Квашена капуста з журавлиною на зиму за класичним рецептом

Капуста є дуже корисним продуктом. В ній містяться важливі поживні речовини. В результаті квашення вона зберігає свої властивості. А якщо в неї додати журавлину, то закуска буде справжньою криниць вітамінів і мікроелементів.

Така заготовка на зиму є однією з найпопулярніших в нашій країні. Її готують з давніх часів. При цьому наші бабусі квасили цей овоч тільки у фазу зростання місяця. Також існує думка, що не можна займатися приготуванням в неділю.

У 100 р такої закуски міститься всього 28 калорій, тому вона не зашкодить вашій талії і фігурі. А в зимовий час зміцнює імунітет і забезпечує людини необхідною кількістю вітамінів. В результаті чого, знижуються ризики вірусних захворювань.

Квашена капуста успішно використовується в кулінарії. Її можна ставити на стіл в якості самостійної закуски або до м’ясних і рибних страв. З неї готують різні салати і овочеве рагу.

За кілька століть з’явилася величезна кількість рецептів квашення цього овоча. У закуску додають різні продукти. Ми з вами розглянемо класичний спосіб закваски з використанням журавлини.

Інгредієнти для квашення капусти

Ми будемо робити заготівлю в розсолі. Тому до нього можна додавати спеції і прянощі, які не входять в зазначений склад. Не бійтеся експериментувати.

Зробіть кілька банок з різними інгредієнтами, і вже в майбутньому році приготуєте за тим рецептом, який найбільше сподобається.

Нам знадобляться наступні продукти:

  • 2 кг білокачанної капусти;
  • 2 морквини середнього розміру;
  • Горошини чорного і запашного перцю;
  • Лавровий лист;
  • Журавлина;

Для розсолу на 1 л води:

  • 2 ст. л харчової солі;
  • 1 ст. л цукрового піску.

Якщо ви будете квасити капусту у власному соку, то перед тим, як закладати її в банку, потрібно почекати одну добу, щоб вона встигла пустити сік.

Цікаве:  Соус Ткемалі з сливи в домашніх умовах на зиму — 6 простих рецептів приготування

Якщо ви будете заготовляти закуску в більшому обсязі, то збільшуйте кількість інгредієнтів в пропорційному співвідношенні.

Класичний рецепт квашеної капусти з журавлиною

Молоді господині вважають, що заготовити овочі на зиму дуже складно. Однак цей процес настільки простий, що з приготуванням може впоратися будь-яка людина без будь-якого досвіду.

Щоб зробити закуску нам потрібно виконати наступні дії. Всі кроки показуються з фото.

В першу чергу ми промиваємо качан, знімаємо з нього верхні листки, які непридатні для приготування, а також вирізаємо качан. Після цього шаткуємо вилок ножем, спеціальним інструментом або за допомогою кухонного комбайна.

З моркви зчищають верхній шар, миємо її холодною водою, а потім подрібнюємо на середній тертці.

Наступним кроком відправляємо моркву до капусті, а також додаємо журавлину і спеції. Все акуратно перемішуємо, натискати руками не потрібно.

Якщо б ми квасили капусту без розсолу, то її потрібно потиснути руками для виділення соку. Після чого відкласти її на добу.

Готуємо чисту і суху 3-х літрову банку, саме на такий обсяг розраховано кількість інгредієнтів. Закладаємо в неї салат і злегка утрамбовуємо руками.

Щоб приготувати розсіл, у літрі води повністю розчиняємо цукор з сіллю і виливаємо рідина в банку з капустою.

Щоб розсіл рівномірно розподілився по всій банку і вийшов повітря, капусту протикаємо в декількох місцях дерев’яною паличкою.

У процесі шумування розсіл буде виливатися з банки, тому її потрібно поставити в яку-небудь ємність, наприклад, у глибоку тарілку. Банку накриваємо зворотною стороною капронової кришки, залишивши невеликий отвір.

Залишаємо кваситься на три доби при кімнатній температурі. Двічі в день потрібно обов’язково протикати капусту. Це необхідно для того, щоб виходили гази. Інакше почнеться процес гниття, і закуска придбає неприємний запах і смак. Тому не нехтуйте цією процедурою.

Цікаве:  Квашена капуста з яблуками на зиму: дуже смачні рецепти

Після закінчення трьох днів закуска готова до вживання. Зберігати її слід в холодильнику або холодному погребі.

Відео рецепт квашеної капусти

Можете подивитися ролик з інструкцією по приготуванню заготовки іншим способом. У цьому випадку розсіл не потрібно. Тому процес небагато відрізняється. На відео детально описано всі кроки квашення. Якщо все зробити правильно, то у вас вийде смачна закуска.

Якщо дотримуватися рецептуру і технологію, а також використовувати якісні продукти, то у вас обов’язково все вийде. Головне виділити для цього вільний час і зайнятися заготівлею.

Ще раз зазначу, що не варто боятися експериментувати. Пробуйте готувати з додаванням різних спецій і прянощів.

Деякі нюанси приготування

Крім технології квашення, господаркам слід знати певні особливості даної процедури:

  • Для приготування можна використовувати алюмінієву тару, так як вона окислюється, і продукт набуває металевий смак. Найкраще підходить емальований посуд. Пластикову ємність також можна використовувати, але не рекомендується;
  • Йодована сіль не підходить для квашення капусти;
  • Деякі господині додають рослинну олію. В цьому випадку краще всього використовувати нерафінований аналог.

Існують і інші рецепти кислої капусти. В неї додають калину і хрін.

Деякі господині вважають за краще робити буряковий маринад. Для цього в 1 л води розмішуємо 120 мл соняшникової олії, 2 ст. л солі, 3 ст. л цукру і 1 ч. л столового оцту.

Спробуйте різні варіанти, можливо, ви придумаєте оригінальний спосіб приготування овочів на зиму.

Comments are closed.