. Для ресторанів зазвичай набувають стаціонарне обладнання із завантаженням до 20-50 л, які можуть використовуватися абсолютно для різних завдань – залежить від спрямованості закладу. Цільовим блюдом може бути і рідкий суп, і смузі з льодом і замороженими продуктами. Яку потужність блендера вибрати, орієнтуючись на універсальність застосування? Якщо все ж ставка робиться на коктейлі, то може вистачити 1000-1500 Вт для обслуговування самих «проблемних» інгредієнтів даної групи. Але для солідних ресторанів, які охоплюють повний спектр можливостей приладу, частіше набувають професійну техніку на 2000 Вт. При цьому не треба забувати про ергономіку малогабаритних приладів. Найбільш раціональним рішенням може стати наявність одного заглибного блендера для виконання швидких і маловитратних по потужності операцій і одного стаціонарного агрегату для інших більш продуктивних завдань.

Цікаве:  Яка стандартна висота міжкімнатних дверей?

Як визначається швидкість роботи пристрою?

Потужність важливо відрізняти від безпосередньої швидкості руху ножів або інших органів, які виконують різання. Силовий потенціал блендера буде залежати від електромотора або акумулятора, які дозволять докладати достатнє зусилля при заданій швидкості обертання. Максимум потужність позначиться на якості подрібнення, але діапазон швидкісних режимів навіть у класі рівних приладів (наприклад, на 500 Вт) може бути різним. Стандартним вважається коридор швидкостей від 14 000 до 20 000 об./мін. тобто це кількість обертань, яке ріжучі частини приладу зроблять за 1 хвилину. Як правило, потужність блендера понад 1500 Вт дозволяє йому досягати максимуму на 20 000 про./мін. Ця величина вважається оптимальною і достатньою для забезпечення більшості завдань. При цьому і нижній спектр має значення. Про те, як змінюються і впливають різні швидкісні режими на робочий процес, варто поговорити окремо.

Режими роботи блендера

Не варто розглядати максимальну величину оборотів як обов’язковий і найкращий швидкісний режим. Він, наприклад, не потрібен при змішуванні або збовтуванні. І навпаки, жорстка різання потребує саме граничної завантаження потужностей. Причому можливість регулювання кількості обертів може компенсувати недолік тяги електромотора. Наприклад, для смузі потужність блендера повинна становити 400-500 Вт, щоб можна було справлятися з обмерзлими фруктами. Але якщо апарат має 300 Вт, але підтримує високий крутний момент, то на високошвидкісному максимумі справиться і з цим завданням. Інша справа, що якість подрібнення буде ідеальним.

У сучасному блендері передбачається до 30 швидкісних режимів, при цьому кожен призначається для конкретних страв. У простих моделях може бути і 5, і 10 режимів, які також визначають градацію по інтенсивності переробки продуктів. Основною проблемою таких пристроїв є неможливість плавного переходу між режимами, що позначається на якості виконання окремих операцій. І навпаки, нове покоління моделей передбачає наявність адаптивної регулювання без ступенів перемикання. Швидкість буде залежати від сили натискання на ручку регулювання. Яка потужність повинна бути у блендера такого типу? Як мінімум 1000 Вт, оскільки додаткове навантаження знадобиться для перетворення сигналу в електросистемі від елементів управління до силового блоку.

Правила експлуатації приладу

До моменту застосування блендер повинен бути перевірений на працездатність і цілісність окремих частин. Управління пристроєм, як правило, здійснюється через спеціальну панель з кнопками, таймер, індикатором, а іноді і програматором з пультом ДУ. Далі слід дотримувати наступні правила експлуатації:

  • В робочу чашу не слід завантажувати надмірна кількість продуктів. Великі фрукти і овочі бажано розрізати на частини.
  • Робота з продуктами в гарячому стані виключається для більшості блендерів.
  • Фрукти з кісточками також не допускаються до подрібнення.
  • Бажано в одному завантаженні використовувати продукти рівною мірою твердості. Наприклад, якщо потужність блендера становить 300 Вт, то можна на одному швидкісному режимі обробляти огірок і яблуко, але для горіхів може знадобитися вже інша кількість обертів.
  • Якщо невідомий оптимальний режим подрібнення для конкретного продукту, то пробувати бажано, починаючи з мінімальних обертів.
Цікаве:  Принцип роботи автоматичного вимикача: типи та призначення пристрої, функціональні можливості автоматів

Догляд за блендером

Прилад потребує регулярного чищення і особливо після кожного сеансу застосування. Після закінчення роботи конструкція розбирається і по частинах промивається проточною водою. Чистячі засоби слід використовувати за рекомендаціями виробників стосовно до конкретних матеріалах – пластикам, скляних поверхнях, металевих деталей і т. д. Якщо, наприклад, небажані хімічні речовини запустять процеси корозії на робочих органах, то з великою ймовірністю вже найближчим часом це позначиться на потужності блендера – на низькопродуктивних пристроях до 500 Вт це найбільш помітно. Тому слід виконувати і огляд функціональних деталей моторної бази.

Кращі виробники приладу

Сегмент досить щільний. У ньому представляють свою продукцію виробники різних рівнів і спеціалізацій. Якщо виходити з відгуків користувачів, то найбільш якісні блендери пропонують німецькі фірми на зразок Bosch Braun. Вони вже не перший рік представлені в цій ніші, і завдяки накопиченому досвіду успішно розробляють привабливі по технологічному і функціональному наповненню моделі. Яка потужність у блендерів цих виробників? За 5 тис. руб. пропонуються гідні варіанти Braun JB 3060 на 700 Вт і Bosch MMB 42G1B на 800 Вт. Причому важливо зауважити, що, порівняно з віддачею менш іменитих блендерів, потужність цих приладів фактично на 15-20% вище навіть за однакових номінальних показниках. Це пов’язано як раз з високою якістю застосовуваної технічної начинки.

Крім цього, непогані моделі випускає компанія Philips. Її продукція не поступається в плані функціональності, але коштує дешевше і пропонує ті ж набори комплектацій. Якщо потрібен зовсім бюджетний апарат для дому, то є сенс звернутися до фірми Vitek. Версія VT-3407 W, може, і не похвалиться тим же якістю збірки і комплектуючих, але при потужності 700 Вт цілком ефективно виконає базові операції приготування супів, каш і коктейлів.

Висновок

Описаними характеристиками потужності і експлуатаційних можливостей, звичайно, не обмежується спектр параметрів для вибору кухонного подрібнювача. На ту ж працездатність будуть впливати форм-фактор приладу, присутність сучасних опцій і конфігурація розташування ножових елементів. Тим не менш базовим критерієм все ж залишиться продуктивність електромотора. Наприклад, яка потрібна потужність блендера, щоб він справлявся з найбільш популярними операціями подрібнення і змішування? Як показує практика, багато обходяться показниками в 500-600 Вт. Навіть цього може бути багато, якщо не планується працювати з замороженими продуктами, м’ясом і горіхами. У крайньому випадку в якості запасу можна доплатити за модель на 1000 Вт — і тоді в розпорядженні виявиться повний спектр можливостей побутового блендера.

Comments are closed.